Ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων στη χώρα

Το χιόνι σκέπασε την Ελλάδα

  • Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 9 Ιαν. 2017 - 21:00

Πλήττεται από τον ισχυρό χιονιά «Αριάδνη» ολόκληρη η Ελλάδα, με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να καταγράφει θερμοκρασίες υπό του μηδενός, ενώ ήδη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκτός από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, που έχει σκεπαστεί από το χιόνι, στα «λευκά» είναι και το σύνολο των νησιών, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησαν στο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεγέθους των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς, η κακοκαιρία άφησε πίσω της θύματα, και συγκεκριμένα έναν 77χρονο στην περιοχή της Ναυπάκτου, μία 78χρονη στην Κομοτηνή, η οποία έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις από το μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί και ένας 58χρονος δημοτικός υπάλληλος στο Καρπενήσι, ο οποίος κατέληξε ενώ καθάριζε το οδικό δίκτυο από το χιόνι.

Συνεχείς είναι δε και οι επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία προχώρησε στον απεγκλωβισμό πλήθους πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να τους μεταφέρει σε ασφαλή σημεία.

Χιλιάδες οδηγοί, κινούμενοι στις εθνικές αλλά και σε περιφερειακές οδούς, υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, καθώς η κίνηση των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία, όχι μόνο λόγω του χιονιού, αλλά και του παγετού που σε πολλά σημεία έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με την Τροχαία να συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, ειδικά σε ορεινές περιοχές, έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Θερμοκρασίες υπό του μηδενός

Πολικές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με το θερμόμετρο να πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φλώρινα, με το θερμόμετρο να δείχνει -19 βαθμούς κελσίου, ενώ η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ενημερώνει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν έως την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται μικρή βελτίωση.

Ο ολικός παγετός που επικράτησε στη Βόρεια Ελλάδα, προκάλεσε και την διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τους σωλήνες ύδρευσης, ενώ έσπασαν και πολλά υδρόμετρα.

Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το βαρύ πρόσωπο του χιονιά γνώρισαν τα νησιά των Σποράδων Σκόπελος και Αλόννησος, όπως και η Εύβοια, καθώς δέχθηκαν το μεγάλο χιονόπτωσης, προκαλώντας προβλήματα που οδήγησαν στο να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, το ύψος του χιονιού στην Αλόννησο έφτασε στα 2 μέτρα, ενώ επί τρία 24ωρα στο νησί είχαν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ περί το ένα μέτρο ήταν το ύψος του χιονιού στη Σκόπελο, δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε μετακίνηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου, όπου και εκεί η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε έντονα προβλήματα, οδηγώντας τους κατοίκους σε κατάσταση απελπισίας, καθώς έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Χωρίς θέρμανση η πόλη της ηλεκτροπαραγωγής

Η βλάβη που παρουσιάστηκε σε δύο μονάδες ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα, προκάλεσε την διακοπή θέρμανσης της πόλης, η οποία κατέγραφε θερμοκρασία -12 βαθμούς κελσίου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε δύο μονάδες, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, διακόπτοντας την λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της πόλης.

Κατόπιν των υπεράνθρωπων προσπαθειών που κατέβαλαν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, κατάφεραν, να αποκαταστήσουν την βλάβη της μίας μονάδας, εργαζόμενοι υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού.

Συνέχιση των χιονοπτώσεων

Νέο χαμηλό βαρομετρικό θα σκεπάσει τη χώρα από σήμερα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για συνέχιση των χιονοπτώσεων, ισχυρές καταιγίδες και επικράτηση ολικού παγετού, με διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για εκδήλωση πυκνής χιονόπτωσης, ακόμα και σε περιοχές στις οποίες τα προηγούμενα 24ωρα δεν χιόνισε, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Οι πολικές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, όπου ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς κελσίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα «Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα Βόρεια θα είναι ολικός».

Για αύριο Τρίτη προβλέπονται «Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, κυρίως στα Ανατολικά και Νότια, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Άνεμοι στα Νοτιοανατολικά, ανατολικοί – νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε Δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα, από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα Νότια».

 

 

 

 

Ετικέτες: