Εντατική προετοιμασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυση των εφοριών στις Κυκλάδες για την πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και παραβατικότητας

Αμείλικτοι οι θερινοί φορολογικοί έλεγχοι

Σε εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έλεγχοι, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στους κόλπους της ΑΑΔΕ ξεκινά πυρετώδεις προετοιμασία, για τη θερινή «εξόρμηση» σε νησιά και κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς, με κύριο στόχο να εντοπίζονται αποτελεσματικά και άμεσα, φαινόμενα παραβατικότητας.

Ενίσχυση προσωπικού στις εφορίες των Κυκλάδων

Δεδομένου, ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει για το τρέχον έτος τη διενέργεια περίπου 40.000, τόσο επιτόπιων και προληπτικών, όσο και στοχευμένων ελέγχων, η πλειοψηφία των οποίων έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε με τη συμβολή των εφοριών και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, να παταχθούν, αλλά και να προληφθούν φαινόμενα παρέκκλισης από τα οριζόμενα από το νόμο.

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία, προκειμένου, κατά την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας, οι «ράμπο» να ξεχυθούν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, για τους επιτόπιους ελέγχους φορολογικής διοίκησης, εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων, των τουριστικών, κυρίως επιχειρήσεων. Καθώς αναμένεται οι έλεγχοι να διενεργούνται σε καθημερινή βάση, ανεξαρτήτως αργιών, απαιτούν επιχειρησιακή ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε ήδη από τις αρχές Ιουνίου σε διαδικασίες ενίσχυσης των εφοριών της, μεταξύ άλλων, της Σύρου, της Πάρου, της Θήρας, της Μυκόνου, της Νάξου, της Κω, της Ρόδου και της Κέρκυρας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας ενίσχυσης, και δεδομένου, ότι ακόμη είναι δημοσιονομικά «παγωμένες» οι νέες προσλήψεις, η ΑΑΔΕ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε εφοριακούς, που οργανικά ανήκουν σε αυτή, να υποβάλλουν δηλώσεις, προκειμένου να διατυπώσουν την προτίμησή τους δηλώνοντας τουλάχιστον δύο εκ των παραπάνω υπηρεσιών.

Επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές

Όπως καταδεικνύει η πρόσφατη «εξόρμηση» των εφοριακών, για επιτόπιους ξαφνικούς ελέγχους, σε τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις, κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι επιχειρηματίες φαίνεται να μη «βάζουν μυαλό», αφού η παραβατικότητα που καταγράφηκε άγγιξε και ξεπέρασε το 70%, γεγονός, που υπήρξε αφορμή για την εντατικοποίηση των προσπαθειών πάταξης των φαινομένων αυτών.

Τα πρωτεία στην παραβατικότητα διατηρούν τα νησιά των Κυκλάδων, ωστόσο, αυτό που διαπίστωσαν οι ελεγκτές, από συνομιλίες με τους ελεγχόμενους, είναι οι έντονοι προβληματισμοί αλλά και η αδυναμία των παραβατών να ανταποκριθούν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους, κυρίως ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, λόγω της τεράστιας αύξησης της φορολογίας, τα τελευταία χρόνια.

Η εντεινόμενη αποφασιστικότητα, με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει την παραβατικότητα, καταδεικνύεται και από το γεγονός, ότι, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα συνεργεία ελέγχου θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένου, ότι η τεράστια τουριστική ανάπτυξη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αν αναλογιστεί κανείς και την πτωτική πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ, σε σχέση με τους στόχους του οικονομικού επιτελείου στην αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, αναμένεται να διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της κρίσης, στη συμμόρφωσή τους με τη φορολογική νομοθεσία, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ξεφεύγουν από τη λογική της προστασίας του εισοδήματος και εντάσσονται στη σφαίρα της ξεκάθαρης απάτης. Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, ορισμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δε διέθεταν καν ταμειακή μηχανή. Όπως σημείωσαν οι ελεγκτές, η επιχείρηση χωρίς ταμειακή μηχανή εντοπίστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειραγμένοι μηχανισμοί με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας, ενώ βρέθηκαν και ταμειακές μηχανές από το… μακρινό παρελθόν, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης «Ζ» ημέρας.

Άμεσα «λουκέτο» ή τσουχτερό πρόστιμο

Όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο, οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια ελέγχων θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματα έως και για 48 ώρες, ενώ στην περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή, με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες. Αντίστοιχα, σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για δέκα μέρες. Το άμεσο κλείσιμο αποφεύγεται σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο», όπως ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση άνω των 10 παραστατικών πώλησης ή διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εάν εντός του ιδίου ή του επομένου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες, δηλαδή για τέσσερις ημέρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα μέρες.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.