Εξελίξεις στο εμπόριο και την οικονομία έως τον Ιούλιο με στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ

Διστακτική επιστροφή στην κανονικότητα

  • Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 4 Αυγ. 2017 - 20:00

Στασιμότητα καθώς όμως και διστακτική επιστροφή στην κανονικότητα καταγράφουν οι δείκτες της οικονομίας και του εμπορίου έως και τον μήνα Ιούλιο που μόλις ολοκληρώθηκε, βάσει των στοιχείων που απολογιστικά παραθέτει το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Ινστιτούτου, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για τον μήνα Ιούλιο του 2017, τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, συνοψίζονται ως εξής: α. Ετήσια αύξηση του τζίρου στο Λιανικό Εμπόριο, με ταυτόχρονη όμως μείωσή του σε μηνιαία συγκριτική βάση. β. Βελτίωση της μισθωτής απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο. γ. Διόγκωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών. δ. Μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών. ε. Μείωση του ποσοστού ανεργίας. στ. Μικρή ενίσχυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επίπεδο τιμών.

Πιο αναλυτικά, η βελτιωμένη σε ετήσια βάση εικόνα του τζίρου, η ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και η σταδιακή αποκλιμάκωση του γενικού ποσοστού ανεργίας αποτελούν θετικά σημάδια, τα οποία μόνο ευεργετικά μπορούν να επιδράσουν στη λειτουργία της αγοράς. Αντιθέτως, τείνουν να παγιοποιηθούν οι μηνιαίες και συχνά έντονες αυξομειώσεις του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, ένδειξη της εξάρτησης από τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον, το γενικό επίπεδο των τιμών εξακολουθεί να κινείται σε θετική τροχιά, μία τάση η οποία καταγράφεται σε συστηματική βάση από την αρχή του έτους.

Ακολουθούν τα βασικότερα στοιχεία της απολογιστικής ενημέρωσης του ΙΝΕΜΥ.

 

Δείκτης κύκλου εργασιών

Πιο αναλυτικά, ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα & τα λιπαντικά) σημείωσε σε ετήσια βάση (Μάιος 2017/Μάιος 2016) αύξηση κατά 1,1%, ενώ αντίθετα η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη (Μάιος/Απρίλιος 2017) ήταν πτωτική κατά 1,4%. Η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται στη σύγκριση με τον καλύτερο μήνα του τελευταίου τριμήνου, στη διάρκεια του οποίου συνέπεσε και ο εορτασμός του Πάσχα (Απρίλιος 2017). Προς την ίδια κατεύθυνση, με μικρότερη όμως ένταση, κινήθηκε και ο τζίρος της περιόδου Μαΐου/ Απριλίου 2016 (-0,4%).

Η επίδοση του μηνός Μαΐου μπορεί να είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν (+1,1%), δεν συνεχίστηκε όμως η πορεία ανάκαμψης που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος/Μάρτιος 2017: +1,7%), καταδεικνύοντας την αδυναμία συμβολής του ενδιάμεσου εαρινού δεκαπενθημέρου εκπτώσεων (midsales Μαΐου) στην τόνωση της κατανάλωσης. Η παρατηρούμενη υποχώρηση της κατανάλωσης είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με την ενίσχυση της αποταμίευσης, καθώς το χρονικό διάστημα Μαΐου/Απριλίου 2017 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε μηνιαία βάση, η αρνητική μεταβολή του ΔΚΕ σε όλες σχεδόν τις ομάδες, εξαιρουμένης εκείνης των «Πολυκαταστημάτων» (+0,9%), αντανακλά την ικανοποιητική εικόνα του προηγούμενου μήνα, λόγω του θετικού αντίκτυπου της εορταστικής περιόδου του Πάσχα στη ψυχολογία της αγοράς, εξαιτίας της ενίσχυσης των εισοδημάτων του καταναλωτικού κοινού.

 

Υποχώρηση ποσοστού ανεργίας

Επιπλέον, περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον προηγούμενο Απρίλιο, με συνέπεια να διαμορφώνεται πλέον στο 21,7%, έναντι 22,0% το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Η διαμορφούμενη μέχρι στιγμής εικόνα για το 2017, οδηγεί στο συμπέρασμα πως από την αρχή του έτους παρατηρείται μία συστηματική ετήσια υποχώρηση του αριθμού των ανέργων (Απρίλιος 2017/2016: -92.700 άτομα), με ταυτόχρονη άνοδο των απασχολουμένων (Απρίλιος 2017/2016: +79.900 άτομα:).

Η συνεχιζόμενη, για τέταρτο συναπτό μήνα αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συνέπεσε με το πέρας της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και αναμένεται τη φετινή περίοδο να είναι ιδιαίτερα θετική. Εντούτοις και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τον Απρίλιο του 2017 η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο στο γενικό σύνολο, 21,7% έναντι 7,8% στην Ε.Ε. (28), όσο και στους νέους 15 - 24 ετών, με 45,5% έναντι 16,9% στην Ε.Ε. (28).

 

Λιανικό εμπόριο

Το θετικό για πέμπτο συνεχή μήνα ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων μισθωτών απασχολουμένων στο Λιανικό Εμπόριο (Ιούνιος 2017: +7.228), συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τελευταίου δωδεκάμηνου, μετά από εκείνη του προηγούμενου Μαΐου. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 το θετικό ισοζύγιο μισθωτών απασχολουμένων στο Λιανικό Εμπόριο είναι αυξημένο κατά 986 θέσεις, μία εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο και η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις προσδοκίες για μεγέθυνση της τουριστικής δραστηριότητας τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Η προαναφερθείσα θετική εικόνα επισκιάζεται από την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση), έναντι των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης τόσο στο πρώτο μισό του έτους (51,7% έναντι 48,3%) ό σο κ αι κ ατά τ η δ ιάρκεια τ ου μ ηνός Ι ουνίου 2017 (56,8% έναντι 43,2%). Για την αντιμετώπιση του φαινομένου και παρά το γεγονός πως η Ελλάδα στη διάρκεια του 2016 κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε. (9,7% έναντι Κοινοτικού Μ.Ο. 18,9%), κίνητρα τόνωσης της πλήρους απασχόλησης, όπως η μείωση ή η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για προσλήψεις ατόμων ηλικιών μεταξύ 23-29 ετών, ενδείκνυται να τεθούν στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων πολιτικών.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως, τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2017, κινούνται ανοδικά στα επίπεδα του 0,7% (Ιούνιος/Μάιος 2017) και 0,9% (Ιούνιος 2017/2016) αντίστοιχα. Σε μέση δωδεκαμηνιαία συγκριτική βάση (Ιούλιος 2016 - Ιούνιος 2017/Ιούλιος 2015 - Ιούνιος 2016) παρατηρείται αύξηση 0,8%, επίδοση που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του προηγούμενου Μαΐου. Η μηνιαία αύξηση του δείκτη οφείλεται στην επαναφορά των τιμών της ομάδας «Ένδυσης & υπόδησης» στα προ εαρινού ενδιάμεσου δεκαπενθημέρου εκπτώσεων επίπεδα (midsales/after midsales Μαΐου), ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος του επιπέδου των τιμών ερμηνεύεται σε γενικές γραμμές από τις επιπλέον επιβαρύνσεις των έμμεσων (κυρίως) φόρων.