Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

  • Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 28 Νοε. 2017 - 7:32

Δράσεις και υλοποιήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και ευκαριες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ΣΕΤΚΕ, θέτοντας στο επίκεντρο την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο, με έμφαση στις ολοκληρωμένες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Η Υπουργός αναφέρθηκε εκτεταμμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και την κομβική τους σημασία στο διεθνές πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού. «Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής ζεστής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Η άμεση σχέση, η προσωπική επαφή που αναπτύσσεται με τους επισκέπτες, που αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, είναι βασικό στοιχείο της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας τους στην Ελλάδα. Αυτός ο ξεχωριστός και διακριτός τους χαρακτήρας στη φιλοξενία και τη διαμονή, είναι που επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε».

Κυβερνητική προτεραιότητα η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε η κα Κουντουρά, με στόχο να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες πηγές εσόδων αλλά και θέσεις εργασίας και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. «Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποστηρίξουν πολύ δυναμικά το στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλη την τουριστική αλυσίδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός εκφράστηκε ιδιαιτέρως θετικά για την πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ για το «Καλάθι Πρωινού», μία επιλογή 5 τοπικών προϊόντων που προσφέρονται στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων στις δεκατρείς περιφέρειες τη χώρας, με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και εποχή. Ειδική μνεία έγινε στο «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου», που παρουσιάστηκε από την ΣΕΤΚΕ με την συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Η Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη θεσμοθέτηση και την προώθηση της καινοτόμου αυτής υπηρεσίας και κάθε δράσης που εμπλουτίζει το προσφερόμενο προϊόν στη διαμονή και τη φιλοξενία.

Τέλος, όσον αφορά τα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων, που εμπίπτουν στη συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία και φορείς, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής και εξαιρετική συνεργασία με τη ΣΕΤΚΕ και με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τοκούζη και θα διευθετηθούν στο άμεσο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές διατάξεις.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, οι οποίες προκύπτουν από τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠΑΝΕΚ συνολικού προϋπολογισμού ενίσχυσης 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων όπου περιλαμβάνονται τα τουριστικά καταλύματα.

Αναφέρθηκε επίσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg όπου συμμετέχει για πρώτη φορά ως εταίρος το Υπουργείο Τουρισμού, και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις, για τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου, καθώς και στους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε θεματικές τουριστικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Π. Τοκούζης απένειμε στην Υπουργό τιμητική πλακέτα για την στήριξή της στην Συνομοσπονδία και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της στην δράση για το «Καλάθι Πρωινού».