Καθαρισμός του βυθού του Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη

  • Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ο εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμανάκι του Ταξιάρχη στη Ν. Καμένη.

Η δράση διοργανώθηκε από το Λιμεναρχείο Θήρας σε συνεργασία με το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα και τα καταδυτικά κέντρα Santorini DiveCenter, Navy’sClub και AegeanDiver’s και με την υποστήριξη της ΓΕΩΘΗΡΑ. Ωστόσο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκείνης της μέρας, στο λιμανάκι του Ταξιάρχη κατόρθωσε να φτάσει μόνο μια από τις ομάδες των εθελοντών δυτών, αυτή του Navy’sClub. Οι υπόλοιποι εθελοντές μεταφέρθηκαν από τον Αθηνιό με σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων.

Οι δύτες – παρά το αρκετό κρύο – βούτηξαν στο λιμανάκι και ανέσυραν μια μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, κυρίως πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες, σκοινιά, εξαρτήματα σκαφών, ελαστικά οχημάτων, πλαστικές καρέκλες και στρώματα καθισμάτων (αφρολέξ). Μετά την ολοκλήρωση των καταδύσεων, οι εθελοντές της ΓΕΩΘΗΡΑ προχώρησαν στη συλλογή, μεταφορά και απόθεση των απορριμμάτων σε κάδους στο λιμάνι του Αθηνιού.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, για τον εορτασμό της οποίας η HELMEPA συντονίζει για 25η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών. Στη Σαντορίνη, η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο (τα τελευταία 3 χρόνια) προς το τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν και σκοπό έχει αφενός την ευαισθητοποίηση όλων μας όσο αφορά την καθαριότητα των ακτών και αφετέρου τον καθαρισμό των ακτών.

Η ΓΕΩΘΗΡΑ έχοντας υπ’ ευθύνη της κοινόχρηστους χώρους παραλιών (Εμπορείου και Επισκοπής Γωνιάς) αλλά και του γεωλογικού πάρκου της Ν. Καμένης στηρίζει και συνδράμει σε κάθε δράση που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από τα θέματα της περιβαλλοντικής αγωγής. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να διοργανωθούν αντίστοιχες δράσεις στο νησί.