Συμμετοχή της Σύρου στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση με φόντο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Ενάντια στον καταιγισμό νέων μέτρων

Εμφανώς μειωμένη η συμμετοχή των πολιτών στη χθεσινή πορεία

Αναντίστοιχη του καταιγισμού των νέων μέτρων που προωθούνται με νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή υπήρξε η συμμετοχή των πολιτών στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Παρά το γεγονός πως, Σύλλογοι και Σωματεία είχαν γνωστοποιήσει την απόφαση αλλά και τους λόγους συμμετοχής τους στην πανελλαδική απεργία της 3ης Δεκέμβρη, ωστόσο, ως φάνηκε, δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας, με τους δεκάδες συμμετέχοντες όμως να πραγματοποιούν πορεία προς το κέντρο της πόλης ξεκινώντας από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Αξίζει να αναφερθεί, πως, στην απεργία δεν συμμετείχε αυτή τη φορά ο εμπορικός κόσμος του νησιού και ειδικότερα της πόλης, αφού δεν ελήφθη σχετική απόφαση από το συλλογικό όργανό του, ενώ πορεία και συγκέντρωση δεν πραγματοποίησε ούτε το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μέλη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου, καθώς επίσης εκπρόσωποι και μέλη από Εκπαιδευτικούς Συλλόγους αλλά και μέλη κυρίως του ΠΑΜΕ και της ΛΑ.ΕΝ..

“Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν”

Η εναντίωση και η διαμαρτυρία κατά της νέας φοροκαταιγίδας, των αλλαγών στο ασφαλιστικό αλλά και του συνόλου των μέτρων που προωθούνται εντός Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και πρόκειται να αποτελέσουν “ένα νέο πλήγμα στα χαμηλά κοινωνικά και λαϊκά στρώματα” υπήρξε η ελάχιστη κοινή παρατήρηση όλων των Συλλόγων και των Σωματείων που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων πως, “Μόνο για το 2016,το σύνολο των νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, πλέον όσων έχουν αρπάξει με τα προηγούμενα μνημόνια, φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ. Από αυτά, τα 2,5 δις αφορούν σε καρατόμηση κοινωνικών δαπανών και τα 3,2 δις πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια. Με την ληστρική αύξηση του ΦΠΑ αρπάζουν 1,3 δις ευρώ ενώ, με την νέα φορολογική κλίμακα, κλέβουν ακόμα 150 εκατ. από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η μισθοδοσία του δημόσιου μειώνεται τουλάχιστο κατά 21 εκατ. και 726 εκατ. κόβονται από τις συντάξεις. Ενδεικτικό για την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης είναι το γεγονός ότι στον ΕΟΠΥΥ ο κρατικός προϋπολογισμός αποδίδει λιγότερο από το 10% των προβλεπόμενων εσόδων του.

Παράλληλα, η αναμενόμενη αναμόρφωση του ασφαλιστικού με τα αυξημένα όρια ηλικίας και την γενίκευση των εγγυημένων συντάξεων – επιδόματα των 380 ευρώ, φανερώνουν την συνέχιση της εφαρμογής ενός καλά προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος του κόσμου της δουλειάς: την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την ώθηση, όσων έχουν δυνατότητα, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή που οι συντάξεις και οι παροχές συναντούν συνεχόμενες περικοπές, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο 1,8%”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν.

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα ποσά, ούτε αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες περικοπές στις συντάξεις. Αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παράγωγη με τους πλέον χείριστους όρους, που θα ασφαλιστούν με το νέο σύστημα”. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως καθίσταται αναγκαία κι επιβεβλημένη η οργανωμένη απάντηση της κοινωνίας και των εργαζομένων.

“Να αποτινάξουμε τη θηλιά των δανειστών”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μήνυμα της Λαϊκής Ενότητας Σύρου, με τον εκπρόσωπό τους, να καθιστά σαφές πως, σε αυτή την κατάσταση και τη λαίλαπα νέων μνημονιακών μέτρων, “διέξοδος υπάρχει και περιλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων, τη φορολόγηση του πλούτου, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την επανακρατικοποίηση και ανασυγκρότηση των δημόσιων οργανισμών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την παύση πληρωμών στους δανειστές, τη διαγραφή χρέους, την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την προετοιμασία για την έξοδο από την ευρωζώνη”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τη θηλιά των δόσεων από το λαιμό μας και τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε μία διαφορετική πολιτική από το νεοφιλελεύθερο δόγμα του ευρω-συστήματος, για να σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειώσουμε την ανεργία, να χρηματοδοτήσουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία.”.

Υπογραμμίζεται δε, πως, στην ανακοίνωση της ΛΑ.ΕΝ. υπήρξε αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, με την επισήμανση πως, “η απεργία μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα στη συγκρότηση ενός δυναμικού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις”.

“Ταξική ενότητα και λαϊκή συμμαχία”

Σαφής στον χαιρετισμό της υπήρξε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Σύρο, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “ο λαός δεν πρέπει να δείξει συναίνεση στη σφαγή”. Αναφέροντας επιγραμματικά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάσει των επιταγών και της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την αξία της συμμετοχής των πολιτών στην απεργιακή κινητοποίηση, “ώστε να αποτραπεί το προμελετημένο έγκλημα που σχεδιάζουν κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά της, η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα και λαϊκή συμμαχία παντού, ώστε “το ΚΚΕ και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της λαϊκής πάλης”.

“Προωθείται η φτωχοποίηση λαϊκών στρωμάτων”

Τη φωνή τους με την αντίδραση και διαμαρτυρία των συμμετεχόντων στην πανελλαδική απεργία ένωσαν και οι φοιτητές της Πανεπιστημιακής Σχολής της Σύρου με φόντο τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και κυρίως το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς. Όπως εξήγησαν στο ψήφισμά τους, “η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή νέων επίπονων μέτρων, που φτωχοποιούν περισσότερο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, με τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση του ΦΠΑ και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ” ενώ παράλληλα, “καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιτρέπει τους πλειστηριασμούς, γεγονός που αφήνει ελεύθερους τους δανειστές και τις τράπεζες να κερδοσκοπούν”.

Πέραν των ανωτέρω, η φοιτητική κοινότητα άσκησε δριμεία κριτική για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και για τη “φιέστα” όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, που διοργανώνεται με την επικείμενη ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σύρου.