70η επέτειος ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Το μπλε χρώμα του ΟΗΕ πλημμύρισε τη Σύρο

Φόρο τιμής στην 70η επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο καταστατικός χάρτης του οποίου υπογράφηκε επίσημα αμέσως μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στις 24 Οκτωβρίου 1945, απέτισε με μεγαλοπρέπεια και τον δέοντα σεβασμό στις αρχές και τα ιδανικά του ΟΗΕ, το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για τον εορτασμό της Ημέρας του ΟΗΕ, ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, φωταγωγήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με το μπλε χρώμα του Οργανισμού μαζί με άλλα 150 μνημεία, κτίρια, μουσεία, γέφυρες και άλλα εμβληματικά κτίρια σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Με τη συμμετοχή μας σε αυτή την εκστρατεία του ΟΗΕ, με τη φωταγώγηση του μεγαλοπρεπούς Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, που οφείλεται στον κ. Αθανάσιο Φώσκολο, τον οποίο και γι’ αυτό ευχαριστούμε, μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να δείξουμε τη δέσμευσή μας στις αρχές του ΟΗΕ για αξιοπρέπεια και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

Σημειώνεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αλλά και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.

Διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης των λαών

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από την περιφερειακή υπάλληλο, κ. Κατερίνα Σιγάλα, η οποία υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους της σκοπιμότητας της ύπαρξης του ΟΗΕ ως προμάχου της συνεργασίας για την ειρήνη και την ανάπτυξη με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων.

Όπως υπογραμμίστηκε, η δημιουργία του ΟΗΕ αποτέλεσε την εύλογη απάντηση των χωρών στις πληγές του Παγκοσμίου Πολέμου και στις καθολικές απαιτήσεις της εποχής για παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Ως οργανισμός, είναι η ώριμη μετάβαση από την Κοινωνία των Εθνών, η οποία είχε ιδρυθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ως κύριο στόχο τη διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης των λαών, στόχο που όπως απέδειξε η ιστορική πραγματικότητα κατέστη υπερβολικός για τις δυνατότητές της. Ο αρχικός πυρήνας των 51 χωρών που συνυπέγραψαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ διευρύνθηκε στη σύγχρονη εποχή ώστε να αριθμεί, πλέον, 193 μέλη, το σύνολο σχεδόν εθνών του πλανήτη.

Επισημάνθηκε μάλιστα ότι ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις χώρες-μέλη για με στόχο να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη, να αναπτύξει φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, να βοηθήσει στη συνεργασία των χωρών ώστε να βελτιωθούν οι ζωές των φτωχότερων ανθρώπων, να αντιμετωπιστεί η πείνα, οι ασθένειες και ο αναλφαβητισμός, να ενισχυθεί ο σεβασμός για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των ατόμων και τέλος, να αποτελέσει το συντονιστικό κέντρο για τις ενέργειες των χωρών προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Ημέρα σκέψης και περισυλλογής

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι σημερινές εικόνες ντροπής με τους πρόσφυγες, την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τις πολεμικές και τις συγκρούσεις καθιστούν την επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως μία ημέρα περισυλλογής, όπου όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας από μας και οι ηγέτες των χωρών προκειμένου ο ΟΗΕ να επιτελέσει τους στόχους της ύπαρξής του.

Σημειώνεται ότι στεφάνι κατέθεσαν στο Εθνικό Ηρώο της πόλης ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαμανώλης, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.