Διεκδικεί όσα δικαιούται το Νεώριο

Χωρίς στήριξη

Υπό καθεστώς αμφιβολίας συνεχίζει την, ουσιαστικά υπολειτουργία του, το ναυπηγείο του Νεωρίου, με τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι, παρά το κρατικό χρήμα που εισέπραξε ο όμιλος, χωρίς όμως να αποδώσει το αναλογούν ποσόν στη μονάδα της Σύρου.

Εντός του Απριλίου, με ανάλογη τροπολογία, που κατέθεσαν βουλευτές της κυβέρνησης και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να προωθήσει περί τα 25 εκ. ευρώ προς τον όμιλο των ναυπηγείων, με πρόσχημα τη διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας, καθώς είχε προηγηθεί εκβιαστική επιστολή του προέδρου του Ομίλου, κ. Ταβουλάρη, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ γινόταν λόγος για κλείσιμο των ναυπηγείων, λόγω οικονομικής στενότητας.

Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί η απεργιακή κινητοποίηση των 1.000 περίπου εργαζομένων του ναυπηγείου της Ελευσίνας, διότι παρέμεναν απλήρωτοι, οι οποίοι και χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλοί άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση. Οι οικονομικές εκκρεμότητες που είχε έναντι του κ. Ταβουλάρη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξεπεράστηκαν βάσει ειδικής ρύθμισης που προβλεπόταν στην τροπολογία σύμφωνα με την οποία η καταβολή των ποσών που αφορούν στις συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με τα ναυπηγεία, γίνεται κατόπιν έκθεσης του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, διαδικασία την οποία μπορεί πλέον να κινήσει και η πλευρά του ναυπηγείου.

Έτσι δόθηκαν προς τον Όμιλο των ναυπηγείων τα 25 εκ. ευρώ, που αφορούν αναπροσαρμογές της κατασκευής των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, να κάνει λόγο εντός της Βουλής ότι πρόκειται για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, ενώ με τη νέα συμφωνία - πλαίσιο με τον κ. Ταβουλάρη θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα τα δεδουλευμένα, τα οποία ανέρχονται στα 11,5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο καταβολής κρατικού χρήματος, όταν η Ε.Ε., με σαφής Κοινοτικές Οδηγίες, απαγορεύει τις κρατικές επιδοτήσεις, οπότε η στασιμότητα των εργασιών των πυραυλακάτων που είχε αναλάβει η Ελευσίνα, πλέον μπορεί να αρθεί και να λήξει η επί μακρόν αντιδικία των δύο πλευρών.

Αγνοήθηκε το Νεώριο

Από τα χρήματα που κατέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς τον κ. Ταβουλάρη, δεν δόθηκε το αναλογούν ποσόν στο ναυπηγείο του Νεωρίου, που δικαιωματικά του ανήκει και ανέρχεται στο 35% του συνολικού ποσού.

Το ποσοστό αυτό που πρέπει να καταβληθεί στο Νεώριο προκύπτει από την «Σύμβαση ανάθεσης υποκατασκευαστικού έργου» που είχε υπογραφεί στις 4-8-2008 μεταξύ των ναυπηγείων της Ελευσίνα και του Νεωρίου και αφορά στο έργο ναυπήγησης των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού (ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07), «υπό τον όρο να ανατεθεί υποκατασκευαστικό έργο, ίσο με το 35% του ναυπηγικού έργου, σε περιφερειακό ναυπηγείο». Για την ανάθεση αυτή υπεγράφη τροποποίηση (Νο 10) της αρχικής σύμβασης μεταξύ των δύο μερών.

Η σύμβαση αυτή προέκυψε από το νομικό κόλλημα που δεν επέτρεπε την απευθείας ανάθεση του έργου 2 πυραυλακάτων, για τις οποίες είχε δεσμευτεί, κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης του, ο τότε πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής, το 2008 και δόθηκαν ως επιπλέον έργο στην Ελευσίνα, αξιώνοντας ρητώς και δεσμεύοντας αναλόγως, το 1/3 του συγκεκριμένου προγράμματος να δοθεί προς στήριξη του Νεωρίου.

Παρά την ανωτέρω σύμβαση, το αναλογούν ποσόν, της τάξης των περίπου 8 εκ. ευρώ, ουδέποτε καταβλήθηκε προς το Νεώριο, που θα του επέτρεπε να εξοφλήσει τόσο τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους, όσο και μεγάλο μέρος των οφειλών του προς τρίτους.

Αντί αυτού, ο κ. Ταβουλάρης, σε πρόσφατη επιστολή του (8-5-2013) προς το προσωπικό του Ομίλου, αναφέρεται στην αναδιάταξη των όρων της σύμβασης για τις πυραυλακάτους, που «ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή των οφειλομένων» και επιχαίρει για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να κρατηθεί η Ελευσίνα «ανοιχτή».

Η μόνη αναφορά του κ. Ταβουλάρη στο ναυπηγείο του Νεωρίου, αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει, καθώς «εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στο έλεος μιας απόλυτα πεπλανημένης απόφασης φορέων του Δημοσίου».

Εργοστασιακό Σωματείο κατά Ταβουλάρη

Εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου εστάλη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ομίλου κ. Ταβουλάρη, μέσω τις οποίας ζητάται διευκρίνιση για το «πότε θα πληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους του Νεωρίου, από τα χρήματα που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή των 6 και 7 ΤΠΚ, που δόθηκαν από την τότε κυβέρνηση για αν στηριχθεί το Νεώριο της Σύρου».

Παράλληλα και πέραν αυτής της επιστολής, εστάλη αντίστοιχη και προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλο, με την οποία υπενθυμίζονται οι σχετικές δεσμεύσεις, έναντι του ναυπηγείου, που είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν και αφορούν στην καταβολή του 1/3 από την αναπροσαρμογή του κόστους των ΤΠΚ 6 και 7.

Στο κείμενο της επιστολής επιρρίπτονται ευθέως ευθύνες, για πρόθεση καταστρατήγησης της εν λόγω συμφωνίας, εκ μέρους του προέδρου του Ομίλου και κατατίθεται αίτημα προς τον υπουργό για άμεση παρέμβαση του, προκειμένου «να τηρήσει ο όμιλος τα συμφωνηθέντα και αν δώσει στο Νεώριο της Σύρου αυτά που δικαιούται».

Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα του Εργοστασιακού Σωματείου και για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως απορίες γεννά αυτή η τακτική Ταβουλάρη έναντι του Νεωρίου, το οποίο οδηγείται στην απαξίωση, ίσως με απώτερο στόχο τον πλήρη ευτελισμό της αξίας του και κατ’ επέκταση την ευκολότερη πώληση του.