Προς τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επιστολή των Αδελφών Στεφάνου για τη δρομολόγηση των δύο ταχυπλόων στις Κυκλάδες

  • Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2018 - 16:15

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι Αδεφλοί Στεφάνου της εταιρείας Golden Star Ferries ζητούν να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση των δύο νέων ταχυπλόων SUPERSPEED και SUPERCAT στη γραμμή των Κυκλάδων και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Αυτούσια η επιστολή

Δια της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα σχετικά με τα δύο επιβατηγά ταχύπλοα πλοία μας “SUPERSPEED” και “SUPERCAT”.

Ο Όμιλος “GOLDEN STAR FERRIES”, έχοντας γίνει αποδέκτης αιτημάτων και υποδείξεων και παραινέσεων όλων των αρμόδιων φορέων και των πολιτών των Κυκλάδων, αποφάσισε να συνδέσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, με τα υπόλοιπα νησιά Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Αμοργό, Κουφονήσια, Πάρο κλπ. Με το σκοπό αυτό η εταιρεία μας άρχισε το καλοκαίρι του 2017 να διαπραγματεύεται την αγορά δύο (2) επιβατηγών ταχυπλόων σκαφών των “KRILOECLIPSE” και “KAROLIN”. Προβήκαμε στην κίνηση αυτή με δεδομένο ότι ο Ν. 2932/2001 προέβλεπε ότι η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεως δρομολόγησης ταχυπλόων πλοίων ήταν η 30ή Νοεμβρίου.

Αίφνης μέσα στον Ιούλιο και ενώ η εταιρεία μας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, τροποποιήθηκε ο νόμος και ημερομηνία κατάθεσης αίτησης δρομολόγησης ορίστηκε η 31 Αυγούστου 2017, ειδικά για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Οι διαπραγματεύσεις μας για την απόκτηση των καινούριων πλοίων ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2017 και, αφού συγκεντρώσαμε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, υποβάλαμε την αίτηση δρομολόγησης προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνίων (Σ.Α.Σ.) της 15/12/2017.

Το θέμα πράγματι εξετάστηκε στο ΣΑΣ στις 15/12/2017 και το συμβούλιο ζητησε τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.

Κατά πληροφορίες μας, εκλήθη και παρέστη στο ΣΑΣ ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επειδή είναι νέα ταχύπλοα, τα πλοία μας θα πρέπει να δρομολογηθούν την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο. Παρόλα αυτα, ζητήθηκε να γίνει γραπτή ερώτηση επι τούτου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Εξ όσων και πάλι πληροφορηθήκαμε το Νομικό Συμβούλιο γνωμοδότησε παμψηφεί ότι τα δύο αυτά Νέα πλοία πρέπει να δρομολογηθούν την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Τώρα η απόφαση του ΝΣΚ είναι στο γραφείο σας προς υπογραφή.

Σας υπενθυμίζουμε και αναφέρουμε την γνωμοδότηση του ΣΑΣ στις 15 Δεκέμβριου 2017 για το θέμα των δυο πλοίων.

«ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΕ Ν.Σ.Κ».

‘Εχοντας λοιπόν εξ όσων πληροφοηθήκαμε τη θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, παρακαλούμε όπως ανακοινώσετε το συντομώτερο τα δρομολόγια των δύο αυτών πλοίων, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το σύστημα κρατήσεων.

Η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ταχύπλοα της Golden Star, την οποία έχει ήδη στο γραφείο του και δεν έχει υπογράψει ο υπουργός

Για τη κάλυψη της περίπτωσης του ωραρίου αναχώρησης από λιμένα Πειραιά ώστε να μην υπάρχει λόγος άρνησης απο κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία, σας παραθέτουμε νέο πίνακα με ώρα αναχώρησης από Πειραιά στις 07:30 αντί 07:00.

Με δεδομένα λοιπόν ότι αφ’ ενός η γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την εκτέλεση του δρομολογίου είναι θετική και αφ’ ετέρου αποδεχόμαστε τη χειρότερη δυνατή για εμάς ώρα αναχώρησης σύμφωνα με τις αρχές ΣΑΣ, δηλαδή μια ώρα πριν ή μισή ώρα μετά το τελευταίο πλοίο, ζητούμε την άμεση έγκριση απο εσάς του δρομολογίου μας.

Εάν είχατε την άποψη ότι το θέμα μας θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, σας αναφέρουμε τα εξής:

Το προηγούμενο ΣΑΣ έγινε στις 15/12/2017 και συμφώνως του Ν. 2932 θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 6 συμβούλια ετησίως, ήτοι κατά μέσο όρο ένα συμβούλιο ανά δίμηνο. Σήμερα, 9 Μαρτίου 2018, δέν έχουμε λάβει ακόμη καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει το επόμενο ΣΑΣ. Τίποτε δεν σας κωλύει να ορίσετε άμεσα νέα συνεδρίαση του ΣΑΣ.

Στις 6 Μαρτίου, σας τηλεφωνήσαμε για να ζητήσουμε συνάντηση και μας παραπέμψατε να μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα κ. Καλαματιανό, όπως και πράξαμε την 7 Μαρτίου. Του αναφέραμε το ΕΠΕΙΓΟΝ θέμα δρομολόγησης των δύο ταχύπλοων επιβατικών πλοίων και μας απάντησε ότι θα σας ενημερώσει ανάλογα, οπότε περιμένουμε συνάντηση και μαζί σας.

Σε ερώτηση μας πότε θα ορισθεί η επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΣ, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το διότι δεν έχει ορισθεί η σύνθεση του επόμενου ΣΑΣ, επειδή όπως μάς ανέφερε η θητεία του ορισθέντος το 2016 έληξε.

Ερωτάμε: Κατ΄αρχάς, γιατί πρέπει να ορισθεί νέα σύνθεση του ΣΑΣ όταν η θητεία των μελών του υπάρχοντος συμβουλίου λήγει τον Απρίλιο 2018. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει θέμα συγκρότησης νέου συμβουλίου, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που ζει από την τουρισμό και τη ναυτιλία δεν θα έπρεπε κύριε Υπουργέ, να έχετε ήδη επιμεληθεί για τη συγκρότηση του Συμβουλίου και έχουμε 9 Μαρτίου και ακόμη δεν γνωρίζουμε τα μέλη του νέου ΣΑΣ; Πού οφείλεται αυτή καθυστέρηση ;

Ελπίζουμε όχι στο να είναι εγκλωβισμένη και πάλι η “GOLDEN STAR FERRIES” και να μην μπορεί να κάνει πωλήσεις εισητηρίων.

Πότε έχετε σκοπό, κύριε Υπουργέ, να προβείτε στον ορισμό των μελών και πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΣ που θα δοθούν τα δρομολογιά μας; Αν και επαναλαμβάνουμε ότι δεν απαιτείται διορισμός νέων μελών αφού η θητεία του υπάρχοντος ΣΑΣ δεν έχει λήξει.

Ευγενώς , λοιπόν σας ζητούμε άμεσα και σας προβάλουμε 3 περιπτώσεις για τη διευκόλυνσή των πλοίων και επιβατών:

Α’ περίπτωση: Χορήγηση δρομολογίων χωρίς ΣΑΣ: Να υπογράψετε τα δρομολόγια ώστε ν’ανοίξουμε το σύστημα κρατήσεων άμεσα, εφόσον έχουμε τη θετική απόφαση του ΝΣΚ και διαμορφωμένο ωράριο αναχώρησης από Πειραιά (αντί 07:00 στις 07:30) σύμφωνα με τις αρχές του ΣΑΣ, μια ώρα πριν ή μισή ώρα μετά το τελευταίο πλοίο.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη γνωμοδότηση του ΣΑΣ στις 15/12/2017, πουθενά δεν αναφέρει αναβολή για να εξετασθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά αναφέρεται καθαρά ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Οπότε είναι άδικη τυχόν αποψή σας να τεθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ αδικαιολόγητα καθυστερείτε τη σύγκληση συνεδρίασης των μελών του υφισταμένου Συμβουλίου, αλλά και δεν ορίζετε νέο Συμβούλιο.

Β’ περίπτωση: Να συνεδριάσει άμεσα το Σ.Α.Σ. με τα νέα ή παλιά μέλη μέχρι τη Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Γ’ περίπτωση: Να μας επιτρέψετε τη δρομολόγηση, προσωρινά, ώστε να μπορούμε ν’ ανοίξουμε το σύστημα κρατήσεων και να πωλούμε εισητήρια με ώρα αναχώρησης απο Πειραιά, στις 07:30.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα , σας υπενθυμίζουμε τέλος ότι στη σύσκεψη του Δημάρχου Σύρου, όπου είχαν παρευρεθεί όλοι οι τοπικοί φορείς των νησιών , των Κυκλάδων , σύσσωμο το Υπουργείο Ναυτιλίας και αντιπρόσωποι Ναυτιλιακών εταιρειών, τι ζήτησαν απο το συμβούλιο αυτό οι 16 Δήμαρχοι ; Τι ζήτησαν οι Περιφερειάρχες, Νομάρχες, έπαρχοι του Νομού και νησιών ; Τι ζητήσατε εσείς ο ίδιος, μέσω των αντιπροσώπων που είχατε στείλει στο συνέδριο αυτό τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ στη Σύρο;

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ με τα υπόλοιπα νησιά του νομού

Τότε, σαν Έλληνας Κυκλαδίτης πατριώτης, σηκώθηκα και δεσμεύτηκα ενώπιον όλων, ότι την σύνδεση αυτή δεσμεύομαι να την εκτελέσει η εταιρεία “GOLDENSTARFERRIES” όπου θα γίνει προσπάθεια για σύνδεση και διατήρηση των δρομολογίων αυτών. Σύσσωμη η αντιπροσωπεία σας, σηκώθηκε και με χειροκρότησε.

Η εταιρεία μας λοιπόν, με τεράστια έξοδα, έχει αγοράσει δύο (2) υπερσύγχρονα ταχύπλοα για να εκτελέσει αυτή τη σύνδεση, που ο απώτερος σκοπός της θα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις Κυκλάδες (μικρά και μεγαλύτερα νησιά), όπου μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού βελτιώνεται σημαντικά η Εθνική μας Οικονομία.

Αυτό το Εθνικό έργο και λειτούργημα, αντιλαμβανόμεθα ότι κωλυσιεργείτε να αποφασίσετε να επιτρέψετε να εκτελέσουμε και όλοι διερωτώνται καθημερινά τον λόγο που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί τα δρομολόγια αυτά.

Σας γνωρίζουμε ότι στα πλοία αυτά εργάζονται 58 Έλληνες Ναυτικοί και δαπανούμε χιλιάδες Ευρώ καθημερινώς για τη προετοιμασία αυτών και την περαιτέρω διαμορφωσή και προσαρμογή τους στις ανωτέρω αιτηθείσες συγκοινωνικές συνδέσεις.

Κύριε Υπουργέ, νόμιμα, ταπεινά και με σύνεση, θέλουμε να έχουμε τις προθέσεις σας άμεσα, ώστε να γνωρίζουμε έγκαιρα και σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης να προβούμε:

  1. Στην απόλυση των πληρωμάτων, ώστε να μη ξοδεύουμε αδίκως και ασκόπως χρήματα.
  2. Στη διακοπή κάθε εργασίας προσαρμογής των πλοίων.
  3. Σε ενημέρωση προς τους επιβάτες, ναυτικούς πράκτορες, tour, τοπικούς φορείς , Δημάρχους, Νομάρχες , Περιφερειάρχες κτλ.

Σας ευχαριστούμε πολύ και ζητούμε την άμεση ανταποκρισή σας, στο επείγον αυτό ζήτημα δρομολόγησης των δύο (2) πλοίων, καθότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου Ναυτιλίας άμεσα να επιλύσει.

Σας ευχαριστούμε ,

Δια τη «GOLDENSTARFERRIES»

Γίωργος & Δημήτρης Στεφάνου