Προτάσεις και ερωτήματα για την επιβολή προστίμων και αναδρομικών τελών από τους Δήμους

Παράνομες βεβαιώσεις προστίμων

  • Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:25
  • /   Eνημέρωση: 24 Φεβ. 2018 - 0:00

Ερώτημα κατέθεσε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου Χρήστος Βουραζέρης προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών αναφορικά  με την βεβαίωση ή όχι προστίμων, αναδρομικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και αναδρομικών ανταποδοτικών τελών σε αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης από τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων, όπως αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή.

Στην επιστολή του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Άνδρου και νυν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, τίθενται μία σειρά ερωτημάτων και προτάσεων για την αποσαφήνιση των «θολών» σχετικών νομοθετικών διατάξεων.

Μη εφαρμογή του νόμου που επιβαρύνει τους Δημότες

Ο κ. Βουραζέρης υπογραμμίζει ότι στη διάταξη που αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές και τις αλλαγές χρήσης πριν από τις 28/07/2011 και οι οποίες είτε έχουν ρυθμιστεί με προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις είτε θα τακτοποιηθούν με τον παρόντα νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαρισμού, φωτισμού και άλλα ανταποδοτικά τέλη. Αναφέρεται δε στη διάταξη, ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης, η ημερομηνία 08/08/2013, ενώ ορίζεται αρμόδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την αποστολή στους Δήμους των στοιχείων των τακτοποιήσεων-ρυθμίσεων χωρίς να επιβάλλεται άλλο πρόστιμο.

Επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων δεν εφαρμόζουν μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη διάταξη βεβαιώνοντας στις περιπτώσεις αυτές αναδρομικά, Τ.Α.Π. και ανταποδοτικά τέλη, ανάλογα με το νόμο στον οποίο υπάχθηκε η τακτοποίηση-ρύθμιση, καθώς και πρόστιμα που φθάνουν το  200% για το Τ.Α.Π. και το  60% ή 100% για τα ανταποδοτικά τέλη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών που προχώρησαν σε ρύθμιση με υπέρογκα ποσά, τα οποία είναι αδύνατο να καταβληθούν.

Επιβεβλημένη η διευκρινιστική εγκύκλιος

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Άνδρου, επισημαίνει σε κάθε αρμόδιο φορέα την ανάγκη άμεσης έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη συγκεκριμένη διάταξη,  προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και να σταματήσει η μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών.

Προσθετικά σε αυτό, προτείνει, σε ότι αφορά τα πρόστιμα, τους φόρους και τα τέλη που έχουν καταβληθεί από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης να επιστραφούν ή συμψηφιστούν  και να μην ισχύσει σε αυτή την περίπτωση ο χαρακτηρισμός «δεν αναζητούνται». Τέλος, αναφέρει την πιθανότητα αποστολής σύντομων οδηγιών προς τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων, μέχρις ότου εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, προκειμένου να μη προβαίνουν σε αντίθετες με το νόμο βεβαιώσεις προστίμων και αναδρομικών τελών.