Σκιαγράφηση της τουριστικής κίνησης για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, από τον πρόεδρο της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων

Ικανοποιητική κίνηση χωρίς καταγραφή στοιχείων

Αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον, μη συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων επισκεψιμότητας και απαιτητικοί ρυθμοί ανταγωνισμού, θέματα που απασχολούν τους καταλυματίες

Σε έναν συνεχή αγώνα υπερπήδησης – οικονομικής φύσεως - εμποδίων βρίσκονται οι περισσότεροι καταλυματίες προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους και να αποσπάσουν μερίδιο της τουριστικής “πίτας”, οι οποίοι το φετινό καλοκαίρι διαπιστώνεται πως κατέγραψαν “ικανοποιητική κίνηση”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Παρά το γεγονός της μη ύπαρξης οργανωμένου τρόπου συγκέντρωσης συνολικών στοιχείων επισκεψιμότητας στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων κι ως εκ τούτου, την εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει της προφορικής επικοινωνίας των μελών με τους τοπικούς Συλλόγους τους και κατ΄ επέκταση, των προέδρων τους με την Κυκλαδική Ομοσπονδία, ο Αντώνης Καρατάσος σκιαγράφησε τη φετινή εικόνα της καλοκαιρινής σεζόν, μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη “συγχρονισμού” των καταλυματιών με τις απαιτήσεις της άκρως ανταγωνιστικής εποχής.

Καλύτερα από πέρυσι το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου”

Στον αντίποδα με την πρώιμη... διαπίστωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ) περί “αρνητικού προσήμου σε επίπεδο αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων” μέσω ανακοίνωσής της, αρχές Σεπτεμβρίου, οι καταλυματίες των Κυκλάδων κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού σύμφωνα και με τον κ. Καρατάσο, “Η σεζόν πήγε καλύτερα από πέρυσι”. Η εν λόγω γενική διαπίστωση όμως, όπως επεσήμανε, αφορά στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, σε αντίθεση με τη “μουδιασμένη” εικόνα το προηγούμενο δίμηνο. “Ήταν πεσμένα τα πράγματα τον Μάιο και τον Ιούνιο όμως οι επόμενοι μήνες κύλησαν καλά σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων”.

Κληθείς να αναφέρει νησιώτικους προορισμούς που απέσπασαν σαφώς υψηλότερη επισκεψιμότητα από άλλους, ο ίδιος απάντησε πως, “Σήμερα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε απόλυτους διαχωρισμούς”. Όπως εξήγησε, “Για παράδειγμα η Μήλος πήγε καλά και έχει καλή πληρότητα ακόμη και τώρα, νησί που επί χρόνια δεν το θεωρούσαμε τουριστικό. Κι όμως είναι, σε σύγκριση με τη Σύρο που τη θεωρούσαμε μεσαίας κατηγορίας. Σήμερα, αλλάζουν αυτές οι κατηγορίες”. Ως εκ τούτου και με βάσει την απουσία στατιστικών στοιχείων και ποσοστών περιορίστηκε να σχολιάσει μόνον πως, “Η εντύπωση που έχω εισπράξει από την επικοινωνία μου με τους προέδρους των Συλλόγων είναι πως κινήθηκαν καλά οι επιχειρήσεις των καταλυματιών κατά κύριο λόγο στους δύο μήνες που προανέφερα”.

Από την πλευρά του, σχετικά με το ζήτημα της πληρότητας των καταλυμάτων, επεσήμανε πως, “Απολύτως “γεμάτα” δεν είναι ποτέ τα καταλύματα με την έννοια ότι και 100% να έχει πουλήσει ένα κατάλυμα τα δωμάτιά του, στατιστικά το 1/10 των πελατών θα ακυρώσει για κάποιον λόγο την κράτηση. Άρα, το 100% είναι κάτι ανέφικτο. Συγκριτικά στοιχεία έχει δυστυχώς μόνον το κάθε κατάλυμα για τον εαυτό του και οι πληροφορίες που δίνει ο καταλυματίας στο εξωτερικό περιβάλλον ή στον Σύλλογό του”.

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με τη χιλιοδιατυπωμένη ανάγκη επέκτασης της μικρής καλοκαιρινής σεζόν που καταγράφεται στην πλειοψηφία των νησιών των Κυκλάδων, ο πρόεδρος της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας, τόνισε πως, “Αυτό είναι όνειρο πολλών ετών. Δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι τώρα. Οπότε μάλλον με τον τρόπο, τον οποίο προσπαθούμε να το εκπληρώσουμε δεν θα τα καταφέρουμε. Χρειάζονται πιθανότατα άλλες μέθοδοι και άνθρωποι εξειδικευμένοι που θα γνωρίζουν πώς θα προωθήσουν τουριστικά τους μοναδικούς προορισμούς”.

Ερωτηθείς να παρουσιάσει και την εικόνα των χρεώσεων εκ μέρους των καταλυμάτων, σημείωσε πως, αυτές διαμορφώθηκαν αναλόγως του προορισμού και της ποιότητας των υπηρεσιών. “Είναι διαφορετικές από νησί σε νησί και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Μία επιχείρηση που αποφάσισε να κάνει αναβάθμιση σαφώς μετά την επένδυση θα αύξησε τις τιμές, με τη λογική ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο” ανέφερε ως μία γενική απάντηση ο κ. Καρατάσος.

 

Πάγιο αίτημα η δημιουργία ενός διαδικτυακού τρόπου καταγραφής της κίνησης

Εκτός της εικόνας των διανυκτερεύσεων που έχει στη διάθεσή του ο κάθε καταλυματίας αυστηρά για την επιχείρησή του, ο κ. Καρατάσος επεσήμανε ως ένα στοιχείο που όπως πρόσθεσε καταδεικνύει αλλά κι επιβεβαιώνει την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι οι αφίξεις σε λιμένες και αεροδρόμια. Όπως επανέλαβε, προτού κάνει λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου συγκέντρωσης στοιχείων επισκεψιμότητας με οργανωμένο τρόπο, “Αυτήν την εικόνα έχω, ότι υπήρξε αυξημένη κίνηση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα μόνα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν και είναι οι αφίξεις επισκεπτών με πλοία και αεροπλάνα”. Πρόσθεσε δε, πως, “Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις των τουριστών, ποιο άλλο στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο;”. Εξηγώντας μάλιστα πως, “Τρόποι για να οργανωθούν κλάδοι της οικονομίας υπάρχουν πολλοί” υπενθύμισε πως, έχει καταθέσει σχετικό αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημά της. “Οι προτάσεις μας, τα αιτήματά μας, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και κάθε εξάμηνο προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον εκάστοτε Υπουργό. Απ΄ ό,τι έχω αντιληφθεί πλέον, εκτός από το ότι αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματά μας, τα παλαιότερα που έχουμε καταθέσει, ελάχιστα προοδεύουν. Πρότασή μας ήταν και είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ένα on line σύστημα για όλα τα τουριστικά καταλύματα, οπότε, ανά πάσα στιγμή να μπορεί να γνωρίζει το κράτος και η πλευρά των καταλυματιών, τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων”.

 

Υπονομεύει την επιβίωση... η παράνομη λειτουργία και το κάκιστο φορολογικό περιβάλλον

Με δεδομένη τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν οι καταλυματίες προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους, ο κ. Καρατάσος κλήθηκε να σχολιάσει και τον αντίκτυπο από την παράνομη λειτουργία καταλυμάτων ή και τις μισθώσεις τουριστικών ακινήτων.

Όπως κατηγορηματικά υποστήριξε στην ερώτηση αν έχουν αναφερθεί από τα μέλη της Ομοσπονδίας τέτοια ζητήματα και κατά τη φετινή σεζόν, “Σαφώς και μας έχουν αναφερθεί”. Εξήγησε βεβαίως πως, πλέον “Τα όρια μεταξύ του παράνομου και του νόμιμου καταλύματος είναι δυσδιάκριτα μετά το νόμο του Νοεμβρίου του 2015 και ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων πλήττεται από ανυπαρξία κανόνων λειτουργίας που δεν υφίστανται από πλευράς ελληνικού κράτους”. Επεσήμανε μάλιστα ότι, “από τη στιγμή που μπορεί κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας να χρησιμοποιήσει το νόμο για φιλοξενία επί πληρωμή πελατών “μπλέκει” το πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι κανόνες. Το έχουμε ζητήσει έντονα τουλάχιστον εδώ και δώδεκα μήνες. Είχαμε αντιληφθεί τί θα συνέβαινε αλλά και τί θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση” σημείωσε ο Αντώνης Καρατάσος, δηλώνοντας με σαφήνεια πως, εντός αυτού του πλαισίου, “δύσκολα διατηρείται υγιής οικονομικά μία τουριστική επιχείρηση καταλυμάτων”. “Για ποιό λόγο να συνεχίσει κάποιος να είναι ο μόνος νόμιμος σε έναν χώρο που γεμίζει από παρανομία;” σχολίασε καυστικά ο ίδιος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και το “αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον” στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει κάθε επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων. “Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αφιλόξενο διότι αν σκεφθούμε πως τα έσοδα ενός καταλύματος προέρχονται από τη διανυκτέρευση (τιμή και ποσότητα αυτών) από τη στιγμή που το 1/4 σχεδόν είναι φόροι έμμεσοι και υπάρχει το 50% των άμεσων φόρων αφού θα προκαταβάλλουμε και φόρους, στη συνέχεια, απομένει ένα ποσοστό που δίδεται στο τουριστικό γραφείο για την προσέλκυση πελατών κι ένα ποσοστό 5-10%, το οποίο προωθείται για τη διαφήμιση του καταλύματος”. Αν όπως πρόσθεσε, “αφαιρέσουμε όλα αυτά τα έξοδα, από τα έσοδα, τότε μάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύπτονται ούτε οι λειτουργικές ανάγκες του καταλύματος”.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ο νέος “πονοκέφαλος” που βάσει της ΣΕΤΚΕ ξέσπασε για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων σε τόπους και περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίες “επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ”, που σημαίνει πως, “από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι έπειτα θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.

 

Ζημιογόνες επιχειρήσεις τα καταλύματα ολιγόμηνης λειτουργίας

Αυτονόητη υπήρξε η αρνητική απάντηση για τον κ. Καρατάσο στην ερώτηση, αν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυματιών που λειτουργούν μόνον λίγους μήνες, μπορούν να διατηρηθούν οικονομικά και τον χειμώνα, καλύπτοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. “Είναι σταθερή η θέση μου. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν έναν ή δύο μήνες για να επιβιώσουν δώδεκα μήνες είναι ως σενάριο αδύνατον. Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις. Μιλάμε για επιχείρηση που λειτουργεί μόνον ως συμπληρωματικό εισόδημα κατά κάποιο τρόπο του καταλυματία” δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας επιγραμματικά στη συνέχεια και για την εικόνα που παρατηρείται τη χειμερινή περίοδο στα νησιά του νομού. “Ανάλογα με το νησί στο οποίο βρίσκονται υπάρχουν καταλύματα τα οποία λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράδειγμα αποτελούν επιχειρήσεις στην Ερμούπολη Σύρου και στη Χώρα Νάξου. Όμως η πλειοψηφία τους, πράγματι λειτουργεί από ενάμιση έως τρεις μήνες στα μικρά νησιά”.

 

Αδυναμία εκσυγχρονισμού τουριστικών επιχειρήσεων

Βάσει των ανωτέρω, εξαιρετική δυσκολία αντιμετωπίζουν οι καταλυματίες και από άποψη αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους προκειμένου να βελτιώσουν τις παροχές τους προς τους επισκέπτες. Σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό που απαιτεί τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους τουρίστες, όπως σημειώνει ο κ. Καρατάσος, “Δυστυχώς είναι δύσκολο, αν υπολογίσει κάποιος τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Αυτό βέβαια δεν αφορά το σύνολο των καταλυμάτων, αλλά πολλές επιχειρήσεις”. Υποστήριξε μάλιστα πως, σήμερα μία επένδυση στον τουρισμό όπως η δημιουργία και λειτουργία μίας επιχείρησης τουριστικών καταλυμάτων μοιάζει ασύμφορη, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας, “αν εκπονήσει κάποιος ειδικός μία μελέτη σχετικά με το αν αξίζει να κάνει μία επένδυση στον τουρισμό, τα αποτελέσματα αυτής, πιθανότατα σήμερα να μην είναι υπέρ της επένδυσης όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη η οικονομική κατάσταση”.

 

Αναξιοποίητη η υπηρεσία e-booking του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

“Κεφάλαιο” στο οποίο κλήθηκε να αναφερθεί στον επίλογο των δηλώσεών του ο κ. Καρατάσος αποτέλεσε ο τρόπος λειτουργίας των καταλυμάτων σε επίπεδο κρατήσεων. Όπως διαπίστωσε, δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητη η υπηρεσία e-booking που παρέχεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ ακόμη κι ένα σημαντικό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων αγνοεί παντελώς τη λειτουργία ακόμη και των μεγάλων οργανισμών κράτησης δωματίων μέσω διαδικτύου. “Ως Ομοσπονδία έχουμε παροτρύνει τα μέλη μας προκειμένου να συνδεθούν με το σύστημα του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα για να δουν πώς λειτουργεί κατά τη δοκιμαστική περίοδο που είναι δωρεάν για τους καταλυματίες ώστε να εξετάσουν κατά πόσον μπορούν να ωφεληθούν από αυτό και να απεμπλακούν από οργανισμούς κι εταιρείες που έχουν υψηλές χρεώσεις” σχολίασε ο κ. Καρατάσος, τονίζοντας παράλληλα πως, “οι οργανισμοί ηλεκτρονικών κρατήσεων είναι πλέον οι απόλυτοι “αφέντες””. Ο ίδιος υπογράμμισε δε, πως, “Είναι σημαντικό να στραφούν όλοι οι καταλυματίες σε αυτές τις μεθόδους για να πάρουν πίτα στην τουριστική αγορά” αναφέροντας πως, δυστυχώς έως σήμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο νομού, “Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό περίπου το 30-40% των καταλυμάτων που δεν έχει συνδεθεί με τέτοιο σύστημα και δουλεύει ακόμη με τους παλιούς τρόπους κρατήσεων”. Όπως καταληκτικά δήλωσε ο πρόεδρος, οι εν λόγω επιχειρηματίες, “Όσο μπορούν να αντέξουν θα το κάνουν. Αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν για περισσότερο από ένα – δύο έτη ακόμη”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα, πως πρόταση της Ομοσπονδίας έχει αποτελέσει κατά καιρούς η δημιουργία μίας ιστοσελίδας e-booking σε πανελλαδικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση του συνόλου των καταλυμάτων της χώρας, ανά περιοχές, σχολίασε σχετικά πως, “σήμερα, διαπιστώνεται ότι το 1/4 των εσόδων των καταλυμάτων οδηγείται σε μεγάλους οργανισμούς κρατήσεων”.

Στον επίλογό του, ο κ. Καρατάσος υποστήριξε πως, ανακύπτει ως απαίτηση στη σημερινή εποχή ο συγχρονισμός των καταλυματιών με τις σημερινές ανάγκες και τους ρυθμούς της αγοράς. Κατά συνέπεια, όπως δήλωσε, “Οι καταλυματίες όσο μπορούν πρέπει να είναι ενημερωμένοι καθώς έχουμε συνεχώς εξελίξεις σε κάθε επίπεδο τόσο στην αγορά, όσο και σε νομοθετικό επίπεδο, οι οποίες πρέπει να γίνονται γνωστές έγκαιρα για να μπορούν να ακολουθούν τη ροή της κατάστασης οι επιχειρήσει”. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως κατηγορηματικά σημείωσε, “θα βγουν εκτός αγοράς”.