Έντονη η ανησυχία των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου για την ένταξη της επιχείρησης στον Πτωχευτικό Κώδικα στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

“Ταφόπλακα για τους εργαζόμενους η εξυγίανση”

Σήμερα η συνάντηση για εργασιακά ζητήματα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας στην Αθήνα

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο παρόν και το μέλλον του Νεωρίου και συγκεκριμένα η απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα ως “λύση σωτηρίας” με σκοπό την εξυγίανσή της ώθησαν αντιπροσωπεία του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου να ζητήσει συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

Με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, Βαγγέλη Μάνθο οι ίδιοι μετέβησαν στην Περιφέρεια χθες κι εξέθεσαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της επιχείρησης, καθιστώντας σαφές πως, ο φόβος τους αυξάνεται με δεδομένο ότι πλέον συμπληρώνονται οφειλές επτά μηνών προς τους ίδιους, αφού οι μοναδικές αποδοχές που έλαβαν κατά το τελευταίο τρίμηνο δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως, μέσω της προωθούμενης διαδικασίας εξυγίανσης, “θα μπει η ταφόπλακα για τους εργαζομένους”.

Κατά τη σχεδόν δίωρη συζήτηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Λεονταρίτης διατύπωσε την πεποίθηση πως, η επιχείρηση φαίνεται να έχει οδηγηθεί “σε αδιέξοδο”, επισημαίνοντας πως εκ μέρους της ιδιοκτησίας, δεν έχει διασαφηνιστεί τί επιδιώκει να κάνει με το Νεώριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση εκπροσώπων εργαζομένων του ναυπηγείου αλλά κι αμμοβολιστών κι εκτάκτων του εργολάβου στην Αθήνα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών κατόπιν πρωτοβουλίας της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων ώστε να συζητηθούν εργασιακά θέματα.

Καμία εμπιστοσύνη στη στάση της εταιρείας

Για τη μόνιμη αγωνία της πλευράς των εργαζομένων μίλησε αρχικά ο πρόεδρος, Βαγγέλης Μάνθος επισημαίνοντας πως, από μήνα σε μήνα αυξάνονται οι οφειλές και μεγαλώνουν τα χρέη του ναυπηγείου συνολικά και κυρίως προς τους ίδιους. “Η μη καταβολή δεδουλευμένων συνεχίζεται, τα προβλήματα συνεχίζονται κι έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που τα χρωστούμενα πολλαπλασιάζονται. Σήμερα έχουμε φθάσει στους επτά μήνες και όσο περνά ο καιρός αντί να μειώνεται το χρέος, αυξάνεται χωρίς να έχουμε κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα μας εξασφαλίσει τα χρήματά μας ή την προοπτική μας” ανέφερε χαρακτηριστικά προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, διατυπώνοντας παράλληλα και τον προβληματισμό των εργαζομένων σχετικά με τη μη τήρηση των συμφωνιών που κατά καιρούς έχουν υπάρξει ανάμεσα στις δύο πλευρές (Εργοστασιακό - Διοίκηση), με την πλέον πρόσφατη να είναι η συμφωνία μετά την πολύμηνη απεργία τους. “Ξεκινήσαμε πάλι στο ναυπηγείο με μία συμφωνία μέσω της οποίας θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα χρωστούμενα και τα τρέχοντα. Μία συμφωνία η οποία δεν τηρήθηκε και από πλευράς εταιρείας και από ένα μικρό ποσοστό της πλευράς του Δημοσίου” συμπλήρωσε ο κ. Μάνθος, τονίζοντας πως, οι ίδιοι βρίσκονται εκ νέου μετέωροι. “Καταλήξαμε πάλι να είμαστε σε ομηρία χωρίς προοπτική”.

Ενημερώνοντας πιο συγκεκριμένα τον αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις οφειλές που διατηρεί η επιχείρηση προς τους εργαζομένους, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού ανέφερε πως, “Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε πάρει 700 ευρώ” γεγονός που όπως εξήγησε, “ανησυχεί πάρα πολύ πλέον όλους μας” με φόντο μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις. “Ανησυχούμε πάρα πολύ” επανέλαβε αρκετές καθώς, “αυτά που παρουσιάζονται δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μπορεί κάποιος να μας διασφαλίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα πληρωθούμε”.

Σε αυτό το πλαίσιο και μάλιστα με δεδομένη την επιλογή της εξυγίανσης της επιχείρησης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πως, σήμερα το ναυπηγείο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με τις διακυμάνσεις που καταγράφηκαν σε όλη την παρελθούσα διαδρομή του, εκφράζοντας κατηγορηματικά πως η στάση της επιχείρησης και του προέδρου του Ομίλου, Νίκου Ταβουλάρη δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αφού δεν είναι ξεκάθαρη. “Το κακό είναι ότι δε θέλει να κάτσει σε ένα τραπέζι και να πει τί θέλει να κάνει” τόνισαν χαρακτηριστικά, εξηγώντας στο περιθώριο της συζήτησης ότι, το Σωματείο έχει πάρει “ομόφωνη απόφαση” στο εξής οι εργαζόμενοι να βρίσκονται καθημερινά στο Νεώριο για δουλειά, ώστε “να μην χρεωθούν την ευθύνη” οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης.

“Θολό” τοπίο για τους εργαζομένους ο Πτωχευτικός Κώδικας

Παρά το γεγονός πως το Εργοστασιακό Σωματείο διαθέτει νομικό σύμβουλο, ωστόσο, οι εργαζόμενοι έδειξαν παντελή άγνοια σχετικά με το τί μπορεί να σημάνει η διαδικασία εξυγίανσης για την επιχείρηση και κατ΄ επέκταση για τους ίδιους, ζητώντας τη συνδρομή – αν ήταν εφικτό – και του αντιπεριφερειάρχη. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως, σήμερα στη συνάντηση της Αθήνας θα επιδιωχθεί η λήψη απαραίτητης ενημέρωσης ενώ εκ μέρους του Γιώργου Λεονταρίτη κλήθηκε στη χθεσινή συνάντηση και ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, Λευτέρης Μπάλλας. “Τα τελευταία νέα από την εταιρεία είναι ότι δεν μπορεί να βρει μία σταδιοδρομία. Τα προβλήματα των χρεών που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι δυσβάσταχτα. Εμείς ρωτήσαμε και ρωτάμε συνέχεια την εταιρεία ποιά είναι η προοπτική, το μέλλον και το μόνο που μας έχει ανακοινώσει είναι το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα περί εξυγίανσης” συμπλήρωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίζοντας πως, “Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η επιλογή της υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος έχει πάρα πολλά άρθρα και δεν κατανοούμε τί θα γίνει για εμάς”.

Με δεδομένο όπως τονίσθηκε, παρουσία και του κ. Μπάλλα, πως καμία επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει αποτελεσματικά σε εξυγίανση από την ένταξή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού εκτίμησαν πως, αυτή η διαδικασία “πιστεύουμε ότι θα είναι η ταφόπλακά μας”, θέτοντας εκ νέου στο προσκήνιο την “ασυνέπεια της επιχείρησης” σε επίπεδο τήρησης συμφωνιών ή δεσμεύσεων για εξόφληση χρεών.

Γ. Λεονταρίτης: “Εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη”

Σε ρεαλιστικό τόνο μίλησε ο Γιώργος Λεονταρίτης στους ίδιους σχετικά με το σοβαρό θέμα που απασχολεί όχι μόνον την πλευρά των εργαζομένων, αλλά γενικότερα το νησί όπως ισχυρίστηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επιχείρηση “ακολουθεί έναν μονόδρομο” καθώς η ίδια σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, φαίνεται πως, “δεν έχει τη δύναμη την οικονομική να στηθεί ξανά στα πόδια της”. Σε όσα του προανέφεραν οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου σε επίπεδο οφειλομένων και αβεβαιότητας που οι ίδιοι βιώνουν, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως, “Σας κατανοώ σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως σε επίπεδο διαβουλεύσεων δεν ξέρω τί έχει γίνει. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. (...) Γνωρίζω ό,τι γνωρίζει όλος ο κόσμος μέσων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν γνωρίζω τί διημείφθη σε συζητήσεις με εσάς και τη διοίκηση”, τονίζοντας ωστόσο, πως, το ναυπηγείο και η πορεία του σίγουρα “είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και αφορά το νησί”.

