Τα χειροποίητα ξύλινα γυαλιά ηλίου στη Σύρο, είναι γεγονός

Πρωτότυπα και μοναδικά

Ξύλινα γυαλιά ηλίου και μάλιστα χειροποίητα. Μπορεί να ηχεί παράξενα στα αυτιά μας, αλλά και σε κάποιους να φαίνεται εξωπραγματικό, όμως αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και μάλιστα έχει πάρει εδώ και καιρό “σάρκα και οστά”.

Η Xylo eyewear είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στη Σύρο από δύο νέα παιδιά, τον Περικλή Θερριό και την Ελένη Βακονδίου, οι οποίοι έχοντας στο πλευρό τους μία πολύτιμη σχεδιαστική ομάδα, που προέρχεται από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου, φτιάχνουν χειροποίητα γυαλιά ηλίου από ξύλο.

Είναι μία καινοτόμα ιδέα και προσπάθεια, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στον Τεχνοχώρο “Ελιά” και πραγματικά είχε μεγάλη επιτυχία.

Από την ιδέα... στην υλοποίηση

Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα έπεσε στο “τραπέζι” από την Ελένη Βακονδίου, καταθέτοντας την πρόταση να φτιάξουν γυαλιά από ξύλο. Και η σκέψη μετά από μεγάλη προσπάθεια έγινε πράξη και η πράξη έφερε εκπληκτικά πραγματικά αποτελέσματα.

Η προσπάθεια που βασίζεται στο crowdfunding. Το project έχει ξεκινήσει με καμπάνια χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας IndieGoGo.

“Τα γυαλιά ηλίου, είναι μια σύνθετη κατασκευή, ειδικά όταν πρόκειται για

χειροποίητους σκελετούς. Τα μοντέλα που παρέχονται είναι τα εξής τέσσερα:

Blaze, Fly, Wave και Sand. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι 16 συνδυασμοί ξύλων σε αυτά τα τέσσερα μοντέλα. Τα ξύλα αυτά είναι zebrawood, παλίσανδρος, αμερικάνικη καρυδιά, ελληνική καρυδιά, wenge, έβενος, σφένδαμος. Με τους συνδυασμούς και τα σχέδια που δημιουργήσαμε, θέλουμε να καλύψουμε τις περισσότερες αισθητικές απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε πως τα ξύλινα γυαλιά ηλίου, δεν είναι ένα εκλεκτικό αντικείμενο, αλλά ένα τεχνούργημα που προέρχεται από τη σύζευξη της καλής τεχνικής, της προσοχής και της φροντίδας τόσο για τα υλικά σου όσο και για το τελικό δημιούργημα. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να είναι σε θέση να χαίρονται”, αναφέρει η ομάδα δημιουργίας στην “Κοινή Γνώμη”, η οποία παραβρέθηκε στη χθεσινή παρουσίαση.

Κύριο μέλημά τους, αποτελεί η ποιότητα των επιμέρους υλικών που απαρτίζουν τα γυαλιά. Διαλέγουν, όπως τονίζουν προσεκτικά τα ξύλα που χρησιμοποιούν, τα συναρμολογούν και τα φινιρίζουν στο χέρι, ενώ τους φακούς τους έχουν επιλέξει, έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. (En 1836) και τα στάνταρ των Η.Π.Α. (ANSI Z80.3). Το τελικό τους δημιούργημα θα συντροφεύει έναν άνθρωπο για αρκετό καιρό. Οι φακοί είναι polarized για μια ξεκούραστη χρήση, προστατεύοντας από UVA &UVB, με εξωτερική anti scratch επίστρωση και εσωτερική anti reflect για να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις στο εσωτερικό τους. Σημαντικό σημείο, είναι πως έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στο σχεδιασμό τους τη δυνατότητα να αντικαθίστανται οι φακοί. “Έχοντας ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική σχεδίαση, προσπαθήσαμε να κάνουμε τα γυαλιά μας πιο ξεκούραστα και πιο διακριτικά στη χρήση. Και το καταφέραμε, ενσωματώνοντας base curve της τάξης: (μοντελα και βαθμός), καθιστώντας τα μοντέλα μας ευχάριστα στη χρήση. Παράλληλα, όλοι οι βραχίονες φέρουν κι αυτοί καμπυλότητα, ώστε να αγκαλιάζεται το κεφάλι μοιογενώς και να παρέχεται στήριξη, ενώ οι σαρνιέρες που συνδέουν τους βραχίονες με το κύριο σώμα του σκελετού, είναι flex, ώστε να εξασφαλίζεται η ευκαμψία τους και η προσαρμοσιμότητά τους σε κάθε πρόσωπο”.

Συνομιλώντας με την Ελένη, για αυτή την πρωτοποριακή παραγωγή και μάλιστα σε ένα νησί, μας τόνισε ότι το όνειρό τους είναι πραγματοποιήσιμο. “Πιστεύω ότι μπορούμε εμείς οι νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα. Δυνατότητες υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει η θέληση. Πιστεύω ότι αυτή η δύσκολη περίοδο, μπορεί να βγάλει τον καλύτερό μας εαυτό”.

Τέλος, να αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελένη και τον Περικλή, την ομάδα απαρτίζουν παιδιά από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου και συγκεκριμένα ο Μάριος Γεωρνταμιλής, ο Νίκος Αθανασσόπουλος και η Κωνσταντίνα Γοργογιάννη.