Επίσημη παρουσίαση κι εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE DEBAG” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος μειώνει την πλαστική σακούλα

Σκοπός η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Τα περιβαλλοντικά δίχτυα του “απλώνει” το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “LIFE DEBAG” στη Σύρο ώστε να υπάρξει έρευνα, ενημέρωση κι ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, προκειμένου να προασπιστεί το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο συντονιστής του προγράμματος, πανεπιστημιακός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Γιώργος Παπαθεοδώρου κι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου μετέβησαν στη Σύρο, χθες το απόγευμα, οπότε και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η επίσημη παρουσίαση του “LIFE DEBAG” παρουσία εκπροσώπων του Δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, γνωστοποιήθηκαν οι άξονες επί των οποίων αναπτύσσεται η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών, επαγγελματικών αλλά και ηλικιακών ομάδων της Σύρου, στις πλούσιες δράσεις που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Πριν την έναρξη των ομιλιών και των παρουσιάσεων, απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης αλλά και ο πανεπιστημιακός, κ. Παπαθεοδώρου.

Έρευνα στο φυσικό περιβάλλον της Σύρου

Ειδικότερα, ο συντονιστής του έργου, ανέπτυξε το σύνολο των στοιχείων που σχετίζονται με το “πλαστικό αποτύπωμα του ανθρώπου στη θάλασσα”, επισημαίνοντας πως, η εφαρμογή του “LIFE DEBAG” ταξιδεύει στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τη “χώρα της πλαστικής σακούλας” συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάσει μετρήσεων και στοιχείων. Εστιάζοντας την αναφορά του, στην πιλοτική εφαρμογή του ειδικότερα στη Σύρο, ο κ. Παπαθεοδώρου εξέφρασε τη χαρά του, δεδομένου - όπως υποστήριξε - ότι, “η Σύρος είναι ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα” καθώς πρόκειται για ένα νησί “με πολύ υψηλό επίπεδο, ένα νησί με πολύ καλές υποδομές και ένα νησί όπου ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και θα “αγκαλιάσει” αυτήν την πρωτοβουλία”. Προτού προβεί στην αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που καταγράφεται στη χώρα σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ρύπανσης αλλά και στις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικής σακούλας, τόνισε πως, “Ό,τι κάνουμε εδώ θα βοηθήσει πολύ στη σχεδίαση της πολιτικής για την πλαστική σακούλα που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια”.

Η έρευνα στη Σύρο θα περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, στα οποία θα γίνει εκτίμηση του ρυπαντικού φορτίου των ακτών βάσει μετρήσεων και καταγραφής απορριμμάτων σε παραλίες. Πρόκειται για την Ακτή Λαδόπουλου στην Ερμούπολη, το αλιευτικό καταφύγιο στην Αζόλιμνο, τη θέση “Λαιμός” στον Φοίνικα καθώς και την παραλία “Λωτός” στο Κίνι.

Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας

Η γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης αλλά και η εφαρμογή στην πράξη της μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας θα αφορά όλους τους πολίτες. Η ενημέρωση θα γίνεται από σπίτι σε σπίτι αλλά και με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα, ενώ θα υπάρξει διανομή υφασμάτινων τσαντών προκειμένου για τη χρήση τους. Επιπλέον, έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή του νησιού στις εβδομάδες χωρίς πλαστική σακούλα για τα έτη 2016 και 2017. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική ενημέρωση και στο σύνολο των σχολικών μονάδων του νησιού μέσω σεμιναρίων που θα απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα, θα υπάρχουν παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης σε μαθητές αλλά και η σχετική διανομή υφασμάτινων τσαντών. Το πλάνο των δράσεων θα αφορά και στις επιχειρήσεις που παρέχουν πλαστικές σακούλες με την αγορά προϊόντων ενώ ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν – μεταφρασμένα σε πέντε γλώσσες – μέσω και των τουριστικών επιχειρήσεων. Σημαντική χρονική στιγμή για το πρόγραμμα στη Σύρο θα είναι και η πραγματοποίηση μίας μεγάλης δημόσιας εκδήλωσης που θα συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Τέλος, άξια λόγου θα είναι και η υλοποίηση μίας έκθεσης διάρκειας μίας εβδομάδας με έργα μαθητών από τις σχολικές μονάδες της Σύρου. Αναφορικά με το σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνει η εκστρατεία, θα ακολουθήσουν ενημερωτικές ανακοινώσεις.

“Η αρχή μίας αποτελεσματικής συνεργασίας”

Ευχαριστώντας τους ομιλητές και τον συντονιστή της εφαρμογής του LIFE DEBAG στη Σύρο, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας εξέφρασε την πεποίθηση πως, η χθεσινή συνάντηση “αποτελεί την αρχή μίας αποτελεσματικής συνεργασίας”. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “γνωρίζουμε το έργο σας και διερευνούμε προοπτικές συνεργασίας καθώς και τρόπους αξιοποίησης των πολύτιμων πληροφοριών που προσφέρονται”.

Κατέληξε δε, επισημαίνοντας πως, “Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, κάθε κοινωνία οφείλει να έχει ως προτεραιότητα και υποχρέωσή της την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της. Αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση αλλά και από την ενεργό συμμετοχή κυρίως. Οι πληροφορημένοι κι ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να επιτευχθούν οι στόχοι τόσο των νόμων, όσο και της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον μας. Το έργο LIFE DEBAG αποτελεί μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο νησί”.

Ετικέτες: