Όλη η Σύρος συμμετέχει στις περιβαλλοντικές δράσεις

Οι Κυκλάδες δηλώνουν «Let’s do it Greece»

  • Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2016 - 06:10

Η πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού Let’s do it Greece, στην οποία μετέχει και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, στην ενιαία εθελοντική περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος και μαζί πρόσκοποι, πεζοπόροι, δημοτικές και τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία και εθελοντές μετέχουν από κοινού στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Let’s do it Greece, το οποίο για 5η χρονιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου σε 600 σημεία της Ελλάδας, με σκοπό τον καθαρισμό, τον εξωραϊσμό και την αισθητική αναβάθμιση σε όλη τη χώρα.

Μία εθελοντική εκστρατεία που ξεκίνησε το 2012, σε βάση αυτό-οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, που σταδιακά συμπεριέλαβε και τις μαθητικές κοινότητες με την καθιέρωση το 2014 της «εβδομάδας εθελοντισμού Let’s do it Greece στα σχολεία», με δράσεις καθαρισμού και αναβάθμισης του σχολικού χώρου.

Με το σύνθημα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα για να καθαρίσουμε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα!», τίθεται ο στόχος για τη «διάδοση της συνεργασίας και του εθελοντισμού» και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για την προσπάθεια «Δεν θέλαμε να γίνονται απλώς καθαρισμοί, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας γύρω μας. Θέλαμε να δείξουμε στους συμπολίτες μας πόσο μεγάλη σημασία έχει να διατηρούμε την καλή εικόνα της περιοχής στην οποία μένουμε, δείχνοντας έτσι την αγάπη μας για αυτήν. Και φυσικά ως εθελοντές δεν περιμέναμε κάποιον να κάνει την αλλαγή για εμάς, αλλά προσπαθούσαμε οι ίδιοι να φέρουμε αυτή την αλλαγή. Στην τελευταία δράση του Let’s do it Greece στις 26 Απριλίου 2015 συμμετείχαν πάνω από 48.500 εθελοντές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε κάθε χρόνο να ευαισθητοποιούμε ολοένα και περισσότερους πολίτες και να κινητοποιούμε την κοινωνία γύρω μας, με στόχο την διάδοση του θετικού μηνύματος της συνεργασίας και του εθελοντισμού».

Η συμμετοχή των Κυκλάδων

Το παρόν δίνουν και φέτος στην περιβαλλοντική προσπάθεια και οι Κυκλάδες, με κάθε νησί να δηλώνει τη δική του συμμετοχή και τις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι περιβαλλοντικές δράσεις.

Η Άνδρος θα πραγματοποιήσει καθαρισμό των δύο κεντρικών παραλιών του Μπατσίου και του παρακείμενου ρέματος, με συμμετέχοντες το Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τη Σχολική Επιτροπή και τη Δημοτική Κοινότητα Μπατσίου.

Η Αντίπαρος, με τον καθαρισμό του αύλειου χώρου του νηπιαγωγείου και φύτεμα λουλουδιών.

Στη Σαντορίνη, η Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Θήρας (ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε) διοργανώνει τον καθαρισμό της παραλίας του Τιμίου Σταυρού Περίσσας, ενώ ο Α. Αερολιμενάρχης Σαντορίνης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και υπάλληλοι του αεροδρομίου Σαντορίνης διοργανώνουν τον καθαρισμό, καλλωπισμό και εξωραϊσμό του περιβάλλοντα χώρου και των δρόμων που οδηγούν στο αεροδρόμιο.

Στην Κέα, οι Σύλλογοι διδασκόντων των δημοτικών σχολείων Ιουλίδας και Κορησσίας, διοργανώνουν εργασίες και δραστηριότητες με θέμα την ανακύκλωση μέσα στο χώρο του δημοτικού σχολείου Ιουλίδας και τον καθαρισμό της παραλίας Κορησσίας όπως και του προαύλιου χώρου του σχολείου. Επίσης ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου –Λυκείου Κέας διοργανώνουν τον καθαρισμό του προαύλιου του σχολείου τους και της γύρω περιοχής.

Στη Μήλο, ο Σύλλογος Τριοβασαλου αναλαμβάνει τον καθαρισμό παιδικής χαράς της περιοχής, η Πλακιώτικη Ένωση το βάψιμο και τη φροντίδα της παιδικής χαράς Πλακών, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζεφυρίας τον καθαρισμό της παραλίας ιαματικών νερών στη περιοχή Κάναβας και επίσης θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας Αλυκής και Αχιβαδόλιμνης.

Στη Μύκονο, το νηπιαγωγείο Μαραθιού πραγματοποιεί εργαστήρι νηπίων και γονέων με κατασκευές από υλικά που ανακυκλώνονται.

Στην Πάρο, ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας διοργανώνει τον καθαρισμό της ακτογραμμής Πίσω Λιβάδι – Δρυός, το ΕΠΑΛ Πάρου τον καθαρισμό στο σχολείο-φροντίδα εργαστηρίων-καθαρισμός αλέων και βάψιμο σε λερωμένα σημεία του σχολείου εσωτερικά-εξωτερικά, ο Σύλλογος Διδ/ντων και Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς τον καθαρισμό της αυλής, διαχωρισμό ανακυκλούμενων υλικών, εμφύτευση δέντρων και λουλουδιών, λαχανόκηπος, χειροτεχνία με υλικά ανακύκλωσης και καθαριότητα γειτονικής παραλίας, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικος Σύλλογος "Αμπελάς" τον καθαρισμό της ακτογραμμής του Αμπελά, ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας τον καθαρισμό της παραλίας Αγ. Δημητρίου Νάουσας και στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου "Αη Γιάννης Δέτης" και ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας τον καθαρισμό της παραλίας "Πιπέρι".

Στη Σίφνο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση διοργανώνει τον καθαρισμό μονοπατιών, δρόμων, παραλιών, γηπέδων κ.λ.π. σε όλο το νησί.

Στην Τήνο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο διοργανώνει τον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Φωκά και σε συνεργασία με το Σύλλογο «οι φίλοι του πράσινου» την δεντροφύτευση στην περιοχή Πασακρωτήρι, ο Σύλλογος Κάμπου Τήνου τον καθαρισμό του οικισμού, την περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων και δενδροφύτευση.

Όλη η Σύρος συμμετέχει

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Σύρο θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις, όμως φέτος το πρόγραμμα στο νησί έχει επεκταθεί, όπως σημείωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, καθώς υπάρχει ευρεία συμμετοχή φορέων.

Πρόκειται να πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις, για πρώτη φορά σε 12 σημεία του νησιού, όπως στα Λαζαρέττα και στις περισσότερες παραλίες του νησιού, στη Βάρη, τη Φάμπρικα, στις Αγκαθωπές, στον Φοίνικα, στο Κίνι, στο Γαλησσά, στα Κόκκινα, στα Καλαμίσια, στην Άνω Σύρου, στα Χρούσσα, στον Μέγα Γυαλό, στα Γράμματα και στη Δόξα.

Συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέττων αναλαμβάνει τον καθαρισμός της μαρίνας και της ευρύτερης περιοχής των Λαζαρέττων.

Η Τοπική Κοινότητα Γαλησσά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά και ο Ναυτικός Όμιλος Γαλησσά αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και άσπρισμα πεζουλιών στην περιοχή τους.

Ο Ναυτικός Όμιλος Κινίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοπειού τον καθαρισμός της παραλίας του Κινίου.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ΠΕ Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, τον καθαρισμό του παλαιού νεκροταφείου των Αγγέλων στην περιοχή της Άνω Σύρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Χρουσσών τον καθαρισμό και τη δενδροφύτευση στο αλσύλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέγα Γυαλού, τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης «Η Πανάχραντος», ο Αλιευτικός Όμιλος Φάμπρικας, η Δημοτική Κοινότητα Βάρης, και το Νηπιαγωγείο Βάρης, τον καθαρισμό των παραλιών Βάρης και Φάμπρικας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ποσειδών», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ΠΕ Κυκλάδων και η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας, τον καθαρισμό της παραλίας Αγκαθωπών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάννα και η Δημοτική Κοινότητα Μάννα, τον καθαρισμό της παραλίας Καλαμίσια.

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Φοίνικα και Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, τον καθαρισμό των παραλιών Ψαχνού και Κόκκινων.

Η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, τον καθαρισμό του μονοπατιού Κάμπου-Γριάς Σπηλιάς-Γραμμάτων στη Απάνω Μεριά.

Ο Σύλλογος Δρομέων Σύρου, την δενδροφύτευση και τον καθαρισμό στο δημοτικό πάρκινγκ της Δόξας.

Ο Μ. Βουτσίνος, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους του δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες της Σύρου να συμμετάσχουν στις περιβαλλοντικές δράσεις, επιλέγοντας όποιο σημείο θέλει ο κάθε ένας, καθώς οι περιβαλλοντικές δράσεις θα επεκταθούν σε όλα τα σημεία του νησιού.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουτσίνος στην πρόσκληση του «ελάτε για να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα του εθελοντισμού και να δείξουμε πόσο πολύ σεβόμαστε το περιβάλλον και πόσο πολύ αγαπάμε το νησί μας».

Ετικέτες: