Νέο ΕΣΠΑ με σκοπό τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Μηχανισμοί σε θάλασσες και σε παραλίες για την πρόσβαση των ΑμεΑ

  • Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 06:15

Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μηχανισμών στις θάλασσες και τις παραλίες της χώρας για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ όπως προβλέπεται από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ προχώρησε στην εκπόνηση ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος για την εγκατάσταση μηχανισμών και βοηθητικών υποδομών που θα διασφαλίζουν στα ΑμεΑ - αλλά και γενικά σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (υπερήλικες, έγκυοι, τραυματίες κλπ) - την αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβασή τους στις θάλασσες και τις παραλίες της χώρας – στα πλαίσια της νομοθετημένης διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τόσο σε συνήθεις συνθήκες όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα επιχειρεί να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης τουρισμού ΑμεΑ

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ κ.α.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ με ανώτατο όριο ανά υποδομή τα 60.000 ευρώ και 4 υποδομές ανά δήμο – άρα μέγιστη χρηματοδότηση στις 240.000 ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι είναι παραθαλάσσιοι δήμοι και ΕΤΑΔ.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων ΑμεΑ - εμποδιζόμενων ατόμων, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμεΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 120.000.000 και από αυτούς, οι 89.300.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές ενώ συνολικά το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας και η Ελλάδα θέλει να προσφέρει το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις θάλασσές της.

Κυβερνητική στρατηγική για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την άρση των φυσικών και γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ίδια και οι οικογένειές τους. Υπενθυμίζουμε πως μετά από συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, έχουν θεσμοθετηθεί πρωτοβουλίες για θέματα ΑμεΑ όπως:

- Το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στον στενό δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται από ΑμεΑ

- Ψήφιση νόμου-πλαίσιο για την αναπηρία που μεταξύ άλλων διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον

- Ειδική άδεια 22 ημερών σε δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Επέκταση της αντίστοιχης άδειας για τον ιδιωτικό τομέα στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή αυτισμό.

Τι προβλέπει η Σύμβαση Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμεΑ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και επιχειρεί να εφαρμόσει στην ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, σκοπός είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή αυτών των ατόμων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ως «Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» νοούνται τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές δυσχέρειες. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό προβλέπει αφαίρεση υφιστάμενων εμποδίων, τήρηση των αρχών καθολικού σχεδιασμού ως προς την προσβασιμότητα των υποδομών, υπηρεσιών ή αγαθών που προσφέρει, παροχή όπου απαιτείται εύλογων εξατομικευμένων ρυθμίσεων και τροποποιήσεων, αποφυγή διακρίσεων σε βάρος ΑμεΑ και προαγωγή θετικών μέτρων για την ισότιμη συμμετοχή των Αμεα στον τομέα της δραστηριότητάς του.

Επίσης με το εν λόγο νομοσχέδιο τα διοικητικά όργανα και οι αρχές εντάσσουν τη διάσταση της αναπηρίας σε κάθε δημόσια πολιτική, διοικητική διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα της αρμοδιότητάς τους με στόχο την εξάλειψη, αποκατάσταση και αποτροπή ανισοτήτων μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρίες. Για το λόγο αυτό υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις δράσεις, τα μέτρα και τα προγράμματα που υιοθετούν για την επίτευξη της ισότητας των ΑμεΑ, να υιοθετούν ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τα θέματα αναπηρίας, όπως αυτοί καθορίζονται από αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να καθίσταται δυνατή η μέτρηση και η αξιολόγηση της ένταξης της διάστασης της αναπηρίας και να συλλέγουν και τηρούν επιμέρους στατιστικά στοιχεία για την αναπηρία ως προς τους τομείς ευθύνης τους. Επίσης μεριμνούν για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τόσο σε συνήθεις συνθήκες όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη, η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των κωφών, βαρήκοων και τυφλών πολιτών. Τέλος τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μεριμνούν για τη συμπερίληψη στα προγράμματα σπουδών και στα επιμορφωτικά τους σεμινάρια εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν στα δικαιώματα των ΑμεΑ.