Νέα ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα νησιά

Άσκηση πίεσης κι ενέργειες για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

  • Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2017 - 09:31

Οι πρόσφατες αλλαγές στην ενδοκυκλαδική επικοινωνία και τις άγονες γραμμές, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έγινε αποδέκτης μεγάλου αριθμού κλήσεων από επιχειρήσεις – μέλη μας οι οποίες ζητούν έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Κατανοώντας απόλυτα το μέγεθος του ζητήματος και τη σημασία αυτών των συνδέσεων για τα νησιά μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε επιχείρηση–μέλος μας αλλά και κάθε κάτοικο των Κυκλάδων, σχετικά με τις ενέργειες του Επιμελητηρίου και τις εξελίξεις στις άγονες γραμμές.

Πιστεύουμε ότι είναι γνωστή η προτεραιότητα που διαχρονικά δίνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο ακτοπλοϊκό ζήτημα και στη νησιωτικότητα γενικότερα, με παρεμβάσεις και αγώνες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών στις Κυκλάδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μόλις έγινε γνωστή ή πρόθεση δρομολόγησης σαρωτικών αλλαγών στις άγονες γραμμές, βασισμένων σε ένα λανθασμένο και ελλιπή σχεδιασμό, ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με Επάρχους, Δημάρχους, ναυτικούς πράκτορες και άλλους τοπικούς φορείς.

Αφού διαπιστώθηκε και καταγράφηκε η αντίθεση στις συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρήσαμε ότι δεν θα τίθεντο τελικά σε ισχύ, αφού το Υπουργείο έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πως τα νέα δρομολόγια θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα έλυναν, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός αυτός, ήταν μακρυά από τις πραγματικές ανάγκες και δεν θα εξυπηρετούσε σε καμία περίπτωση τα νησιά μας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εν τω μεταξύ αυτές οι αλλαγές εστάλησαν προς έγκριση στα Λιμεναρχεία, δηλαδή βρίσκονταν στο τελικό στάδιο εφαρμογής τους.

Επικοινωνήσαμε αμέσως με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές, μας διαβεβαίωσε για την πρόθεση επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος καθώς και για τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής η οποία θα επανεξετάσει προσεκτικά το θέμα του νομικού πλαισίου των άγονων γραμμών και τις προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων προς βελτίωση των δρομολογίων.

Στη συνέχεια, εντός των επόμενων ημερών, τα νέα δρομολόγια ξεκίνησαν να εκτελούνται κανονικά.

Σε νεότερη επικοινωνία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε ότι λόγω διαδικασιών δεν είναι δυνατή ή αυτόματη ακύρωση των αλλαγών και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 20 Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστροφες διαδικασίες για να επανέλθουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στα προ της 1ης Μαρτίου δεδομένα. Παράλληλα, από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος – η οποία θα συμμετάσχει στην ως άνω αναφερόμενη επιτροπή – ορίσθηκε ο κ. Γιάννης Ρούσσος ως εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων. Μέσα από τη συμμετοχή αυτή, θεωρείται δεδομένο ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.