Αύξηση άνω του μέσου όρου κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO)

Ο παλμός του διεθνούς Τουρισμού

  • Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2016 - 06:17

Με θετικούς οιωνούς σε διεθνές τουριστικό επίπεδο ξεκίνησε η πρώτη περίοδος του έτους 2016, καταγράφοντας αύξηση κατά 5% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), τα αποτελέσματα “ήταν εύρωστα σε σχεδόν όλες τις υποπεριοχές και πολλοί προορισμοί ανέφεραν διψήφια αύξηση”, με τις προοπτικές για την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου να παραμένουν θετικές, καθώς “αναμένεται να ταξιδέψουν περί τα 500 εκατομμύρια τουρίστες στο εξωτερικό σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου”.

Πιο αναλυτικά, οι προορισμοί ανά τον κόσμο δέχτηκαν 348 εκατομμύρια τουρίστες (επισκέπτες εν μια νυκτί), την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, ήτοι, περίπου 18 εκατομμύρια παραπάνω από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ως εκ τούτου, γίνεται λόγος για αύξηση σε ποσοστό 5,3%.

Αν συνυπολογίσει κάποιος, ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακολουθεί την αύξηση 4,6% του 2015, θα μπορούσε να καταστεί το 2016 η έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην οποία σημειώνεται αύξηση άνω του μέσου όρου, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 4% ή παραπάνω κάθε χρόνο μετά την κρίση του 2009.

 

Τ. Rifai: Καταγράφεται ζήτηση σε όλους τους προορισμούς

“Τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη ζήτηση στο ταξίδι, και αυτό συνεχίζει να οδηγεί τον τουρισμό σε αύξηση. Οι προορισμοί συνεχίζουν να επωφελούνται από την ζήτηση σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρά τις επερχόμενες προκλήσεις, δείχνοντας έτσι ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός και ανθεκτικός οικονομικός παράγοντας” ανέφερε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Τaleb Rifai τονίζοντας παράλληλα πως, “Ωστόσο, παρά τα καλά αυτά αποτελέσματα, τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών μας υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια παραμένει τεράστια πρόκληση για όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής απειλής και να εξασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο”.

 

Η άνοδος μέσα από τα ποσοστά του κάθε προορισμού

Την άνοδο έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ποσοστά αύξησης των διεθνών αφίξεων έτσι όπως παρουσιάστηκαν για το σύνολο των προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα και με όσα μετέφερε η ιστοσελίδα “traveldailynews”, “Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού (+9%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση των διεθνών αφίξεων, με όλες τις ασιατικές υποπεριοχές να απολαμβάνουν αύξηση 7% ή περισσότερο. Η υποπεριοχή της Υποσαχάριας Αφρικής (+13%) ήταν στην κορυφή της λίστας με ανάπτυξη, ανακάμπτοντας σημαντικά από τα μέτρια αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα αυξηθούν από 3,5% έως 4,5% σε όλη τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του για αύξηση της τάξης του 3,8% για την περίοδο 2010 έως 2020”.

Επιπλέον, “Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση (+9%) στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με άλλες περιοχές την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2016, με ισχυρά αποτελέσματα και στις τέσσερις υποπεριοχές. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Ωκεανία αμφότερες σημείωσαν 10% αύξηση, ενώ παράλληλα οι αφίξεις στην Βορειοανατολική Ασία αυξήθηκαν κατά 8% και στην Νότια Ασία κατά 7%. Στην Αφρική (+7%), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν μια σαφή ανάκαμψη στο νότιο τμήμα της Σαχάρας (+13%), ενώ τα αποτελέσματα για την Βόρεια Αφρική μειώθηκαν κατά 8%. Στην Αμερικανική Ήπειρο (+6%), και οι τέσσερις υποπεριοχές συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, με ηγετικές περιοχές την Κεντρική και την Νότια Αμερική (αμφότερες +7%). Οι αφίξεις στην Καραϊβική (+6%) και στην Βόρεια Αμερική (+5%) τροφοδοτήθηκαν από την συνεχόμενη ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% μέσα στον Μάιο”.

Πέραν των ανωτέρω, όπως προσθέτει στην αναφορά του το “traveldailynews”,“Η Ευρώπη (+4%), η πιο επισκέψιμη ήπειρος του πλανήτη, διατήρησε την υγιή της ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων με την Βόρεια Ευρώπη καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (αμφότερες +6%) να βρίσκονται στην κορυφή, ακολουθούμενες από την Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+4%) και τη Δυτική Ευρώπη (+3%). Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Μέση Ανατολή εκτιμώνται να έχουν μειωθεί κατά 7% μέσα στον Απρίλιο σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα τόσο από την Αφρική όσο και από την Μέση Ανατολή πρέπει να αναλυθούν με προσοχή, καθώς βασίζονται στα περιορισμένα επί του παρόντος διαθέσιμα για τις περιοχές αυτές δεδομένα”. Σημειώνεται ότι, “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι περίπου 500 εκατομμύρια τουρίστες θα ταξιδέψουν σε διεθνές επίπεδο από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 2016 στο Βόρειο Ημισφαίριο την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 41% των συνολικών διεθνών τουριστικών αφίξεων του έτους”.

 

Αισιοδοξία με μέτρο

Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, “οι προοπτικές για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2016 παραμένουν θετικές και σχετίζονται με την απόδοση της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου”. Τονίζεται ότι, το Index δείχνει ότι η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη υπάρχει στην Ευρώπη και μετά στην Αμερικανική Ήπειρο ενώ η Βραζιλία “ανυπομονεί για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο”. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ότι, “Ένα μειονέκτημα είναι ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν υψηλές στην ημερήσια διάταξη. Επιπλέον, η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσφατο δημοψήφισμα («Brexit») έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά και οδήγησε σε σημαντική υποτίμηση της αγγλικής λίρας. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δεν αναμένει αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο για τα διεθνή ταξίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα”.