Σε καθεστώς εκκαθάρισης η Ένωση Συνεταιρισμών Σύρου

Καταδίκη του συνεταιρισμού

Αυλαία για τη μοναδική Συνεταιριστική Ένωση που άκμασε στη Σύρο, δίνοντας τη δυνατότητα εργασίας σε δεκάδες εργαζομένους, αλλά και την πρωτοποριακή διαφήμιση στο νησί μέσω του περιβόητου τυριού Σα Μιχάλη.

Δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και όχι μόνο, λύγισαν την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΒΙΟΣΥΡ).

Η ΒΙΟΣΥΡ οδηγείται σε εκκαθάριση. Εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, με τις υποθέσεις τους να “σέρνονται” στις δικαστικές αίθουσες.

Χθες, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εκδικάστηκε η μήνυση που είχε καταθέσει η Επιθεώρηση Εργασίας προς το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, για μη καταβολή δεδουλευμένων την περίοδο 2009-2010.

Το Μονομελές καταδίκασε σε 15μηνη φυλάκιση τα μέλη του πενταμελές Δ.Σ. της ΒΙΟΣΥΡ, με τριετή αναστολή.

Ο ρόλος των Συνεταιρισμών

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ειδικά όσοι λειτουργούν σε μικρές περιοχές, αποτελούν μοχλό στήριξης και προώθησης, όχι μόνο των τοπικών παραγωγών αλλά και των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία φέρουν το ιδιαίτερο εκείνο χαρακτηριστικό που τα καθιστά αξιόλογα και μοναδικά.

Κύριο μέλημα των συνεταιριστικών αυτών προσπαθειών είναι η προστασία και η ανάδειξη των ιδιαιτέρων προϊόντων της κάθε περιοχής και η όσο το δυνατόν αποδοτικότερη προώθηση τους, ειδικά όταν υπάρχει το στοιχείο της μοναδικότητας το οποίο οφείλεται να διαφυλαχτεί και να λειτουργήσει με τον αποδοτικότερο τρόπο.

Στα νησιά των Κυκλάδων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που δημιουργήθηκαν, αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν με αποτελέσματα που άγγιξαν τα όρια, από την απόλυτη επιτυχία έως την ολοκληρωτική καταστροφή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απόλυτα επιτυχημένων συνεταιριστικών προσπαθειών αποτελεί η Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων στη Σαντορίνη, που έχει καταφέρει να προωθήσει και να γνωστοποιήσει διεθνώς τα τοπικά προϊόντα της Θηραϊκής γης, κάνοντας τα διεθνώς γνωστά, ειδικά τα κρασιά από τα ηφαιστειακά αμπέλια του νησιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που έχει να επιδείξει έντονη δραστηριότητα, όχι μόνο για την προώθηση της χαρακτηριστικής γραβιέρας Νάξου ή της άριστης ποιότητας κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού, αλλά και την διαφήμιση της γενικής εικόνας του τόπου.

Κινήσεις που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει αντιληπτό πως τα ιδιαίτερα προϊόντα ενός τόπου μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του, αποδίδοντας πολλαπλάσια οφέλη και για το λόγο αυτό πρέπει να διαφυλαχτούν και να υποστηριχθούν πάση θυσία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σύρου «ΒΙΟΣΥΡ», που μετά από μία άκρως επιτυχημένη πορεία χρόνων, με ανάδειξη της εξαίρετης ποικιλίας τυριού Σαν Μιχάλη, κατέληξε σε μια παραπαίουσα λειτουργία, με τους τίτλους του τέλους να μπαίνουν με τον χειρότερο τρόπο, με μία καταδικαστική απόφαση.

Υπόλογα στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας βρίσκονται τα άτομα που αναλαμβάνουν να ηγηθούν ανάλογων Οργανισμών και είτε από ανικανότητα, είτε από άγνοια ή για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, φέρουν τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα.

Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κλήθηκαν για να υπηρετήσουν την κοινωνική αυτή ιδεολογία του συνεταιρισμού, που προσβλέπει στην προστασία των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα και όχι στην εκμετάλλευση τους.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η Ένωση ξεκίνησε να αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως οικονομικά εδώ και περίπου 7 χρόνια. Πιο έντονα έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια. Δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση δε μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα η ιστορική Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου μέρα με την ημέρα να αργοπεθαίνει. Το 2012 όπου ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Τα χρέη υπέρογκα και οι κατασχέσεις έπεφταν βροχή. Χρέη προς τους εργαζόμενους, χρέη προς τρίτους, χρέη προς το Δημόσιο.

Ακόμη και η προσπάθεια που κατεβλήθη το 2011 να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία, δεν είχε αποτελέσματα. Στο πολυμετοχικό σχήμα της ΒΙΟΣΥΡ Α.Ε. συμμετείχαν η Ελληνική Διατροφή COOP A.E. (με ποσοστό 31%), ο προμηθευτικός και καταναλωτικός συνεταιρισμός υπαλλήλων Νεωρίου Σύρου με ποσοστό 22%, η θυγατρική της ΠΑΣΕΓΕΣ Συνεταιριστικές Επενδύσεις 16%, η ΕΑΣ Σύρου που παραχώρησε τα δικαιώματα χρήσης και εμπορίας του «Σαν Μιχάλη» στην ΒΙΟΣΥΡ με 16%, η εταιρεία διανομής τυροκομικών Αμάλθεια ΑΕΒΕ με 7% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες, προσωπικό και παραγωγούς.

Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε

Χθες το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο εκδικάστηκε η μήνυση που είχε καταθέσει προς την προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης που θήτευσε μέχρι και το 2011, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων οφειλών. Η μήνυση αφορούσε τα έτη 2009 έως και το τέλος του 2011.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρέστησαν, εκτός από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης, κ. Σίσκο και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΣΥΡ. Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο, η μήνυση αφορούσε για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε περίπου 12 εργαζόμενους, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν εξοφληθεί, ενώ μένουν σε εκκρεμότητα οι μισθοί 8 εργαζομένων.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε 15μηνη φυλάκιση τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης, Ιωσήφ Βακόνδιο, καθώς και τα μέλη του δ.σ Αντώνιο Πρίντεζη, Δομένικο Ρούσσο, Φραγκίσκο Ρούσσο και Αντώνιο Πρίντεζη του Γεωργίου. Η ποινή έχει τριετή αναστολή, ενώ και οι πέντε άσκησαν έφεση.

Θα εξοφληθούν με την διαδικασία της εκκαθάρισης

“Θα αποπληρωθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους, με τη διαδικασία της εκκαθάρισης που θα γίνει. Οι εργαζόμενοι κατατάσσονται προνομιακά και πληρώνονται πρώτοι από τη διαδικασία που θα γίνει”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο δικηγόρος υπεράσπισης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, κ. Κώστας Δοκιμάκης.

Όπως είπε, έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του 2009-2010 στους περισσοτέρους εργαζόμενους, πλην αυτών που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.