Αναφέροντας επιγραμματικά τη συνάντηση που είχε προηγηθεί προ έτους στο γραφείο του παρουσία και του κ. Ταβουλάρη με την πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Λεονταρίτης άδραξε την ευκαιρία να υπογραμμίσει πως, “Ήδη από τότε σας είχα πει ότι ανησυχώ πάρα πολύ διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν εύκολα κεφάλι όταν έχουν συσσωρευμένα χρέη, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σχέσεων εργαζομένων – διοίκησης, προμηθευτών. Δεν είναι εύκολο”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ευθύς αμέσως, σήμερα, “Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι έχει περάσει άλλος ένας χρόνος, καταλαβαίνω κι εγώ ότι τα προβλήματα πλέον θα είναι πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα, άρα και η λύση πιο δύσκολη”. Διασαφηνίζοντας την άποψή του, εξήγησε πως, “Έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα” καθώς “Δεν είναι συνηθισμένη τακτική μία επιχείρηση να οδηγείται σε Πτωχευτικούς Κώδικες όπως δεν είναι και φυσιολογικό οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται και να είναι εκτός επιχείρησης. Αυτά είναι παθογένειες που δεν έχουν ξεπεραστεί”.

Εστιάζοντας στη διαδικασία της εξυγίανσης και της ένταξης της επιχείρησης στον Πτωχευτικό Κώδικα, ο ίδιος επανέλαβε πως, “Φοβάμαι ότι η επιχείρηση έχει μπει σε μονόδρομο. Τώρα πού θα οδηγήσει αυτό; Όλοι ελπίζουμε η λύση να είναι η καλύτερη δυνατή μέσα από αυτόν το νόμο”. Υπογράμμισε μάλιστα, πως, από την τελευταία συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας έως και σήμερα, “ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες ελιγμών χάθηκε άλλος ένα χρόνος υπερ-πολύτιμος για την επιχείρηση και για εσάς”.

Να ζητήσουν συνάντηση και με τους βουλευτές εκτός του κ. Νεφελούδη

Από την πλευρά του, έσπευσε να διευκρινίσει πως, με δεδομένη αυτή τη ρευστή κατάσταση τόσο για το ναυπηγείο, όσο και για τους εργαζομένους, ο ίδιος απείχε ή πιο ορθά δεν προέβη ποτέ σε πολιτικά παιχνίδια υποσχέσεων προς την πλευρά των ίδιων, κάτι που επεσήμανε ωστόσο πως είναι “διαπιστωμένο πως γινόταν και γίνεται”. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, “Παιχνίδια πολιτικά που έχω διαπιστώσει ότι παίζονται και τοπικά και κεντρικά εγώ δεν τα κάνω” θίγοντας αμέσως και το ζήτημα των γενικόλογων και πάντοτε προφορικών αναφορών περί ύπαρξης επενδυτών για το Νεώριο. “Κάποιοι διέρρεαν τότε ότι μπορεί να υπάρχουν κι επενδυτές. Αυτά ακούγονται και τώρα αλλά τα ακούμε ανεπίσημα” σχολίασε, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Η κατάσταση στην Ελλάδα, βλέπετε ποιά είναι. Επενδυτής δεν έρχεται ούτε για περίπτερο. Γι αυτό προσωπικά σαν Γιώργος είμαι απαισιόδοξος”.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον κ. Νεφελούδη στην Αθήνα, αλλά και βάσει των λιτών αναφορών που έκαναν οι εργαζόμενοι σχετικά με το θέμα της τελευταίας τροπολογίας που υπερψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με τις υπολειπόμενες δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού που θα αναλάμβαναν τα ναυπηγεία του κ. Ταβουλάρη, τροπολογία στην οποία όμως δεν έγινε εν τέλει αναφορά για το ναυπηγείο της Σύρου, ο κ. Λεονταρίτης τους πρότεινε να επιδιώξουν συζήτηση και με τους βουλευτές. Ασκώντας εμμέσως την κριτική του, ανέφερε πως, “Οι τροπολογίες έτσι περνάνε. Με τις κυβερνήσεις. Γιατί λοιπόν εκείνοι που ξέρουν την αγωνία σας για το ναυπηγείο και γνωρίζουν ότι υποφέρει ένα νησί ολόκληρο εδώ και χρόνια, δεν του είπαν ότι θα κάνουμε την τροπολογία για το ναυπηγείο που θέλεις αλλά θα είναι και το Νεώριο;”.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού να ζητούν τη στήριξη της Περιφέρειας και να επιφυλάσσονται για νέες συναντήσεις και με το Επιμελητήριο και με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μετά τη συνάντηση στην Αθήνα στο Υπουργείο Εργασίας.