Απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο με τους αγρότες να πρωτοστατούν στην πορεία και τους επιστημονικούς φορείς να αντιτίθενται στο ασφαλιστικό

“Αντοχές έχουμε μόνο για αγώνες κι όχι για μέτρα”

"Λουκέτο" στα εμπορικά καταστήματα και ειρηνική διαμαρτυρία έξω από μεγάλο πολυκατάστημα της πόλης

Με τρακτέρ, μαύρες σημαίες και διάθεση συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν δεκατρείς Σύλλογοι, Ενώσεις και Φορείς της Σύρου συμμετείχαν οι αγρότες στη χθεσινή διαμαρτυρία ενάντια στο ασφαλιστικό, ενισχύοντας σημαντικά τη σταθερή συμμετοχή των πολιτών που “βγήκαν στο δρόμο” προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με την υπόλοιπη χώρα, κόντρα στο προωθούμενο νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων πανελλαδικά.

Με ειρηνική πορεία προς το κέντρο και συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση όσων συμμετείχαν στο κάλεσμα των φορέων, οι οποίοι από κοινού με τον αγροτικό κόσμο της Σύρου πραγματοποίησαν αρχικά διαμαρτυρία έξω από ανοικτό πολυκατάστημα μεγάλης αλυσίδας πλησίον της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.

Του συγκεκριμένου ραντεβού, στο οποίο υπήρξε σημαντική - πλην όμως όχι ικανοποιητική - συμμετοχή του επιστημονικού κόσμου, ακολούθησε ξεχωριστή πορεία του Συντονιστικού Σωματείων κι Εργαζομένων Κυκλάδων μία ώρα αργότερα, αλλά και μία ακόμη του ΠΑΜΕ Σύρου με τους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Θα πρέπει να τονισθεί, πως, το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων έβαλαν απεργιακό λουκέτο προκειμένου να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες σχετικά με τα μέτρα που πλήττουν και τις τελευταίες επιχειρηματικές αντοχές τους.

Αγροτικός κι εμπορικός κόσμος “χέρι χέρι” με επιστημονικούς φορείς

Κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων της χθεσινής απεργίας, την “παράσταση” έκλεψε ο αγροτικός κόσμος της Σύρου, μέλη του οποίου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μετέβησαν από το πρωί στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου ώστε να εκφράσουν την εναντίωσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που επέρχονται σταδιακά στον κλάδο τους, θίγοντας έντονα τον πρωτογενή τομέα και την εργασία τους. Οι ίδιοι, μαζί με μέλη της επιστημονικής κοινότητας του νησιού (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, μηχανικοί, ιατροί,φαρμακοποιοί) αλλά και με επαγγελματίες οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί, με μέλη του εμπορικού κόσμου αλλά κι αρκετούς εργαζομένους από το Νοσοκομείο, το ναυπηγείο καθώς και γενικώς, με εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα - κατά κύριο λόγο - πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία έως και την Ερμούπολη. Σταθμός στην κινητοποίησή τους, αποτέλεσε η παρουσία τους έξω από γνωστό πολυκατάστημα, όπου για περίπου μισή ώρα, οι αγρότες “στάθμευσαν” τα τρακτέρ τους, διατυπώνοντας χωρίς εξάρσεις και συνθήματα την αντίθεσή τους, σε όσους επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους αλλά και να εργασθούν κανονικά στο πολυκατάστημα της μεγάλης αλυσίδας, ξένων συμφερόντων.

Λίγο αργότερα, αναχώρησαν για το κέντρο της πόλης ακολουθώντας τους συμμετέχοντες στην απεργία και φθάνοντας έως το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, ενώ τέλος, έως και το μεσημέρι επέλεξαν να κλείσουν τον κεντρικό δρόμο της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.

“Βάζουν θηλιά σε μία ολόκληρη κοινωνία. Ως εδώ”

Με δεδομένη τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και συγκεκριμένα των μελών του στην κινητοποίηση των δεκατριών φορέων, κατόπιν της πορείας, ακολούθησαν οι πρώτοι χαιρετισμοί έξω από τα γραφεία του. “Συμπολίτες, ναι είναι μία καλή συγκέντρωση, αλλά δεν είναι του δέκα όταν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε πολλά πράγματα” δήλωσε πρώτος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, μιλώντας αρχικά για την προσπάθεια του επιστημονικού κόσμου να οργανωθεί και να αποτελέσει ένα τμήμα της κοινωνίας, το οποίο θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμαρτυρία ενάντια στο ασφαλιστικό και όχι μόνον. “Οι επιστημονικοί Σύλλογοι ξεκινήσαμε αυτήν την σύναξη των φορέων και τώρα έχουμε γίνει δεκατρείς” πρόσθεσε, στηλιτεύοντας παρακάτω την “κριτική” που εξαπολύουν όσοι μέμφονται τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων. “Σχετικά με το “κίνημα της γραβάτας” που κάποιοι ειρωνεύονται, θέλω να τους πω ότι τη φοράω και τη βγάζω μόνος μου. Τη θηλιά όμως, μου τη βάζουν άλλοι, οι οποίοι και τη φορούν σε μία ολόκληρη κοινωνία” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου ως ένα τμήμα της τοπικής κοινωνίας, “συμμετέχει στους αγώνες κι έτσι θα συνεχίζει να κάνει”.

