Συνάντηση της ΠΟΕΣΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών

ΦΠΑ και οφειλές προς τους Δήμους

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, μετά από αίτημα της ΠΟΕΣΕ, Γεώργιο Μαυραγάνη, αρμόδιο για τα Δημόσια Έσοδα, όπου συζητήθηκαν όλα τα καίρια και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες Επαγγελματίες του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης όλης της χώρας, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κυκλάδων και Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Ιωάννης Κουζούπης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού και η οποία κράτησε μία περίπου ώρα, ήταν ακόμη παρόντες ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, κ. Αθανασός και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, κ. Κουράσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΤΑ των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίες αφορούν οφειλές από το δυσβάστακτο δημοτικό τέλος, τις υπέρογκες, όπως τις χαρακτήρισαν, χρεώσεις από τις χρήσεις πεζοδρομίων και πλατειών και φυσικά τα υπέρογκαπρόστιμα και προσαυξήσεις αυτών

Ο κ. Μαυραγάνης, σύμφωνα με τον κ. Κουζούπη, δέχθηκε ότι οι συγκεκριμένες οφειλές αποτελούν μία στρέβλωση, που δημιουργήθηκε σε βάθος χρόνου, εξαιτίας του υπέρογκου ύψους των προστίμων και των προσαυξήσεων και η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να διορθωθεί. Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων να ενταχθεί μέσα στο πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή από τη Βουλή. Λόγω όμως ελλειπών στοιχείων δεν κατέστη εφικτό, πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος θα ενταχθεί σε τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο Μάιο ή το αργότερο μέσα στον Ιούνιο.

Τα μέλη της ΠΟΕΣΕ ενημέρωσαν τον υφυπουργό για τη μείωση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μετρό κάθε μέρα που περνά φέρνει σε αδιέξοδο τις εναπομείναντες επιχειρήσεις και οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία.

 

Ο κ. Μαυραγάνης, αναγνώρισε με τη σειρά του, ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στον Κλάδο της εστίασης δεν πέτυχε τους δημοσιονομικούς του στόχους και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής του 13% πριν την τουριστική περίοδο.

Επίσης, συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΕΣΕ, τα μηχανογραφικά συστήματα των επιχειρήσεων εστίασης να αναβαθμιστούν και να συνδεθούν online με το υπουργείο Οικονομικών, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων με στόχο την μηδενική φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα ζητήσαμε να επανεξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών όλους τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.), οι οποίοι, όπως είπαν, τα μέλη της ΠΟΕΣΕ, χρήζουν επανεξέτασης, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Τέλος, η ΠΟΕΣΕ έκανε έκκληση στον υφυπουργό, να συμβάλει ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το εργάσιμο στους έκτακτα απασχολούμενους εργαζόμενους του Κλάδου όπως προβλέπει ο νόμος με στόχο πάντοτε την μηδενική εισφοροδιαφυγή και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει στον υπουργό Εργασίας που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, προκειμένου να μπει το εργόσημο σε εφαρμογή άμεσα.

Ετικέτες: