Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: ευκαιρία αξιολόγησης της θέσης των γυναικών στην κοινωνία

Αγώνες για την ουσιαστική ισότητα των φύλων

Τη σημασία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε ανάμνηση των μεγάλων κινητοποιήσεων των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και απόκτηση δικαιώματος ψήφου, υπογραμμίζει το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για θέματα ισότητας των φύλων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ή Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών) θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις παγκοσμίως για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Σωματεία για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας γνωστά τα αιτήματά τους και εορτάζοντας για τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος στο παρελθόν.

Ωστόσο, σήμερα σε πολλές χώρες, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό νόημά της και έχει γίνει απλώς μία ευκαιρία για τους άντρες να εκφράζουν την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως στη γιορτή της μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές βέβαια, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της για την άρση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.

Συνέχιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του, το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου αναφέρει πως, παρά το γεγονός πως στο πέρασμα του χρόνου έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές και η ισότητα των φύλων θεωρείται πλέον δεδομένη, αποτελώντας μια κατάκτηση διασφαλισμένη και νομικά κατοχυρωμένη ποικιλοτρόπως, σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική εικόνα της κοινωνίας είναι διαφορετική.

Όπως σημειώνεται, αν κάποιος εξετάσει πιο προσεκτικά στοιχεία από διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και δείκτες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα μπορέσει να σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τη συνέχιση της ύπαρξης ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να βρίσκονται συνολικά σε μειονεκτικότερη θέση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνες που έχουν σχετικά διεξαχθεί. Πράγματι, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το παρελθόν, σοβαρά προβλήματα παραμένουν, κάνοντας την ύπαρξή τους αισθητή, ιδίως σε μια δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή.

Επομένως, η ισότητα των φύλων κατέχει ακόμη και σήμερα ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα καθημερινά θέματα συζήτησης με απώτερο στόχο την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως “πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το ζήτημα αυτό συνιστά πρωτίστως κοινωνική υπόθεση και, μόνο αν ειδωθεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα και να οδηγήσει σε εξισορρόπηση της κατάστασης και ανάπτυξη για την κοινωνία συνολικά.

Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου

Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από το σύνολο της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών, εντάσσεται και η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως: ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου, νομική συμβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραμονής στη χώρα κ.ά.), νομική βοήθεια και παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση (trafficking), κ.ά.), καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, μονογονείς κ.ά.). Όλες οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Εκδηλώσεις σε Μύκονο και Σύρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση στην αίθουσα του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Ανδριανή Θεοχάρη, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την ιστορία της γυναικείας ψήφου, αλλά και τη δυναμική παρουσία των γυναικών στην τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου. Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή της χιλιανής ταινίας “Gloria” για τη ζωή μίας 58χρονης γυναίκας και την ερωτική σχέση της με τον Ροδόλφο, έναν 65άρη πρώην αξιωματικό του ναυτικού, ο οποίος όμως έχει μια παράξενη εξάρτηση από την πρώην γυναίκα και τις δύο κόρες του.

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας συνδιοργανώνουν απόψε στο Θέατρο Απόλλων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθούν ο Όμιλος Inner Wheel Σύρου για τη φιλανθρωπική του δράση και οι συριανές αριστούχες, πρωτεύσαντες, απόφοιτες του Πανεπιστημίου Πατρών Εύα Πολίτου στο Τμήμα Φυσικής και Βάσια Σαλούστρου στο Τμήμα Φιλολογίας. Κεντρική ομιλήτρια η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη Δενδρινού. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.