“Είμαστε το νησί του 69% ΟΧΙ” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας πως, αυτό το “Όχι” εξακολουθεί να έχει την αρχική δυναμική του. “Το ΟΧΙ συνεχίζεται. Είναι από το δημοψήφισμα και δεν είναι προς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά προς κάθε κυβέρνηση. Δεν μας ενδιαφέρει ποιός κυβερνά πια. Μας ενδιαφέρει να ακούει τον λαό που τον ψηφίζει και το πρόγραμμα που έχει θέσει υπόψιν του λαού”. Απαριθμώντας τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει ο Σύλλογος με φόντο τον ΦΠΑ αλλά και άλλοι φορείς προκειμένου να προασπίσουν τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς κλπ, προέβη σε σχόλιο σχετικά με την πολιτική που υπαγορεύεται κι εφαρμόζεται από την ευρωπαϊκή “οικογένεια”.

“Όσον αφορά στην Ευρώπη, μας έχει δείξει το πρόσωπό της, μιλώντας και για εμάς με απαξιωτικούς όρους” σημείωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι, όσοι αντιδρούν στα ασφαλιστικά – φορολογικά μέτρα που εξαθλιώνουν μικρομεσαία στρώματα κι ελεύθερους επαγγελματίες, “Δεν είναι ηλίθιοι, αλλά άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν”.

“Αυτό που μας ενώνει είναι το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας” συμπλήρωσε ο κ. Παγίδας στηλιτεύοντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στις μεταρρυθμίσεις “χωρίς στοιχεία, χωρίς αναλογιστική μελέτη” και με τρόπο που πέρα και πάνω απ΄ όλα “είναι αντισυνταγματικός” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, δεν παρέλειψε να τονίσει πως, η χθεσινή απεργία είναι μόνον η αρχή της γενικής απεργίας που θα πρέπει να σημάνει.

“Ισοπεδώνουν τη μεσαία τάξη”

Χαιρετισμός ακολούθησε και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελο Πανοηλία, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως, “Φτάσαμε εκεί που δεν πάει άλλο. Όλοι γνωρίζουμε ότι μία πηγή εισοδήματος, πλούτου για την Ελλάδα ήταν η μεσαία τάξη. Ανέκαθεν. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, όπως ο επιστήμονας, ο έμπορος, ο βιοτέχνης. Εκείνος που θα δώσει ψωμί σε τρία, τέσσερα, πέντε άτομα”. Με τα προωθούμενα μέτρα όμως, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “καταρρέει αυτή η μεσαία τάξη”. Προχωρώντας δε, την κριτική του, έκανε λόγο για “δικαιολογίες των εκλεγμένων βουλευτών του νομού μας”, για τους οποίους εξήγησε πως, μόνον κατ΄ επίφαση υποστηρίζουν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. “Ισοπεδωνόμαστε και η πολιτική τους είναι καταδίκη των μικρομεσαίων στρωμάτων. Πάνω από 80-85% του δηλωμένου εισοδήματος φτάνει το ποσοστό της φορολογίας και των εισφορών” πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, “Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”. “Που ακούστηκε ένα σύστημα συνταξιοδοτικό να ισοπεδώνει τους πάντες” σχολίασε ακολούθως, για να καταλήξει πως, “Αυτά όλα είναι αντισυνταγματικά και δεν περνούν πια ούτε στην κοινή λογική. (...) Καταρρέει η μεσαία τάξη και αυτά θα είναι η ταφόπλακά της. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση. Δεν θα αφήσουμε να περάσει το νομοσχέδιο”.

Σκληρή κριτική και προς τους τοπικούς βουλευτές

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ναυτικών, Γιώργος Μηλιός ασκώντας έντονη κριτική στους βουλευτές. “Τελικά ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Μισθωτοί, συνταξιούχοι κι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στείλαμε στη Βουλή το καλό παιδί τον Αντώνη Συρίγο. Κι εγώ ρωτώ, αυτό το καλό παιδί θα ψηφίσει το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο; Αν όχι, θα πούμε ότι είναι ένας από εμάς που παλεύει για την επιβίωσή μας. Εάν όμως το ψηφίσει σε τί θα διαφέρει από τα κακά παιδιά που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια;” ανέφερε συγκεκριμένα εκφράζοντας την απογοήτευση του κλάδου του, λέγοντας ταυτόχρονα όμως, πως, “Κακά τα ψέματα κι εμείς ως εκλογικό σώμα, έχουμε τις δικές μας ευθύνες”.

