Τρίμηνη απαλλαγή από τέλη κι ενοίκια χρήσης εξωτερικών χώρων για τους επιχειρηματίες της παραλίας στην Ερμούπολη

Οικονομική ελάφρυνση λόγω ζημίας και υπομονής

Επισήμως δόθηκε απάντηση στην ανησυχία των επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης σχετικά με την οικονομική ελάφρυνση που θα τύχουν δεδομένης της ζημίας που υπέστησαν από τη μη ομαλή λειτουργία ή και το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους καθ΄ όλη τη διάρκεια που βρίσκονταν και συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου της ανάπλασης, με τον δήμαρχο, να επιβεβαιώνει την τρίμηνη απαλλαγή τους από την καταβολή ενοικίου των χώρων που αναπτύσσονταν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου να μην προβεί στην είσπραξη τόσο των τελών, όσο όμως και των ποσών της ενοικίασης των εξωτερικών χώρων που μισθώνουν οι επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, επισφραγίστηκε από τη δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Μαραγκού, της οποίας προηγήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση που έρχεται ουσιαστικά να αναγνωρίσει τη στήριξη που έμπρακτα παρείχε κυρίως η επιχειρηματική κοινότητα του παραλιακού μετώπου, η οποία και υπέστη κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες συνέπειες, με το εργοτάξιο να βρίσκεται κυριολεκτικά στο κατώφλι της.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Αντισταθμιστικά για το οικονομικό πλήγμα

Το θέμα ανέδειξε στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, θέτοντας σχετικό ερώτημα, στο περιεχόμενο του οποίου υπογράμμισε κατηγορηματικά την ανάγκη υλοποίησης και λήψης δημοτικών ενεργειών κι αποφάσεων ουσιαστικής ανακούφισης των επιχειρηματιών. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, ειδικότερα πως, “Γνωρίζουμε ότι όλο αυτό εδώ το διάστημα με τα έργα που γίνονται για την ανάπλαση της παραλίας, μία σειρά από επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις έχουν υπολειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω σαν ακραίο παράδειγμα το περίπτερο που είναι κλειστό εδώ και πολλούς μήνες. Θα ήθελα να μάθω λοιπόν, τί αντισταθμιστικά μέτρα έχουμε λάβει, προκειμένου να ανακουφίσουμε τη δραστηριότητά τους. Φαντάζομαι ότι δε θα εισπραχθεί το ενοίκιο που αφορά στους χώρους που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά θα πρότεινα επιπλέον, να έχουν και αντίστοιχη μεταχείριση στα δημοτικά τέλη. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα όλο αυτό το διάστημα”.

Δημήτρης Κοσμάς: Σε συνεχή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες

Την απόφαση του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αναγνώρισης της πολύτιμης βοήθειας που είχε ο Δήμος από τους επιχειρηματίες για τις ανάγκες υλοποίησης των εργασιών ανάπλασης, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, γνωστοποίησε ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας πως, η διοίκηση θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ίδιους και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξετάσει τίνι τρόπω μπορεί να συνδράμει ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανακούφισή τους. “Στο προηγούμενο συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου πήραμε απόφαση ώστε να μην καταβληθούν τα τέλη ενοικίασης χώρων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή για τρεις μήνες δεν θα καταβάλλουν τα τέλη ενοικίασης χώρου” ανέφερε, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως, “Στο άμεσο διάστημα πιθανότατα να μην αυξηθούν τα τέλη ενοικίασης για τον επόμενο χρόνο”, σκέψη για την οποία πρόσθεσε πως, “θα έχουμε κάποιες συζητήσεις προκειμένου να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να απαλύνουμε αυτή την κατάσταση που έχει προκύψει”.

Γιώργος Μαραγκός: Λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση

Ιδιαίτερα αναλυτικός υπήρξε στη δική του απάντηση προς τον κ. Γιαλόγλου και τους υπόλοιπους αιρετούς, ο Γιώργος Μαραγκός, το περιεχόμενο της οποίας κινήθηκε σε δύο άξονες. Πρωτίστως ο δήμαρχος, επεσήμανε πως, ως Δημοτική Αρχή, “Πράγματι αναγνωρίζουμε την αναστάτωση η οποία έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες κυρίως δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, αλλά βεβαίως και σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν από τις επιχειρήσεις αυτές”, ευχαριστώντας στη συνέχεια, δημόσια, την επιχειρηματική κοινότητα. “Θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τις επιχειρήσεις και τους συμπολίτες μας για την υπομονή και την διάθεση συναίνεσης την οποίαν κι έδειξαν κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου της ανάπλασης της παραλίας”.

Συνηγορώντας στην απόφαση του Λιμενικού Ταμείου και λέγοντας πως, “Συμφωνούμε με την απόφαση να μην εισπραχθούν τα τέλη, φυσικά και το ενοίκιο για τα τραπεζοκαθίσματα για την περίοδο αυτή για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις”, ο ίδιος υποστήριξε ακολούθως, πως, η Δημοτική Αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσει στο μέτρο του εφικτού τις συνέπειες από την εξέλιξη των εργασιών. “Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας για την υλοποίηση του έργου με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της όχλησης από την υλοποίηση του έργου” τόνισε, εξηγώντας πως. “ιδιαίτερα τμήματα του έργου, τα οποία αφορούν σε οδοστρωσίες, αποφύγαμε να τα “ανοίξουμε” μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο”. Επαναλαμβάνοντας πως, οι εν λόγω εργασίες προχώρησαν τμηματικά και όχι στην καρδιά της θερινής σεζόν, αλλά υπενθυμίζοντας ακόμη ότι, “το εργοτάξιο μεταφέρθηκε σε αυτή την περιοχή (οδ. Ερμού έως και πλ. Κανάρη) από τις 6 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουμε σοβαρά - κι ευτυχώς εν τέλει, ευνόησαν και τα καιρικά φαινόμενα -, να μην καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ορθώς και να έχουμε κάποιες αστοχίες στην υλοποίηση του έργου”, οι οποίες όμως αποφεύχθηκαν, κατέληξε πως, μετά το πέρας των εργασιών, οι επιχειρηματίες θα έχουν την τύχη να απολαύσουν μεγαλύτερα οφέλη από τον “αναβαθμισμένο λειτουργικά κι αισθητικά χώρο” που θα αξιοποιούν επιχειρηματικά.