Κινήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας για την τοποθέτηση ραμπών ΑΜΕΑ στις οδούς Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη μετά από αιτήματα πολιτών

Προσβασιμότητα στον πεζόδρομο της Ερμούπολης

Θετική γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, ως και την εφαρμογή μίας οριστικής κι όχι προσωρινής λύσης

Την απόφαση να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ευνοήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στον πεζόδρομο της Ερμούπολης έλαβε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας πλέον και τη σχετική γνωμοδότηση από την αρμόδια Δημοτική Κοινότητα, η οποία επεσήμανε την ανάγκη τοποθέτησης μεταλλικών ραμπών – ως λύσης προσωρινού χαρακτήρα – στις οδούς Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω απόφασης, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών να τοποθετηθεί αναλυτικά για τις ενέργειες που προωθεί ο Δήμος στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, μετά από αίτημα συμπολιτών μας, όπως ο ίδιος ανέφερε, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα των δύο οδών και των δυνατοτήτων του Δήμου, μόνη άμεση λύση για τη μετακίνηση δημοτών με αναπηρικά αμαξίδια, μπορεί να δοθεί με τοποθέτηση ραμπών και μάλιστα για την εξυπηρέτησή τους όχι μόνον σε καταστήματα, αλλά και στη ΔΕΥΑ Σύρου και στα ΕΛΤΑ.

Προμήθεια ραμπών και τοποθέτηση στον πεζόδρομο κατόπιν άδειας της Αστυνομίας

Επί του θέματος, γνωμοδότησε θετικά η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, τα μέλη της οποίας υπερψήφισαν την εισήγηση κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, με σκοπό να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα στον πεζόδρομο.

Αναφορικά με την απόφαση, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, τόνισε πως, “Ξεκινήσαμε από ένα αίτημα των κατοίκων, των πολιτών και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες για καλύτερη προσβασιμότητα και στα καταστήματα στο κέντρο, στον πεζόδρομο, αλλά και ιδιαίτερα για να έχουν εξυπηρέτηση και στο Ταχυδρομείο και στη ΔΕΥΑ Σύρου”. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε πως η Τεχνική Υπηρεσία μελέτησε τις άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, καταλήγοντας στην απόφαση τοποθέτησης μεταλλικών ραμπών.

Με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Εμείς σε λίγο διάστημα θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τα πεζοδρόμια για το συγκεκριμένο έργο που θα αφορά σε διαμορφώσεις τμημάτων αυτών, σε διαμορφώσεις πλακόστρωτων και σε παραδοσιακά τμήματα, αλλά αυτό το έργο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα”. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσων κινήσεων από την πλευρά του Δήμου, κατέστησε σαφές πως, “Μέχρι να γίνει αυτό (σσ. παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα), μας ζήτησαν αν μπορεί να γίνει κάτι πιο άμεσο και προσωρινό. Το πιο προσωρινό είναι να τοποθετηθούν μεταλλικές ράμπες, όπως κάποιες έχει ήδη ο Δήμος κι άλλες θα προμηθευτεί”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως προωθεί τις διαδικασίες η Τεχνική Υπηρεσία, αναφέροντας σχετικά πως, “Ξεκινήσαμε μία μικρή μελέτη και προϋπολογισμό κόστους για να δούμε πως θα κινηθούμε στην αγορά ραμπών. Αυτό έχει γίνει και είχαμε ζητήσει και από την Αστυνομία την άδεια σχετικά με την τοποθέτησή τους στον πεζόδρομο. Υπάρχει η έγκρισή της. Επομένως, προβήκαμε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην περασμένη Οικονομική Επιτροπή”. Αναφορικά με τον αριθμό ραμπών και το κόστος, σημείωσε ειδικότερα πως, “Μιλάμε για 17 ράμπες στον πεζόδρομο και το συνολικό ποσό για την προμήθεια θα είναι 5.000 ευρώ”.

Τοποθέτηση το συντομότερο δυνατόν...

Σχετικά με την εικόνα των δρόμων και των οδών της πόλης, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε εν συνεχεία, πως δεν είναι εφικτές τέτοιες κινήσεις σε πολλά τμήματα της πόλης.

Πρωτίστως για τον πεζόδρομο, επεσήμανε πως, “Στο τμήμα εκείνο του κέντρου θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Είναι μία κίνηση προς την κατεύθυνση του να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε ένα τμήμα της πόλης που είναι εφικτό”.

Σχετικά με τον χρόνο τοποθέτησής τους δε, συμπλήρωσε πως, “Δεν θα αργήσουν. Ήδη έχουμε πάρει προσφορές, έχουμε τρέξει τις διαδικασίες και εκτιμώ πως ίσως κι εντός του καλοκαιριού, τοποθετηθούν. Από την πλευρά μας η βούληση είναι να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Προς επεξεργασία η σκέψη μόνιμης λύσης και διαμόρφωσης του πεζόδρομου

Με φόντο τον προσωρινό χαρακτήρα της ανωτέρω απόφασης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ερωτηθείς αν η Τεχνική Υπηρεσία επεξεργάζεται προσεχώς την υλοποίηση παρέμβασης μόνιμου χαρακτήρα για ποικίλους λόγους και δη για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, απάντησε καταφατικά.

“Απαιτείται μία συνολική μελέτη για τον πεζόδρομο” σχολίασε πρωτίστως αναδεικνύοντας παράλληλα πως, η διαμόρφωση ραμπών επί των πεζοδρομίων, δεν είναι αποσπασματική ενέργεια από τη συνολική εικόνα και λειτουργία του πεζόδρομου.

“Η Ερμούπολη είναι διαμορφωμένη πόλη κατά το παρελθόν. Από την πλευρά μας, υπάρχει και η βούληση και η μέριμνα ώστε να βελτιώσουμε, να κάνουμε όποιες προσπάθειες χρειάζεται για την υπόθεση της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Θέλουμε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική η πόλη στους συμπολίτες μας, αλλά γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν πολλά σκαλιά, υπάρχουν μικρά πεζοδρόμια και δεν είναι εύκολο” σχολίασε συνολικότερα ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Θεωρώ πως στο “κομμάτι” του κέντρου η αρχή έχει γίνει για ΑΜΕΑ, αλλά όπου μπορούμε, συνεχίζουμε για να βελτιώνουμε τις υποδομές”.

Θέλησε να αναφέρει μάλιστα πως ο συγκεκριμένος αριθμός ραμπών που θα τοποθετηθεί στον πεζόδρομο, στην περίπτωση υλοποίησης “ανάπλασης” στις δύο οδούς (Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη) μελλοντικά, θα απομακρυνθεί για να αξιοποιηθεί σε άλλες οδούς.

“Αφού γίνει συνολικά η μελέτη για τα πεζοδρόμια και καταφέρουμε και φτιάξουμε τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια για να έχουν υποδομή (μαρμάρινη ράμπα), αυτές τις μεταλλικές ράμπες που θα απομακρύνουμε, θα τις χρησιμοποιήσουμε σε άλλα σημεία της πόλης” πρόσθεσε σχετικά, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.