Εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, από την Κίνηση Πολιτών Σύρου

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του νερού

Επισκέφθηκαν τη Σύρο μέλη του κινήματος “SOSτε το νερό”

Η σοβαρή συζήτηση της υπόθεσης ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της “πώλησης” μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο σε εταιρείες που εποφθαλμιούν κέρδος και οικονομικό συμφέρον από την εμπορευματοποίηση του σημαντικού φυσικού πόρου για τη ζωή των ανθρώπων, “άνοιξε” στην τοπική κοινωνία της Σύρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ε, όχι και το νερό. Είναι κοινό αγαθό” που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών Σύρου.

Το βράδυ του Σαββάτου, με προσκεκλημένα μέλη του κινήματος “SOSτε το νερό”, τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργο Αρχοντόπουλο και τη νομικό, Κατερίνα Γεωργιάδου, η δημοτική παράταξη προχώρησε σε μία άκρως ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το τί θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση του νερού για τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της οποίας, όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν επισταμένα τόσο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όσο και για άλλες περιπτώσεις χωρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως ανέφερε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Σοφία Παπασπυρίδωνος, η οποία προλόγισε τις ομιλίες των προσκεκλημένων προσώπων, αποτελεί η συζήτηση - σε τοπικό επίπεδο -, ενός θέματος ιδιαιτέρως σοβαρού, με φόντο δε, την υποχρέωση που οφείλουν να έχουν οι Δήμοι απέναντι στους δημότες τους, σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, όπως και η ίδια ανέφερε, ότι, “τον περασμένο Ιούλιο (2017), πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Σύρου, της Τήνου καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του τρόπου τιμολόγησης του νερού, την περιβόητη ΚΥΑ”.

Τη σχεδόν δίωρη εκδήλωση, πέραν των πολιτών που μετέβησαν στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρακολούθησαν τόσο ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης.

Εκτός των δύο προσκεκλημένων προσώπων, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε και η γεωπόνος επιστήμης τροφίμων και μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Έμμυ Μπαξοπούλου.

Απαραίτητη η πληροφόρηση του κόσμου

Από την πλευρά των δύο προσκεκλημένων ομιλητών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, τονίσθηκε ιδιαιτέρως, πως είναι σημαντική η γνώση και η πληροφόρηση του κόσμου αναφορικά με την προάσπιση του νερού, ως δημόσιου αγαθού που ανήκει σε όλους και στο οποίο πρέπει να έχουν αδιαλείπτως πρόσβαση όλοι. Ειδικότερα, η κ. Γεωργιάδου υπήρξε σαφής αναφορικά με το τί θα σημάνει η ένταξη μίας ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο για πολλές δεκαετίες και πώς θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των πολιτών. Μεταξύ άλλων, έκανε ξεκάθαρα λόγο για μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών, αφού η διαχείριση και ο έλεγχος, αν περάσει σε ιδιώτες, θα έχει στόχο το κέρδος τους, ενώ επιπλέον ανέλυσε παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες - με στοιχεία - αποδείχθηκε πως ζημιώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και μετά την επανακρατικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Κατέστησε σαφές δε, πως, με τον έλεγχο του νερού και της κατανάλωσης από ιδιώτες, δεν εξασφαλίζεται επ΄ ουδενί η διατήρηση της όποιας κοινωνικής μέριμνας υπάρχει ως σήμερα, μέσω για παράδειγμα κοινωνικών τιμολογίων, ενώ τόνισε πώς η κάθε ιδιωτική πλευρά, ακόμη κι αν το περιβόητο 51% των μετοχών παραμείνει στο Δημόσιο, θα έχει εγγυημένο κέρδος, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις των δύο μερών που υπογράφουν.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κ. Αρχοντόπουλος μίλησε για τη σειρά των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχουν αναληφθεί ως σήμερα από πολίτες και εργαζόμενους του κινήματος “SOSτε το νερό”, οι οποίοι τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιοδήποτε σενάριο ιδιωτικοποίησης του νερού, επισημαίνοντας τέλος, τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση ολοένα και μεγαλύτερης μερίδας πολιτών, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Αξίζει να επισημανθεί πως, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις τοπικές κοινωνίες και(!) των Κυκλάδων από μία έμμεση ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση του νερού κι ελέγχου των δημοτικών επιχειρήσεων από ιδιώτες, ανέλυσε και η κ. Μπαξοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τί θα σημάνει η αλλαγή των σημερινών συνθηκών, δηλαδή της παύσης επιχορηγήσεων για τη λειτουργία αφαλατώσεων κ.α., στην τσέπη των καταναλωτών.

Τέλος, στους παρευρισκόμενους πολίτες μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ακολουθήσουν τη σχετική σελίδα του facebook (E, όχι και το νερό).