Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τις ώρες δρομολογήσεων των πλοίων από Ραφήνα προς Κυκλάδες

Συνωστισμός στη Ραφήνα για Κυκλάδες

Με ευαίσθητες επιχειρηματικές ισορροπίες μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο λιμάνι της Ραφήνας, λήφθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τις δρομολογήσεις πλοίων από 1η Νοεμβρίου έως 31η  Οκτωβρίου 2018.

Κονταροχτυπιούνται με ένταση οι εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας στο λιμάνι της Ραφήνας, για να κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ακτοπλοϊκής πελατείας για τα νησιά των Κυκλάδων, ειδικά τους θερινούς μήνες με την αυξημένη κίνηση.

Με μόλις μερικών λεπτών διαφοροποιήσεις στις ώρες απόπλου και κατάπλου των πλοίων, συνωστίζονται στο λιμάνι περί τα δέκα πλοία, δημιουργώντας παράλληλα συμφόρηση της περιοχής λόγω της αυξημένης κίνησης επιβατών και οχημάτων.

Με διάθεση αλληλοεξόντωσης δρομολογούν τα πλοία τους οι ακτοοπλόοι, καταθέτοντας στο ΣΑΣ, ακόμα και εντός του καλοκαιριού, τροποποιήσεις δρομολογίων προκειμένου να επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στους ανταγωνιστές τους.

Υπό αυτό το βασικό δεδομένο του ανταγωνισμού των εταιρειών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουριστική κίνηση και την ανάλογη ζήτηση εξυπηρέτησης εκ μέρους των νησιών, οι πλοιοκτήτες στήνουν τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό με ζητούμενο την προσέλκυση επιβατών, σε ένα εχθρικό, λόγω κρίσης, οικονομικό περιβάλλον.   

Υπό αυτές τις συνθήκες λήφθηκαν οι αποφάσεις από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας ετήσιας δρομολογιακής περιόδου που ξεκινάει σήμερα, για τις ώρες αναχωρήσεων των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας.

Τρεις εταιρείες με δέκα πλοία συνωστίζονται στη Ραφήνα

Οι ανακοινώσεις των ακτοοπλόων, για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ακτοπλοϊκών αιτημάτων των δημάρχων για την δρομολογιακή εξυπηρέτηση των νησιών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ 20ημέρου στη Σύρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάθεση των προτάσεων προς το ΣΑΣ, το οποίο σε έκτακτη συνεδρίαση του κατέληξε, στα περισσότερα θέματα, σε κατά πλειοψηφία αποφάσεις. 

Οι αποφάσεις αφορούν στη δρομολόγηση από Ραφήνα προς Κυκλάδες, των πλοίων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Ραφήνας, με την μάχη να δίνεται εκ μέρους των ακτοοπλόων για τις ώρες αναχώρησης των συμβατικών πλοίων, για τα οποία επιζητούσαν να κερδίσουν την χρονική απώλεια έναντι των ταχύπλοών που εξυπηρετούν τις ίδιες γραμμές.

Με μία απλή παρατήρηση των ωρών αναχωρήσεων κάθε πλοίου, είναι εμφανής ο συνωστισμός που παρατηρείται στο λιμάνι της Ραφήνας, ειδικά για την επόμενη θερινή περίοδο από 1ης Απριλίου έως τις 31ης Οκτωβρίου 2018, όπου θα εξυπηρετούνται δέκα πλοία σε χρονικές αποστάσεις 10λέπτου το ένα από το άλλο.

Σε αυτό τον κατ’ αρχήν σχεδιασμό μένει να δούμε τις έκτακτες δρομολογήσεις για το καλοκαίρι και τις τροποποιήσεις που θα προκύψουν και κατά τις εαρινές συνεδριάσεις του ΣΑΣ.

Πάντως, σε ότι αφορά στα δηλωθέντα δρομολόγια που θα εκτελούνται από 1ης Νοεμβρίου 2018, έλαβαν την ομόφωνα θετική έγκριση του ΣΑΣ.

Τα προγράμματα δρομολογίων της θερινής περιόδου, για την πρωινή ζώνη, έλαβαν εγκρίσεις κατά πλειοψηφία, με αρχική ώρα αναχώρησης 7:10 και με 10λεπτη απόσταση θα ολοκληρώνονται οι πρωινές αναχωρήσεις 8 πλοίων στις 8:25.

Σε ότι αφορά στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Ραφήνας, πρωτίστως να αναφερθεί ότι η Blue Star, τροποποιεί το δρομολόγιο του Blue Star Paros, το οποίο αντί της γραμμής Ραφήνα-Μύκονος-Πάρος-Νάξος –Ίος, μεταφέρεται στη γραμμή της Δωδεκανήσου και θα εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Κάλυμνος-Κως-Ρόδος.

Η εταιρεία Golden Star Ferries δρομολογεί στη Ραφήνα τα δύο συμβατικά της πλοία «Superferry» και «Superferry II» και το ταχύπλοο «Superrunner», τα οποία θα αναχωρούν 7:50, 8:25 και 7:20 αντίστοιχα.

Η εταιρεία Fast Ferries, τα τρία συμβατικά της πλοία «Αικατερίνη Π.», «Θεολόγος Π.» και «Andros», με ώρες αναχωρήσεων έκαστο στις 8:05, 17:30 και 7:30.

Η εταιρεία Sea Jet με τέσσερα ταχύπλοα, το «Champion Jet 2″, το «Paros Jet», το «Naxos Jet» και το «Terra Jet», οι ώρες αναχωρήσεων των οποίων είναι 7:10, 8:15, 7:00 και 7:40 αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις και οι εγκρίσεις του ΣΑΣ