Χαμόγελα αισιοδοξίας και αυξημένη κίνηση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης

Η καρδιά των Χριστουγέννων χτύπησε στη Σύρο

Με την άφιξη του αγαπημένου Άγιου Βασίλη στο εντυπωσιακό και φιλόξενο σπίτι του στην Έπαυλη Τσιροπινά, κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, οι οποίες συνεχίζουν να πασπαλίζουν στις καρδιές μικρών και μεγάλων τη μαγική αστερόσκονη της ομορφότερης γιορτής του χρόνου.

Παρουσία πλήθους κόσμου που συγκεντρώθηκε από νωρίς στην επιβλητική και υπέρλαμπρη έπαυλη της Ποσειδωνίας για να υποδεχτεί το σύμβολο των παιδικών μας χρόνων, ο Άγιος Βασίλης επέστρεψε στη βάση του, φορτωμένος με αγάπη, ελπίδα και χαμόγελα για να μας συμπαρασύρει στην ονειρική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Επίσκεψη στην πιο γιορτινή Έπαυλη του νησιού

Τον Αη-Βασίλη συνόδευσαν μετά μουσικής μέλη της Ομάδας Ακορντεόν, χαριτωμένα ξωτικά, ο τάρανδος, ο χιονάνθρωπος και φυσικά οι αμέτρητοι φίλοι του, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τον επισκέπτονται έως και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου στο σπίτι του για να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να δημιουργήσουν, να διασκεδάσουν και να χαρούν παρέα.

Ο Άγιος Βασίλης, μαζί με την αξιολάτρευτη σύζυγό του, περιμένουν μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν, αλλά και να φωτογραφηθούν δίπλα στο τζάκι, απολαμβάνοντας τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών.

Πρωτότυπα παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, εργαστήρι ξωτικών, κατασκευές, προβολή ταινιών, σκοποβολή, ζωγραφική προσώπου, παιχνίδια και πολλά άλλα δρώμενα με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων του νησιού θα πραγματοποιηθούν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Έπαυλης Τσιροπινά. Οι επισκέπτες της μπορούν να θαυμάσουν επίσης στις πολλά στολίδια, πολύχρωμα μπαλόνια και παιδικές ζωγραφιές στολίζουν που κοσμούν τις αίθουσές της.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων άνοιξε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», η οποία έψαλλε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ενώ ακολούθησαν εορταστικά χορευτικά από τη Σχολή χορού “Bella Dance”. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ευχαρίστησε θερμά τον διοργανωτή Πολιτιστικό Σύλλογο της Ποσειδωνίας ο οποίος για μία ακόμη φορά ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με την πολύτιμη συμβολή της Νηπιαγωγού Ευγενίας Σαγκινέτου. Την Έπαυλη Τσιροπινά, λάμπρυναν, επίσης με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Γίνονται και θαύματα…

Μία διαφορετική όψη, από αυτήν που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της κλονισμένης -σε μεγάλο βαθμό- διάθεσης, απέκτησε την Παραμονή των Χριστουγέννων η πλημμυρισμένη από κόσμο Ερμούπολη.

Μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν το στολισμένο κέντρο, συμμετείχαν σε δράσεις με φαντασία και δημιουργικό αέρα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, έστειλαν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και έκαναν τις τελευταίες αγορές πριν οι καμπάνες χτυπήσουν Χριστούγεννα.

Στοιβάζοντας στην άκρη έγνοιες και σκέψεις, οι πολίτες της Σύρου ξεχύθηκαν στον πεζόδρομο των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, αλλά και στην πεζοδρομημένη -λόγω της ημέρας- Σταματίου Πρωίου, φέρνοντας στη μνήμη μας εικόνες από το παρελθόν, όπου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έσφυζε από ζωή.

Την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, να παίξουν με τον Ρούντολφ το ελαφάκι, να ζωγραφίσουν το πρόσωπό τους, αλλά και να φτιάξουν μια πρωτότυπη χρωματιστή λιχουδιά έδωσαν στα παιδιά το Kid’s Time και τα καταστήματα της οδού Θυμάτων Σπερχειού, η οποία μετατράπηκε το πρωί της Πέμπτης σε ένα απέραντο εργαστήρι ξωτικών.

Παράλληλα, νόστιμα γλυκά και πολλά ακόμη καλούδια περίμεναν τον κόσμο στα παζάρια σχολείων του νησιού, τα οποία είχαν στηθεί κατά μήκος του πεζόδρομου, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στο εορταστικό κλίμα.

Τέλος, οι Αγιοβασιλίτσες του ΕΛΤΑ Σύρου βοήθησαν και τους τελευταίους να στείλουν το γράμμα τους στον αγαπημένο τους Άγιο, ο οποίος όπως κάθε χρόνο, συγκέντρωσε τους φίλους του στον πεζόδρομο της Οδού Πρωτοπαπαδάκη για να μοιράσει παζλ, τετράδια, αλλά και ένα ολοκαίνουριο ποδήλατο σε ένα super τυχερό.

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Οι επιθυμίες, τα όνειρα και οι ευχές των παιδιών για όμορφα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα κατέκλυσαν και φέτος το γραμματοκιβώτιο του Αι- Βασίλη, που από τις αρχές του μήνα ήταν τοποθετημένο στην πρόσοψη του Κεντρικού Καταστήματος των ΕΛΤΑ στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη.

Τα γράμματα διαβάστηκαν από τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη που, όπως κάθε χρόνο, έκανε την εμφάνισή του στην εορταστική εκδήλωση του Ταχυδρομείου μαζί με την καλή του διάθεση και φυσικά το γεμάτο σάκο του. Στο ρόλο και τη λειτουργία των ΕΛΤΑ εδώ και 187 χρόνια αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Ταχυδρομείου Σύρου Δημήτρης Κοσμάς, σημειώνοντας ότι το κατάστημα της Σύρου είναι το πρώτο ταχυδρομείο της Νεότερης Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1828 με διάταγμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Όπως υπογραμμίστηκε σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, η διαδικασία αυτή είναι μια ακόμη έκφραση του κοινωνικού ρόλου του Ταχυδρομείου. Ο ρόλος και η λειτουργία του, το δέσιμο και οι στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει το Ταχυδρομείο με την ελληνική κοινωνία, εκφράζεται απόλυτα σε αυτή τη δράση. «Δεν κινούμαστε με στόχο την αύξηση εσόδων (τα γράμματα στον Αϊ Βασίλη δεν απαιτούν γραμματόσημο) δεν είναι διαφημιστική κίνηση και διαδικασία, δεν είναι προωθητική ενέργεια, δεν είναι δηλαδή επιχειρηματική κίνηση, αλλά καθαρά ανταπόκριση σε όλους αυτούς που θέλουν αυτές τις γιορτινές μέρες να επικοινωνήσουν, να «μιλήσουν» να καταθέσουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους».

Κλήρωση με «δίκυκλες» εκπλήξεις

Σημειώνεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων, το Ταχυδρομείο παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις 20:30, προσφέροντας μαζί με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες γλυκίσματα και ευχές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους μικρούς φίλους του. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση στην οποία συμμετείχαν όσα παιδιά έριξαν τη συγκεκριμένη ημέρα τα γράμματά τους στο γραμματοκιβώτιο του Αη-Βασίλη. 25 τυχεροί πήραν δώρο, puzzle και τετράδια με την αγαπημένη τους ομάδα, ενώ για πρώτη φορά φέτος ο Άγιος Βασίλης ανακήρυξε τον μεγάλο τυχερό με δώρο ένα ποδήλατο.

Η εκδήλωση του Ταχυδρομείου πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στη στολισμένη και πλημμυρισμένη από -κόσμο, γλυκές μελωδίες και λαχταριστές λιχουδιές- Ερμούπολη. Παρούσα ήταν και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία ευχήθηκε σε όλους «καλές και ευτυχισμένες γιορτές».

«Το Πνεύμα των Χριστουγέννων»

«Χριστούγεννα στη Σύρο» πέρασαν ο Μάριος Ιορδάνου, η Σοφία Καζαντζιάν και η Τζούλια Μουρελάτου, όπου είχαν την ευκαιρία να αφηγηθούν στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία με την υπογραφή του Καρόλου Ντίκενς.

Το κλασικό αριστούργημα «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» σε διασκευή και απόδοση Μάριου Ιορδάνου παρουσιάστηκε για δύο ημέρες στο Θέατρο Απόλλων από την Εταιρεία Παραγωγής «Action Εστί», υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο γκρινιάρης και ιδιότροπος Εμπενίζερ Σκρουτζ μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια των θεατών με τη βοήθεια των τριών πνευμάτων που εμφανίστηκαν μπροστά του την Παραμονή των Χριστουγέννων για να του φανερώσουν το πραγματικό νόημα των άγιων αυτών ημερών: την αγάπη.

Το ίδιο μήνυμα ανταπέδωσε και το κοινό της Σύρου, το οποίο αγκάλιασε θερμά τους τρεις ηθοποιούς, εκφράζοντας στον δημιουργό της παράστασης την επιθυμία για περισσότερα θεατρικά δώρα προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο κ. Ιορδάνου βρίσκεται σε συζητήσεις με την Εταιρεία «Action Εστί» και τον Χρήστο Πανοηλία για να παρουσιαστεί στη Σύρο το επιτυχημένο και πολυταξιδεμένο έργο ««Δεν φοβάμαι.. Δεν ελπίζω… Είμαι..», για τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.

Παραδοσιακά έθιμα

Τα κάλαντα έψαλλε την Παραμονή των Χριστουγέννων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου, πιστός στο καθιερωμένο ραντεβού του με τους κατοίκους του χωριού.

Οι γιορτινές μελωδίες και οι χαρούμενες φωνές των μελών, αγκάλιασαν για μία ακόμη φορά την όμορφη περιοχή της Σύρου, σε μια βόλτα με πυξίδα την παράδοση και την αγάπη.

Ο Σύλλογος ξεκίνησε από την Παναγίτσα στα Μάλλια μέχρι τη διασταύρωση για το Κίνι και από του Κορνηλάκη μέχρι τον Προφήτη Ηλία, καταλήγοντας στη φάτνη του στο κέντρο του χωριού.

Αντίστοιχη βόλτα θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου στις 15:00. Τα μέλη θα πουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και θα μοιράσουν τις παραδοσιακές κρεμμύδες σε όλα τα σπίτια του χωριού.

Τέλος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, πιστά στις παραδόσεις τους, μοίρασαν αγριοκρεμμύδες μετά τη χθεσινή Θεία Λειτουργία, έξω από τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών. Στη συνέχεια, μετέβησαν στις γειτονιές του Συνοικισμού για να δώσουν κρεμμύδες στους κατοίκους και να τις αφήσουν στις εισόδους των σπιτιών, πριν καταλήξουν στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης.