Προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη μερική αποκατάσταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων στην Ερμούπολη

Προέχουν οι άμεσες ανάγκες

Στην προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης για την επούλωση των άμεσων αναγκών του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων έχει εστιάσει η ΚΕΜΑΕ με φόντο την εικόνα αποσύνθεσης που σταδιακά “απλώνεται” σε κάθε γωνιά του.

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλης που αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικού κάλλους και το οποίο με το πέρασμα των ετών έχει υποστεί αρκετές φθορές ενώ έχει γνωρίσει εδώ και χρόνια τη σταδιακά εγκατάλειψη. Τόσο στις εξωτερικές επιφάνειές του, όσο και στους εσωτερικούς χώρους, το κτίριο παρουσιάζει μία απογοητευτική εικόνα, αφού οι υψηλές χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή του, καθιστούν δύσκολη την κατοχύρωση των απαιτούμενων ποσών κι ως εκ τούτου, τη διάσωσή του.

Με φόντο τα σοβαρά προβλήματα που διακρίνονται όπως μεταξύ άλλων, η αποκόλληση τμημάτων και σοβάδων εσωτερικά, η αποκόλληση τμημάτων μαρμάρων από τις επιφάνειες της πρόσοψής του, η καταστροφή των οροφογραφιών και των τοιχογραφιών εξαιτίας της υγρασίας, καθώς επίσης η φθορά των κουφωμάτων, αλλά και οι ζημιές στην εσωτερική σκάλα που οδηγεί από το ισόγειο στον πρώτο όροφο, η ΚΕΜΑΕ έχει εκκινήσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας της εφημερίδας με τον πρόεδρό της και δημοτικό σύμβουλο, Απόστολο Ρουσσουνέλο κατέστη σαφές πως μετά από αποτύπωση της συνολικής κατάστασης του κτιρίου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε μία πρώτη μελέτη, καταβάλλεται αυξημένη προσπάθεια για την αναζήτηση πόρων που θα καλύψουν – τουλάχιστον – τις πιο επείγουσες ανάγκες.

Σημειώνεται πως, ο ίδιος ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε πως η ΚΕΜΑΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης, πραγματοποιώντας απαραίτητες επαφές με διάφορες πλευρές, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, πρόκειται για ένα κτίριο, αναφορικά με το οποίο η κάθε παρέμβαση απαιτεί πρωτίστως έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.