Το TEDxUniversityoftheAegean επιστρέφει τον Απρίλιο στη Σύρο

Αξίζει να παλέψεις ή να φύγεις;

Στο ερώτημα εάν «αξίζει να παλέψουμε ή απλά να φύγουμε» σε κάθε δυσκολία θα κληθεί να απαντήσει το δεύτερο TEDxUniversityoftheAegean, που επιστρέφει στη Σύρο και την ευρύτερη αγκαλιά των Κυκλάδων, μετά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και το κοινό του νησιού τον Απρίλιο του 2015.

Παρά τους περιορισμούς που τίθενται από το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας και των μέσων και πόρων που αυτή μπορεί να διαθέσει, το TEDxUniversityoftheAegean απέδειξε πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτές.

Φυσικά αφετηρία όλων, αποτελεί η επιθυμία για συμβολή στο πνεύμα της διάδοσης ιδεών που αξίζει να διαδίδονται.

Τι είναι TED

Υπενθυμίζεται ότι το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων, ισχυρών ομιλιών (18 λεπτά ή λιγότερο). Το TED ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο όπου η Τεχνολογία, η Ψυχαγωγία και ο Σχεδιασμός συγκλίνουν, πλέον σήμερα καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα – από την επιστήμη έως την επιχείρηση με παγκόσμια ζητήματα – σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Παράλληλα, ανεξάρτητα διεξάγονται εκδηλώσεις TEDx που προσπαθούν να βοηθήσουν στη διάδοση ιδεών σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι TEDx

Το TEDx δημιουργήθηκε στο πνεύμα της αποστολής του TED, προκειμένου να δώσει σε κοινότητες, οργανισμούς και ιδιώτες τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν τον διάλογο μέσω του TED – όπως εμπειρίες σε τοπικό επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις TEDx είναι πλήρως προγραμματισμένες και συντονίζονται ανεξάρτητα με βάση την κοινότητα προς την κοινότητα. Οι διοργανωτές δεν φιλοξενούν εκδηλώσεις για πολιτικούς λόγους, χρηματική ανταμοιβή ή προσωπικό κέρδος. Το κάνουν επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι η δύναμη των ιδεών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτού κώδικα της τοπικής κοινότητας με γνώμονα γεγονότα που εμπνέουν την καινοτομία, την ηγεσία σκέψης και την οραματική διορατικότητα. Η άδεια για το TEDx μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν.

Motivaction

Θέμα της πρώτης επιτυχημένης διοργάνωσης του TEDxUniversityoftheAegean, ήταν το κίνητρο, η αιτία, η δράση, η κινητοποίηση. Οι ομιλητές μοιράστηκαν με τους θεατές τις προσωπικές εμπειρίες τους, δίνοντας απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, όπως: Πώς η αιτία γίνεται κίνητρο και το κίνητρο δράση; Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιδιώκουμε τους στόχους μας; Για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν από τους άλλους, στο πώς αντιμετωπίζουν τη ζωής τους και πώς την αξιοποιούν; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι του αύριο θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν ένα μέλλον για το οποίο θα είναι υπερήφανοι;

Τη διοργάνωση του συνεδρίου συντόνισε η 21μελής ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με τη βοήθεια 37 ακόμη εθελοντών από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα εισιτήρια του συνεδρίου εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Κόσμος από όλη την Ελλάδα έσπευσε στο νησί για να παρακολουθήσει το TEDxUniversityoftheAegean το οποίο άφησε στον κόσμο το αίσθημα της ικανοποίησης και του ενθουσιασμού.

Fight or flight?

Το δεύτερο TEDxUniversityoftheAegean θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2016, στο Θέατρο Απόλλων με θέμα «Fight or Flight». “Πάλη ή φυγή”, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να περιγράψει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια του συνηθισμένου. Η αντίδραση ενός ατόμου καθορίζεται από τη ψυχολογία του, σύμφωνα με το χαρακτήρα και το ένστικτό του. Παρ’ όλα αυτά, προκύπτουν βασικά θέματα και παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη.

Επηρεασμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα γεμάτη από δυσκολίες και ανατροπές, το φετινό θέμα εστιάζει σε αδιέξοδα που καλείται κάθε άνθρωπος να δώσει λύση συχνά στη ζωή του: Τι γίνεται όταν βρισκόμαστε μπροστά από κάτι καινούριο, περίεργο ή διαφορετικό; Κατά πόσο πρέπει να ενοχοποιούμε αυτές τις δύο καταστάσεις; Πώς αποφασίζουμε ότι αξίζει και πρέπει να παλέψουμε; Πότε αποφασίζουμε να κάνουμε πίσω σε μια πρόκληση της ζωής μας;

Τις απαντήσεις αυτές θα μας δώσουν μέσα από την προσωπική ματιά τους, ξεχωριστοί ομιλητές από διάφορους χώρους, που θα μοιραστούν εμπειρίες και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος διαχειρίζεται μια τέτοια κατάσταση.

Χώρος διεξαγωγής

Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα για την Ερμούπολη. Χτισμένο το 19ο αιώνα και έντονα επηρεασμένο από τη «σκάλα του Μιλάνο», είναι ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των Νεότερων Χρόνων. Διώροφο, με μαρμάρινες σκάλες, μια επιβλητική οροφογραφία να κοσμεί την πλατεία του Θεάτρου και νεοκλασικές βελούδινες καρέκλες το «Θέατρο Απόλλων» δημιουργεί μια επιβλητική ατμόσφαιρα ισάξια της ιστορίας του. Το TEDxUniversityoftheAegean δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο χώρο για να πραγματοποιήσει τις εργασίες του.