Επιπρόσθετα και ο πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιάννης Χαρίτος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, λέγοντας ωστόσο πως, “δεν είμαι ικανοποιημένος, αφού έπρεπε να είναι όλη η Σύρα παρούσα στην απεργία”. Μάλιστα τόνισε πως, “Από το 2009 που αρχίσαμε και δεχόμασταν τις πρώτες πιέσεις σε μισθούς, συντάξεις, καλούσαμε τον Συριανό λαό να μη δεχθεί αυτά τα μέτρα γιατί θα έρθουν χειρότερα. Σήμερα ήρθε το τέλος μας”.

Τους χαιρετισμούς “έκλεισε” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος, σημειώνοντας πως, “Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, όλοι όσοι θίγονται από τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους του αγώνα και της απεργίας για να βροντοφωνάξουμε ότι έχουμε εξαντλήσει τα όρια των αντοχών μας. Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις, συνεχίζει τις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα απασφαλίζει τη βόμβα του ασφαλιστικού. (...) Όσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν, τόσο εμείς, θα βγαίνουμε στους δρόμους”. Κατέληξε δε, υποστηρίζοντας πως, “Στη θέση μας, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς περικοπές. Δουλειές και συντάξεις για όλες τις γενιές”.

Σημειώνεται πως, στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων απηύθυνε χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Σύρου, κ. Κατσαρός παρουσία πολιτών, νυν αλλά και πρώην αυτοδιοικητικών προσώπων ενώ παρόντες ήταν επίσης, οι πρόεδροι αλλά και ορισμένα μέλη των υπόλοιπων επιστημονικών φορέων όπως από τους μηχανικούς ο κ. Φρέρης και από τους συμβολαιογράφους η κ. Ασμάνη.

Θέλησαν διάλογο, πήραν γραπτές απαντήσεις...

Άξια λόγου ήταν η κίνηση των επιστημονικών φορέων να “επισφραγίσουν” την κινητοποίησή τους και την πρόθεσή τους να παλέψουν κόντρα στο νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, με την πραγματοποίηση μίας ανοικτής εκδήλωσης ώστε να συζητήσουν με τους πολίτες αλλά και να ζητήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών. Μία πρωτοβουλία που μπορεί να στέφθηκε με επιτυχία από άποψη συμμετοχής του κόσμου με εμφανή την αγωνία όλων των παρευρισκομένων να αναπτυχθεί διάλογος για όλα όσα προωθεί η νέα κυβέρνηση, στην οποία όμως, ως απάντηση εκ μέρους των τριών κυβερνητικών τοπικών βουλευτών των Κυκλάδων (Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού), απεστάλη μία γραπτή κοινή δήλωση ενώ ένα e-mail εκ μέρους του βουλευτή, Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Παγίδας αφού ανάγνωσε την επιστολή των τριών βουλευτών, στο περιεχόμενο της οποίας γίνεται λόγος για “μία επίπονη προσπάθεια” σχετικά με τη συζήτηση επί του προσχεδίου για το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως, “Οι κύριοι βουλευτές όπως η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα δεν έχουν να δώσουν κάποια απάντηση εάν έχουν αναλογιστική στα χέρια τους για να κάνουν όσα θέλουν να κάνουν”.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων της Σύρου, οι οποίοι και δέχθηκαν ερωτήσεις. Θα πρέπει να τονισθεί πως, τον θυμό και την αγανάκτηση αρκετών εκ των παρευρισκομένων συγκέντρωσε κυρίως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Σπόντης μέσω αποδοκιμαστικών σχολίων που στόχο είχαν ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Πέραν του ίδιου, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο κ. Χαλκιάς, από την πλευρά του Ποταμιού, η κ. Αγγελοπούλου και εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Καΐλης.

Υπογραμμίζεται πως, τη συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος και ο τ. Νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας καθώς και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (Παύλος Χρυσαφίδης - δικαστικός επιμελητής και Μαρία Καζαντζάκη - δικηγόρος).

Διαδήλωσαν Συντονιστικό και ΠΑΜΕ

Με ξεχωριστές πορείες που συγκέντρωσαν μέλη Σωματείων και Συλλόγων εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο το Συντονιστικό, όσο και το ΠΑΜΕ Σύρου. Η πορεία του Συντονιστικού ξεκίνησε με συγκέντρωση στο ΙΚΑ στις 10.30 το πρωί, με το μπλοκ των συμμετεχόντων να δίνει τον δικό του ριζοσπαστικό παλμό φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων και της εφαρμοζόμενης πολιτικής κι έχοντας κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, ακολούθησε συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη ενώ χαιρετισμό προς όσους απήργησαν εξέφρασε το ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας τη δική του διαμαρτυρία στην Ερμούπολη. Μεταξύ των όσων τόνισε εκπρόσωπός τους, το ασφαλιστικό αποτελεί ένα κομμάτι της γενικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα κι ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ιδωθεί ως ξεχωριστό και μεμονωμένο πολιτικό ζήτημα.

Ετικέτες: