Ημερίδα για τα σκάφη αναψυχής και τον θαλάσσιο τουρισμό από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων

Έμφαση στην τουριστική βιομηχανία της χώρας

  • Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:16

«Πρωτόγνωρη πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την Ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στο πλωτό Μουσείο Hellas Liberty, με στόχο την αποσαφήνιση των διατάξεων του νόμου 4504/2017 για τα σκάφη αναψυχής και τον θαλάσσιο τουρισμό, ενόψει της έκδοσης των κανονιστικών διατάξεων για την εφαρμογή του.

Στην Ημερίδα ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείας του Υπουργείου, Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, οι δύο Υπαρχηγοί, Αντιναύαρχοι ΛΣ, Θεόδωρος Κλιάρης και Παναγιώτης Παρασκευάς, οι αρμόδιοι Κλαδάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην Ημερίδα ήταν καλεσμένοι όλοι οι αρμόδιοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού και των σκαφών αναψυχής.

Μέχρι το τέλος του μήνα οι κυρώσεις των σχεδίων υπουργικών αποφάσεων

Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

«Είναι μια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία που στοχεύει στο να καταδειχθούν, με βάση την ψήφιση του νόμου ενδεχόμενα ζητήματα που χρήζουν διευκρινίσεων. Να σας πω ότι η εντολή που έχουμε δώσει στις υπηρεσίες και στους συνεργάτες μας είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να κυρωθούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που εμπεριέχονται στο νόμο γιατί έχουμε δεσμευτεί και στο νόμο ότι αυτά θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι του τέλους Ιανουαρίου η εντολή είναι να ετοιμαστούν τα σχέδια των διαταγμάτων. Έτσι, μετά την τόσο εκτεταμένη διαβούλευση πριν από την ψήφιση του νόμου αυτού, του 4504/2017, σήμερα συζητάμε εκ νέου, ώστε όλοι οι συνεργάτες του Υπουργείου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να καταγράψουν τα ερωτήματα και τις απορίες, να δώσουν απαντήσεις διευκρινιστικές, ώστε να ετοιμαστεί το απαραίτητο υλικό που θα συμπεριληφθεί στις υπουργικές αποφάσεις και στα διατάγματα. Σας ευχαριστώ γιατί είστε σήμερα εδώ και αυτό δείχνει το δικό σας ενδιαφέρον στην κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε σειρά πραγμάτων, για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Τονίζω πάλι, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, για έναν νόμο που έχει ψηφιστεί, δηλαδή νέα διαβούλευση εν όψει της έκδοσης των κανονιστικών πράξεων. Θα σας ακούσουμε με πολλή προσοχή, ώστε αν υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί να ερμηνευτούν στις υπουργικές αποφάσεις. Δεν θέλουμε γκρίζες ζώνες στο νόμο αυτό.»

Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να έχει αναπτυξιακή πολιτική

Ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης δήλωσε:

«Στόχος της Ημερίδας είναι να συζητήσουμε θέματα που προκύπτουν ή θα προκύψουν με το νέο νόμο, γιατί θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε ο νέος νόμος να είναι αποτελεσματικός και να βοηθήσει τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού και του YAHCTING. Να βοηθήσει και την εθνική οικονομία, γιατί θεωρούμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι από τους κλάδους που μπορούν να έχουν μια αναπτυξιακή πολιτική. Εδώ σήμερα κάνουμε μια συνάντηση εργασίας. Θέλουμε να σας ακούσουμε και να σημειώσουμε πιθανά σημεία που χρειάζονται αποσαφήνιση. Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει εγκύκλιος του υπουργείου που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Για να γίνει λοιπόν αυτή η εγκύκλιος, θα πρέπει να ακούσουμε εσάς τους ανθρώπους του κλάδου που καλείστε να εφαρμόσετε το νόμο και με βάση αυτό το εργαλείο θα πορευθείτε το επόμενο διάστημα. Επειδή ο κλάδος του YAHCTING αποτελείται από επαγγελματίες που έχουν διαφορετικό αντικείμενο δραστηριοποίησης σε πάρα πολλές περιπτώσεις (ημερόπλοια, μικρά σκάφη, μεγαλύτερα επαγγελματικά σκάφη, μαρίνες κλπ) θα πρέπει όλοι μαζί το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο να έχουμε έναν κοινό στόχο και κοινό αποτέλεσμα που είναι η ανάπτυξη του κλάδου.»