Υψηλές πληρότητες κατέγραψαν οι τουριστικοί προορισμοί

  • Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 16 Αυγ. 2016 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Παραμένει ισχυρή η τουριστική κίνηση της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυξημένες αφίξεις σε σύγκριση με την περσυνή χρονιά, γεγονός που καταρρίπτει την φημολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος για κάμψη και περιορισμό της τουριστικής δυναμικής.

Οι οικονομικές τραπεζικές αναλύσεις, καθώς και τα επίσημα στοιχεία τουριστικών φορέων που παρακολουθούν βήμα προς βήμα την τουριστική κίνηση, αποδεικνύουν πως για ακόμα μία χρονιά ο τουρισμός παραμένει το γερό χαρτί της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένεται κατά τον απολογισμό να συγκεκριμενοποιηθούν τα φετινά τουριστικά μεγέθη, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν να καταρρίπτουν το περσυνό ρεκόρ αφίξεων των 23,6 εκ. επισκεπτών, οι οποίοι φέτος αναμένεται να φτάσουν στα 25 εκατομμύρια.

Για τις φωνές δε που κάνουν λόγο για μειωμένες τουριστικές εισπράξεις, οι οποίες δεν αναλογούν στην αυξημένη επισκεψιμότητα, ακόμα και αυτό φαίνεται να καταρρίπτεται από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που παρά του ότι οι προγνώσεις του ήταν απογοητευτικές, βάσει των στοιχείων κατέληξε στην εκτίμηση πως θα υπάρξει οριακά θετικό πρόσημο και σε αυτό τον τομέα.

Πάντως μεγάλο θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τον τουριστικό κλάδο παραμένει η υπερφορολόγηση, η οποία οδήγησε στον περιορισμό της ανταγωνιστικής δυναμικής που θα μπορούσε να επιδείξει έναντι άλλων προορισμών, ώστε μέσω προσφορών και ειδικών τιμών να προκαλέσει αυξημένη ζήτηση.

Αυτή είναι η μία πλευρά της τουριστικής λογικής των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ η άλλη κάνει λόγο για υπερτιμημένες υπηρεσίες, οι οποίες καθιστούν τη χώρα ένα πολύ ακριβό προορισμό, γεγονός που σταδιακά θα λειτουργήσει αρνητικά.

Υποστηρικτικό το υπουργείο

Θετικά χαρακτηρίζονται από το σύνολο του τουριστικού κλάδου τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στις οποίες στόχευσε ιδιαιτέρως και αποτελεσματικά όπως αποδεικνύεται το υπουργείο Τουρισμού, καθώς τόσο τα στοιχεία του Ιουλίου όσο και οι κρατήσεις του Αυγούστου επιβεβαιώνουν την αυξητική πορεία.

Όπως ενημέρωσε σχετικά και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, «Εμείς μέσω ΕΟΤ, προβάλλουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό. Αυτή τη στιγμή τρέχουν στοχευμένες καμπάνιες για αύξηση κρατήσεων τελευταίας στιγμής». Στον αντίποδα του τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα νησιά που δέχθηκαν και τον μεγάλο όγκο των προσφυγικών ροών, περιορίζοντας κατά πολύ τις τουριστικές αφίξεις.

Ειδικά για τα νησιά αυτά από το υπουργείο διαμορφώθηκε ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα, ενώ έγιναν κινήσεις και προς την πλευρά των ξενοδόχων για παροχή ειδικών προσφορών ώστε στα συγκεκριμένα νησιά να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των αφίξεων.

Ήδη όμως έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την πρόβλεψη και την κάλυψη των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος κατά την επόμενη χρονιά, καθώς τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ με ανησυχία αναμένονται οι κινήσεις και οι αποφάσεις της Τουρκίας επ’ αυτού, όσο και η τρομοκρατική έξαρση που παρατηρείται και απειλεί την κεντρική Ευρώπη.

Το πρόσωπο που θα επιδείξει η χώρα, στο ότι παραμένει ένας αξιόλογος και ασφαλής τουριστικός προορισμός, πρόκειται να ενισχυθεί και από τις προωθητικές ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στη διεθνή αγορά.

Το δικό του ρόλο αναμένεται να παίξει στην τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς και η εξέλιξη του Brexit, καθώς θα μεταβάλλει τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, με την αναμενόμενη υποχώρηση του εθνικού νομίσματος, που θα μεταβάλλει και την συμπεριφορά της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς.

Αυξημένες πληρότητες

Οι περιοχές που συγκεντρώνουν φέτος το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα ισχυρά όπλα των Κυκλάδων Μύκονος και Σαντορίνη, προορισμοί που καταγράφουν έως 98% πληρότητες, δείχνοντας ανεπηρέαστοι από τα νέα δεδομένα, τόσο των τρομοκρατικών απειλών στην Ευρώπη όσο και του Brexit.

Παρά τις υπέρογκες χρεώσεις που καταγράφονται σε πολλές περιοχές, οι οποίες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, η περίοδος του Αυγούστου υπερκάλυψε τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, άκρως τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν φαίνεται να διαθέτουν ελεύθερα καταλύματα εκτός ειδικών περιπτώσεων κάποιων 5αστερων μονάδων όπου οι ελεύθερες σουίτες φτάνουν έως 5.400 ευρώ η διανυκτέρευση στη Μύκονο και έως 6.800 στη Σαντορίνη.

Σε πολύ υψηλά βαλάντια απευθύνονται και τα πολυτελή καταλύματα που έμειναν ελεύθερα σε Τήνο, Πάρο και Νάξο, όπου παρατηρήθηκε και φέτος αυξημένη τουριστική προσέλευση, με τις τιμές αυτές να κινούνται μεταξύ 2.500 έως 4.500 ευρώ.

Ειδικά την εβδομάδα του 15Αύγουστου προκλήθηκε το αδιαχώρητο στα νησιά και κυρίως σε όσα χαρακτηρίζονται ως προσκυνηματικοί προορισμοί, όπως η Τήνος και η Πάρος, όπου υπήρξαν και οι επισκέπτες του τριημέρου, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν ούτε από τους ισχυρούς ανέμους που προκάλεσαν την απαγόρευση του απόλπου των πλοίων για κάποιες ώρες και αναστάτωση στην κανονικότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Αύξηση παρατηρήθηκε φέτος και σε νησιά με πιο αστικό προφίλ όπως η Σύρος, όπου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυρίως εγχώριου τουρισμού, όσων ακόμα διαθέτουν την τελευταία οικονομική ικμάδα για να ανταπεξέλθουν σε ολιγοήμερες διακοπές.

Πέραν της αυξημένης προσέλευσης ξένων επισκεπτών, υπήρξε και μία μικρή μερίδα εσωτερικού τουρισμού που κινήθηκε στα ελληνικά νησιά, με έντονους όμως του επηρεασμούς της οικονομικής κρίσης, όπως καταγράφηκε από την αρνητική τουριστική συμπεριφορά.

Η όχι και τόσο θετική συμπεριφορική εικόνα των επισκεπτών συνοδεύτηκε και με την περιορισμένη εισπραξιμότητα που σημειώθηκε, γεγονός που περισσότερο προκάλεσε παρά ικανοποίησε τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά τις μη μυημένες στην τουριστική λογική.