Ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος “Δεκατιανό στο σχολείο” τον Φεβρουάριο του 2016 και προοπτική συνέχισής του σε περιορισμένο αριθμό σχολείων της χώρας

Εκτός δεκατιανού... σχολεία των Κυκλάδων

Μέσω χορηγών η κάλυψη σοβαρών αναγκών σύμφωνα με συνέντευξη των κκ. Κατρούγκαλου, Φωτίου και Φίλη

Το σοβαρό θέμα των υποσιτισμένων μαθητών στα σχολεία της χώρας ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου Υπουργών της Ελλάδας, οι οποίοι επεσήμαναν πως το πιλοτικό πρόγραμμα “Δεκατιανό στο σχολείο” που υλοποιείται ήδη από πέντε χορηγούς – εταιρείες τροφίμων κι εστίασης, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016 σε σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εξ αρχής το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 64 δημοτικά σχολεία της Αθήνας από γνωστές και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, καλύπτουν από τις 18 Νοεμβρίου καθημερινά το δεκατιανό για τους μικρούς μαθητές.

Παρά το γεγονός πως, η κρίση και ως εκ τούτου τα προβλήματα υποσιτισμού δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ωστόσο ως φαίνεται, στα σχέδια των δύο Υπουργείων η επέκτασή του θα “αγκαλιάσει” το 30% των δημοτικών σχολείων του κέντρου, ποσοστό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, όπως άλλωστε ούτε πολλών ακόμη γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας.

Πέραν αυτού, η κάλυψη υπαρκτών και σοβαρών αναγκών μέσω χορηγών σε συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση που παλαιότερα ως κόμμα της αντιπολίτευσης καυτηρίαζε έντονα την “εισβολή” εταιρειών με κάθε τρόπο μέσα στα δημόσια σχολεία, φέρνει στην πρώτη γραμμή φωνές που ισχυρίζονται εύλογα, πως, αυτός ο τρόπος αποτελεί έμμεση διαφήμισή τους με φόντο ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.

Σχετικά με το θέμα, κλήθηκε να μιλήσει για τις ανάγκες στα σχολεία του νησιώτικου νομού, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης.

Υποσιτισμός, χορηγοί και αποσπασματική κάλυψη

Στις γενικότερες ανάγκες κάλυψης του φαγητού των υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία που καταγράφονται και αναδεικνύονται καθημερινά μέσω και του περιφερειακού Τύπου της χώρας συνολικά, έρχεται να “απαντήσει” αποσπασματικά η σημερινή κυβέρνηση, μέσω των χορηγιών που προωθούνται εκ μέρους πέντε μεγάλων εταιρειών τροφίμων κι εστίασης. Η απόφαση επέκτασης του προγράμματος “Δεκατιανό στο σχολείο” βάσει των δηλώσεων του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη καθώς και της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου θα καλύψει τις ανάγκες παιδιών στο 30% των δημοτικών σχολείων για το έτος 2016, οπότε και υπολογίζεται πως, δεν αποκλείεται να παρέχεται και ζεστό γεύμα – καθημερινά - σε μαθητές. Παρά το γεγονός πως, η συγκεκριμένη στάση των εταιρειών έρχεται στην πράξη να δώσει λύση στα καταγεγραμμένα κοινωνικά προβλήματα έστω και σε σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ωστόσο, η συνεργασία που δείχνουν τα δύο αρμόδια Υπουργεία, επ΄ουδενί δεν μπορεί να μεταφραστεί σε μία αποτελεσματική πολιτική κοινωνικού χαρακτήρα που δείχνει να απαντά ενιαία κι επί της ουσίας στο σοβαρό ζήτημα των υποσιτισμένων παιδιών σε μεγάλο αριθμό σχολείων της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών Υπουργών, ήδη εξυπηρετούνται 11.000 μαθητές (σσ. δίνεται τοστ, κουλούρι και χυμός) και μάλιστα σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές που υφίστανται σοβαρά προβλήματα, ενώ βάσει της αναφοράς της κ. Φωτίου, υπάρχει σχεδιασμός από τον Σεπτέμβριο του 2016 να δίνεται ζεστό γεύμα σε δημοτικά σχολεία και σύμφωνα με τον κ. Φίλη, προγραμματίζεται επιπλέον, η σταδιακή διανομή γάλακτος σε 25 σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία. Ο ίδιος δε, επεσήμανε πως, το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει αφενός και πρωτίστως στην αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού στα σχολεία κι αφετέρου στη δημιουργία μίας κουλτούρας υγιεινής διατροφής, με φόντο τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας της χώρας. Συμπληρωματικά μάλιστα, πρόσθεσε πως, οι δράσεις στα σχολεία, δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστούν με τη δημιουργία δικτύου διανομής φρούτων. “Σε έκτακτες συνθήκες απαιτούνται έκτακτα μέτρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, το Δημόσιο έχει την ευθύνη της ανάπτυξης του λεγόμενου κοινωνικού κράτους και κατά συνέπεια, την ευθύνη να εξασφαλίζει παροχές κατά της φτώχειας.

Χρ. Καφτηράνης: Περιορισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται άμεσα

Κοινή παραδοχή όλων αποτελεί πως, σε μικρές τοπικές κοινωνίες περιστατικά φτώχειας ή εν προκειμένω, περιστατικά υποσιτισμού καλύπτονται άμεσα λόγω των κοινωνικών αντανακλαστικών είτε Συλλόγων, είτε φορέων, είτε της Εκκλησίας, γεγονός που απομακρύνει τις δημόσιες αναφορές ύπαρξης τέτοιων περιπτώσεων. Παρόλα αυτά, όπως ενημερώνει ο κ. Καφτηράνης για το νομό των Κυκλάδων, όσον αφορά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσα περιστατικά – περιορισμένα σε αριθμό – υπάρνουν κι έχουν αναφερθεί, αντιμετωπίζονται με διακριτικότητα και αμεσότητα κατά περίπτωση.

Κληθείς να αναφερθεί αρχικά στο πιλοτικό πρόγραμμα των δύο Υπουργείων και να γνωστοποιήσει αν έχει ενημέρωση για ενδεχόμενη επέκτασή του και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, ο ίδιος τόνισε πως, “Δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το θέμα από την πλευρά Υπουργείων” προσθέτοντας ωστόσο πως, “Υπάρχουν ζητήματα και όπου αυτά υφίστανται, υπάρχει ανταπόκριση άμεσα και αντιμετωπίζονται. Γενικότερα στα νησιά οι περιπτώσεις ευτυχώς είναι περιορισμένες”.

Σημείωσε δε, πως, “Στα αστικά κέντρα υπάρχει συσσωρευμένος μαθητικός πληθυσμός και άρα, μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας σε σύγκριση με τα νησιά”, γνωστοποιώντας ακόμη ότι, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ζητά από τα σχολεία και τις διευθύνσεις τους να ενημερώνουν για περιστατικά υποσιτισμού έγκαιρα. “Ζητάμε κατά περιόδους να ενημερωνόμαστε από τις σχολικές μονάδες. Με διακριτικότητα να μας αναφέρεται ό,τι έρχεται στην αντίληψή τους, προκειμένου να λύνεται το θέμα”. Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ερωτηθείς να προσδιορίσει αριθμό ή ποσοστό που περιγράφει τις εν λόγω περιπτώσεις στις Κυκλάδες, ο κ. Καφτηράνης απάντησε γενικόλογα, περιορίζοντας την αναφορά του, μόνο στο εξής, “Μέχρι σήμερα ελάχιστες σχολικές μονάδες μας έχουν ενημερώσει και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Πάντα με διακριτικότητα καθώς είμαστε μικρές κοινωνίες δεδομένου ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πλέγμα (Εκκλησία κλπ) που ανταποκρίνεται όποτε παραστεί ανάγκη”.

Ετικέτες: