Στήριξη του ΕΟΤ σε σημαντικά Φεστιβάλ και Συνέδρια στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης ειδικών μορφών τουρισμού στη χώρα και τον Οκτώβριο

Οι Κυκλάδες υποδέχονται διεθνή Συνέδρια

Ευρωπαϊκό χρυσό βραβείο για το Φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Στις ειδικές μορφές τουρισμού επενδύουν αρκετά νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να αναπτύξουν την τουριστική ταυτότητά τους, καθώς και να την ενισχύσουν, αποσπώντας παράλληλα οικονομικό όφελος λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας, με σημαντικό υποστηρικτή τους τον ΕΟΤ, ο οποίος ενισχύει την φιλοξενία διεθνών Φεστιβάλ και Συνεδρίων.

Ειδικότερα, νησιά του νομού όπως η Σαντορίνη και η Αμοργός υποδέχονται μεγάλες διοργανώσεις και κατά τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο πραγματοποίησης των οποίων, ως προορισμοί θα δεχθούν αρκετούς επισκέπτες και συνέδρους για ολιγοήμερα διαστήματα.

Διεθνές συνέδριο για τη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΤ, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, με την υποστήριξή του, “το Διεθνές Συνέδριο “4th Historic Mortars Conference”, που διοργανώνει το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης”. Όπως καθίσταται σαφές, “πρόκειται για μια θεσμοθετημένη επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιείται ανά τριετία και απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες οι οποίοι εξειδικεύονται στο χώρο της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων”.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου, αναμένεται να αναδειχθεί η, άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά ιδιαίτερα σημαντική, συμβολή της ηφαιστειακής γης του νησιού στην οικοδομική δραστηριότητα χιλιετιών σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο.

Η Ευρώπη... στις Κυκλάδες για τουρισμό και πολιτισμό

Επιπλέον, ο ΕΟΤ υποστηρίζει τη διεξαγωγή του “14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016” καθώς και του “7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που θα λάβουν χώρα στην Αιγιάλη από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου”.

Βάσει της επίσημης ενημέρωσης του ΕΟΤ, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι και bloggers από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ στα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, “η πιστοποίηση των μονοπατιών και τα οφέλη για τον τουρισμό, η συμβολή του κινηματογράφου στην προώθηση του τουρισμού, η παρουσίαση της Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ.ά.”.

Διεθνές ραντεβού για τον εναλλακτικό τουρισμό

Εκτός της υποστήριξης των προαναφερθέντων διοργανώσεων, ο ΕΟΤ στηρίζει και το Διεθνές Συνέδριο AgroEcology 2016, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στις εργασίες του Συνεδρίου “σημαντική θέση είχαν ο Αγροτουρισμός, ο Οικοτουρισμός, καθώς και κρίσιμα θέματα σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και την αποτελεσματική σύνδεσή της με τον τουρισμό, προκειμένου να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος της χώρας”. Τέλος, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ πραγματοποιείται στη Ναύπακτο από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου το 1ο Διεθνές Ραντεβού Ελληνικού Εναλλακτικού Τουρισμού “Nostos Greek Alternative Tourism - EXPO 2016”. Στόχος της διοργάνωσης, επισημαίνεται πως είναι η προβολή στην εγχώρια και διεθνή αγορά των πλεονεκτημάτων που έχει η ελληνική περιφέρεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού, αλλά και των δυνατοτήτων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χρυσή... βράβευση για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί πως, οι Κυκλάδες εκτός από Φεστιβάλ, Συνέδρια και μεγάλες - ειδικού ενδιαφέροντος - διοργανώσεις που φιλοξενούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τη θερινή περίοδο, έχουν συστήσει τον εαυτό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τον πολιτισμό καθώς και τη γαστρονομική κουλτούρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σίφνος, στην οποία έχει καθιερωθεί ετησίως να λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, το οποίο και απέσπασε το χρυσό βραβείο στο συνέδριο “European Gastronomic Festival 2016” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινομολογίας. H είδηση έγινε γνωστή πρωτίστως μέσω της διαδικτυακής ανάρτησης στην οποία προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος, ο οποίος σημείωσε τα εξής: “Με πολλή χαρά και περηφάνια ανακοινώνουμε ότι η CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας) αποφάσισε στο συνέδριό της, στη Λισσαβόνα από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2016, να μας βραβεύσει με το ΧΡΥΣΟ Βραβείο “European gastronomic Festival 2016” για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ¨” στην Σίφνο. Επόμενος στόχος η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας με σκοπό να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης”.