68η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους στη Σύρο

Η «διακριτική» οικογένεια των προσκόπων μεγάλωσε

Παλαιοί και νέοι βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και πρόσκοποι από την Κύπρο και την Αυστραλία σήκωσαν ψηλά τη «φλόγα» της αγάπης και του καθήκοντος στο πλαίσιο της 68ης Συνάντησης Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους στο νησί της Σύρου.

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, η προσκοπική οικογένεια υποδέχτηκε με θέρμη τους νέους πτυχιούχους, βαθμοφόρους των τριών κλάδων που προστέθηκαν στο 1ο Σύστημα Προσκόπων του Gilwell.

Η τελετή απονομής πτυχίων Διακριτικού Δάσους, το οποίο σηματοδοτεί μία πορεία στην εκπαίδευση και την εμβάθυνση της προσκοπικής μεθόδου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στην Πλατεία Μιαούλη από την Εφορεία Εκπαίδευσης της Γενικής Εφορείας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Έφορος Κυκλάδων κ. Σωτήρης Φραγκίδης ευχήθηκε στους νέους πτυχιούχους «καλό κυνήγι», ενώ την έναρξη της Συνάντησης κήρυξε ο Γενικός Έφορος Θοδωρής Κεφαλάς, επισημαίνοντας ότι πρωταρχικό σκοπό της εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους αποτελεί η ενίσχυση του προσκοπικού προγράμματος.

«Βαρύ το σακίδιο του Έλληνα βαθμοφόρου»

Πρόσθεσε μάλιστα πως η απόκτηση του συγκεκριμένου πτυχίου δεν είναι μία απλή επιβράβευση, αλλά το τέλος μιας μικρής προσκοπικής διαδρομής που διανύθηκε με κόπο, προσπάθεια και μελέτη και ταυτόχρονα, η αφετηρίας μιας νέας ενσυνείδητης διαδρομής για το προσκοπικό πρόγραμμα. «Δεν πρέπει να βλέπουμε το μαντήλι ως παράσημο, αλλά ως ένα μεγαλύτερο φορτίο στο δύσκολο και βαρύ σακίδιο του Έλληνα βαθμοφόρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χρήστος Λυγερός, ο οποίος τόνισε ότι τα αναρτήματα Διακριτικού Δάσους στο μαντήλι ενός Προσκόπου αποτελούν πρόσθετη ευθύνη, που συνδέεται με την ικανότητα και την υποχρέωσή του να αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις της προσκοπικής μεθόδου και να τις συνδυάζει με την εξέλιξη της πορείας του ελληνικού προσκοπισμού. Εξήγησε ακόμα ότι, η επιλογή των μέσων για την εξυπηρέτησή αυτού του σκοπού θα πρέπει να συνοδεύεται από τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες της κίνησης σε κάθε εποχή.

Τους χαιρετισμούς πτυχιούχων της Κύπρου μετέφερε ο Γενικός Έφορος του Σώματος Προσκόπων Κύπρου Μάριος Χρίστου, ο οποίος αναφέρθηκε στον αέναο και διαχρονικό δεσμό του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Διαμόρφωση ολοκληρωμένων ενήλικων στελεχών

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν τα πτυχία στα καινούρια μέλη του Gilwell που ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τα τρία στάδια της εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους. Το σύνθετο αυτό πρόγραμμα καθιέρωσε ο ιδρυτής του προσκοπισμού, λόρδος Robert Baden-Powell,  το 1920 μετά από μία μακρόχρονη πειραματική εκπαίδευση στο πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο του Gilwell Park της Αγγλίας.

Οι κάτοχοι του Διακριτικού Δάσους δοκιμάστηκαν και απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες που τους δένουν με χιλιάδες αδερφούς προσκόπους σε όλο τον κόσμο. Ο τίτλος δεν αποτελεί ηθική αμοιβή, αλλά απονέμεται σε όσους έμπρακτα υπηρετούν το παιδί. Το Διακριτικό Δάσος συμβάλλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ενήλικων στελεχών με συνείδηση του παρελθόντος και ικανή κατάρτιση για την αντιμετώπιση του παρόντος. Η εκπαίδευση βελτιώνει νοητικά τα μέλη, τους παρέχει γνώσεις και ικανότητες και διαμορφώνει τη συμπεριφορά τους, ώστε να αναδείξουν τη σοφία της προσκοπικής μεθόδου στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων.

Για την απόκτηση του τίτλου, οι υποψήφιοι έπαιξαν το προσκοπικό παιχνίδι σαν παιδιά και ερεύνησαν σαν επιστήμονες την προσκοπική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, μελέτησαν για να δώσουν σωστές απαντήσεις, έγιναν παιδιά μαζί με τα παιδιά, και μύρισαν καμένο ξύλο το δείλι γύρω από μια πυρά, τραγουδώντας τα τραγούδια μιας παρέας που δε σβήνει ποτέ.

«Έσο έτοιμοι»

Τα νέα μέλη του 1ου Συστήματος Gilwell, που δέχτηκαν το Διακριτικό Δάσος σαν σύμβολο ευθύνης που φέρνουν πτυχιούχοι σε ολόκληρη τη γη, καλούνται να ενστερνιστούν το ρητό «έσο έτοιμος», ώστε να είναι πάντα έτοιμοι με όλη τη δύναμη και τα μέσα για τη συνέχιση της προσωπικής βελτίωσής τους.  Καλούνται επίσης να ασκήσουν εμπνευσμένη ηγεσία στον προσκοπισμό, να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και να φέρουν το Διακριτικό Δάσος με αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας πλέον ότι εκπροσωπούν τους πτυχιούχους του διακριτικού δάσους σε όλο τον κόσμο.

Μετά το πέρας της απονομής, πραγματοποιήθηκε η Πυρά Συνάντησης στον Ταρσανά, όπου ακολούθησε δείπνο και Ρεμπέτικο γλέντι: «Μία φούντωση, μια φλόγα, έχω μέσα στην καρδιά». Η 68η Συνάντηση Διακριτικού Δάσους ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και μνημόσυνου στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους Πτυχιούχους Δ.Δ. που έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς και πολιτιστική περιήγηση στο κέντρο της Ερμούπολης.