Συμμετοχή της Σύρου, αλλά και πληθώρας φορέων από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στην εθελοντική πρωτοβουλία, για το καθαρό περιβάλλον, “Let’s Do It Greece”

«Πλέον έχει γίνει θεσμός»

Την εθελοντική πρωτοβουλία “Let’s Do It Greece”, για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό παραλιών μονοπατιών και άλλων σημείων ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα, αγκαλιάζουν η Σύρος και πολλά νησιά των Κυκλάδων, με σειρά δράσεων, που θα κορυφωθεί στις 17 Απριλίου.

Με σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις», η πρωτοβουλία “Let’s Do It Greece”, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με την ελπίδα, ότι με τη δημιουργία ενός αρκετά μεγάλου δικτύου ενεργών πολιτών, οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται συνεργατικά, μπορεί να δημιουργηθεί μία κρίσιμη ώθηση, όπως την περιγράφουν οι εμπνευστές της, μέσω της οποίας να αλλάξει η αντιμετώπιση της κοινωνίας και των πολιτών, απέναντι σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η πρόληψη στην παραγωγή των αποβλήτων.

Το ζενίθ αυτής της ώθησης, αποτελεί η συνεργασία και ταυτόχρονη δράση, για μία ημέρα το χρόνο, φορέων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι παραλίες, λίμνες, ποτάμια, μονοπάτια, ακόμη και ο βυθός της θάλασσας.

Μέσα σε διάστημα 5 ετών η πρωτοβουλία εξαπλώθηκε και αγκαλιάστηκε από πλήθος φορέων σε όλη τη χώρα, με περισσότερους από 50.000 εθελοντές να προετοιμάζονται για την φετινή ημέρα δράσης, η οποία θα είναι η 17η Απριλίου 2016.

Στη Σύρο, η πρώτη συντονιστική συνάντηση των φορέων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων, που συμμετέχουν στη δράση.

Μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων δίνουν το «παρών»

Όπως εξηγεί ο Νίκος Κιούσης, εκπρόσωπος της συντονιστικής ομάδας του “Let’s Do It Greece” στην «Κοινή Γνώμη, πρόκειται για «μία εθελοντική δράση που την ξεκινήσαμε πριν από περίπου 5 χρόνια κάποια παιδιά, ηλικίας 20 περίπου ετών, από την Αθήνα, προερχόμενα από τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων μας, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς».

«Είχαμε πάρει τη συγκεκριμένη ιδέα από δράση, που είχαν πραγματοποιήσει εθελοντές στην Ισπανία το 2008 και την είχαν ονομάσει «Let’s Do It». Έτσι, επειδή ήταν μία δράση που την είχαν υιοθετήσει πολλές χώρες και είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο, να συντονιστούν δηλαδή σε μία μέρα για να καθαρίσουν όλη τη χώρα, είπαμε κι εμείς, ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάτι αντίστοιχο κι εδώ στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν το ξεκινήσαμε και το ονομάσαμε “Let’s Do It Greece”», αναφέρει ο κ. Κιούσης.

Στις 17 Απριλίου, οι εθελοντές, σε πάνω από 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, θα συντονιστούν, με στόχο να καθαρίσουν, να εξωραΐσουν και να ομορφύνουν τις περιοχές αυτές, που βρίσκονται σε πόλεις, δάση, ποτάμια, νησιά, ακόμη και στο βυθό της θάλασσας, όπου θα αναλάβουν δράση εθελοντές δύτες.

Σχετικά με τη διοργάνωση, ο κ. Κιούσης σημείωσε, πως «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με 1.550 φορείς σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί Δήμοι, από τους οποίους ζητάμε τη συνεργασία τους, προκειμένου να υλοποιήσουμε και να διαδώσουμε όλη αυτή τη δράση. Ήδη έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους δήμους, όσο και από εθελοντικούς συλλόγους, από σχολεία και από περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Όσον αφορά στα νησιά και πιο συγκεκριμένα στο Νομό, τόνισε πως «στις Κυκλάδες συγκεκριμένα υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και γενικότερα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου είδαμε μεγάλη ανταπόκριση. Η Σύρος βεβαίως έχει μία μεγάλη συμμετοχή φέτος, ενώ έχει γίνει και μία συντονιστική συνάντηση από το Δήμο με τους φορείς. Η δράση δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε παραλίες, αλλά και σε μονοπάτια και σε άλλα σημεία του νησιού. Επίσης, η Πάρος αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή. Έχουν “ξεσηκωθεί” όλα τα σχολεία με τη γιορτή ανακύκλωσης και εθελοντισμού και ήδη προετοιμάζονται. Ωστόσο, συμμετοχή υπάρχει ακόμη και σε μικρότερα νησιά, όπως για παράδειγμα η Σχοινούσα, η οποία είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση, που έχουμε επικοινωνία με τους εθελοντές του νησιού, οι οποίοι ετοιμάζονται κι εκείνοι μαζί μας».

Η ευεργετική επιρροή της συλλογικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, να πάρει τέτοιες διαστάσεις μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. «Το ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, θέλοντας να κάνουμε μία δράση σε 50 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και τα social media άρχισε η ιδέα να διαδίδεται πάρα πολύ έντονα και συνέχεια επικοινωνούσαν μαζί μας φορείς από διάφορες περιοχές, ζητώντας να συνεργαστούμε και να συμμετέχουν κι εκείνοι στη δράση αυτή. Οπότε είμαστε εντυπωσιασμένοι αυτή τη στιγμή από την ευρεία συμμετοχή και οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, όσοι πιστεύουν στο όνειρό μας».

Όπως διευκρίνισε, για την επιτυχία της δράσης και την απήχηση που έχει σε εθελοντές όλων των ηλικιών, «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ψυχολογία, που αποκτά κάποιος την ημέρα της δράσης. Διότι, το να σκέφτεσαι, ότι την ίδια ώρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας εθελοντές που κάνουν το ίδιο με σένα και πιστεύουν το ίδιο με εσένα, αυτό είναι και ψυχολογική τόνωση, ειδικά στις μέρες μας, που το χρειαζόμαστε όλοι. Το να πιστέψεις, ότι μέσα σε μία μέρα γίνεται όλο αυτό σε όλη την Ελλάδα, είναι αυτό που ενισχύει την θέληση ακόμη περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά στο συντονισμό, ο κ. Κιούσης επισήμανε, πως μία κεντρική ομάδα συντονισμού βοηθά, τόσο στην ανταλλαγή πρακτικών και ιδεών ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες εθελοντών, ενώ παράλληλα, μεριμνά και για την κατανομή των χορηγιών σε υλικά και εξοπλισμό, όπως σακούλες, γάντια κλπ, δεδομένου, ότι υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες στέκονται αρωγοί στη δράση, παρέχοντας τα απαραίτητα.

«Έχουμε δει ότι πλέον έχει γίνει θεσμός. Φέτος είναι η 5η χρονιά. Κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά και κάθε χρόνο ελπίζουμε να αυξάνεται και ο αριθμός των εθελοντών», ανέφερε.

Καθιέρωση εβδομάδας εθελοντισμού

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο κ. Κιούσης, με την έγκριση του Υπ. Παιδείας καθιερώνεται εβδομάδα εθελοντισμού για όλα τα σχολεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο του “Let’s Do It Greece”, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Απριλίου και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη δράση στις 17 Απριλίου. «Όλα τα σχολεία θα μπορούν να συμμετέχουν. Ήδη είναι εκατοντάδες τα σχολεία που θα συμμετέχουν και θα κάνουν περιβαλλοντικές δράσεις μέσα στο χώρο του σχολείου. Είναι πολλά και τα σχολεία των Κυκλάδων, που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και πρόκειται να κάνουν πολλά πράγματα, όπως να καθαρίσουν, να βάψουν, να φτιάξουν κήπους.

«Τα παιδιά γίνονται ενεργοί πολίτες, αρχίζουν να ενδιαφέρονται. Δεν αρκεί μόνο να διοργανώνεις ή να συμμετέχεις σε μία δράση, το ζήτημα είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο συλλογικά».

Ετικέτες: