Η κουλτούρα της ασυδοσίας

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2016 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 17 Αυγ. 2016 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μέσα σε μία γενικευμένη έκφραση αντίδρασης των πάντων κατά πάντων, με ευκολία αρνητικής κριτικής εκ μέρους όλων για κάθε ανεπίτρεπτη ενέργεια ή συμπεριφορά που βαρύνει το κοινωνικό σύνολο, φαίνεται να αγνοείται και να μην λαμβάνεται υπόψη το μερίδιο της ατομικής ευθύνης.

Όταν είναι εύκολοι οι αφορισμοί και οι σχολιασμοί για τα κακώς κείμενα που φθείρουν την καθημερινότητα του πολίτη, την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι επικριτές ασχημονούν στο πρόσωπο της πόλης και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των υπολοίπων.

Συμπεριφορές που προκαλούν, καθώς από κάποιους θεωρείται πως τους επιτρέπεται να επιβάλλουν τους κανόνες της δικής τους ευκολίας με ετσιθελικό τρόπο.

Όταν δημόσιοι δρόμοι γίνονται προέκταση της εξυπηρέτησης μόνο λίγων, γιατί θέλουν είτε να διατηρήσουν μόνο για δική τους χρήση χώρους στάθμευσης εκεί ακριβώς που τους βολεύει, είτε γιατί δεν επιθυμούν να σταθμεύει κανένα όχημα στον δρόμο κατά μήκος της ιδιοκτησίας τους, είτε απλώς γιατί εκεί εξυπηρετούσε να εναποθέσουν τα αχρείαστα μηχανοκίνητα τους, τότε η πρακτική εφαρμογή της σωστής συμπεριφοράς τους ως δημότες απλά εξαφανίζεται.

Νοοτροπίες και λογικές που προδίδουν το χαμηλό επίπεδο πολιτισμού και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αλλαγής κοινωνικής κουλτούρας ώστε να μην προσβάλλεται όχι μόνο το άτομο που λειτουργεί ανεξέλεγκτα αλλά και ο τόπος του, την εικόνα του οποίου υποβιβάζει.

Ετικέτες: