Εμπορικός Σύλλογος Σύρου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για ανοικτά εμπορικά τις Κυριακές

Πειραματισμοί που συντηρούν την κρίση

  • Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Την άποψη ότι η ίδια η κυβέρνηση με τις πράξεις και τα «πειραματικά» νομοθετήματά της συντηρεί την κρίση, διατυπώνει σε μήνυμά του με αφορμή άρθρο του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκτιμά ότι η εμμονή του Υπουργείου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά, αποτελεί «πειραματισμό χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, παρά μόνο με ανούσιες επικλήσεις ανάπτυξης», που δεν λαμβάνει υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες του μέτρου, σε μια χειμαζόμενη αγορά και αγνοεί την αντίθετη άποψη «των ανθρώπων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, των εργαζομένων, αλλά και αυτής της ίδιας της Τρόικας».

Μεθοδευμένη αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου

Οι έμποροι της Σύρου θεωρούν ότι ενώ στόχος του Υπουργείου είναι να ανοίξει η αγορά, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να πωλούν περισσότερα αγαθά από περισσότερα σημεία και οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ώρες για την βέλτιστη επιλογή, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στην οριστική και μη αναστρέψιμη αλλαγή του εμπορικού και επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, εκτοπίζοντας τη μικρομεσαία επιχείρηση μέσα από μια μεθοδευμένη αλλαγή μοντέλου.

Αναφερόμενος στα «λουκέτα», που ήδη έχουν βάλει λόγω ύφεσης δεκάδες επιχειρήσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει ότι αντί η Κυβέρνηση να εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της προστασίας του επιχειρηματικού κόσμου από περεταίρω κατάρρευσή του, εντούτοις συντηρεί την κρίση και διερωτάται αν ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου είναι εν τέλει η σταδιακή εκτόπιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, η απώλεια και κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων και η διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Η επανεκκίνηση χρειάζεται βαθιές τομές

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της αγοράς δεν πρόκειται να ξεκινήσει από το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, δεδομένου ότι το έλλειμμά δεν εντοπίζεται στις ώρες λειτουργίας, αλλά στον δραστικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. «Εάν αυτό γίνει αντιληπτό ίσως να γίνουν και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να ανακτήσει τη δυναμική της». Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Γιάννης Παλαιολόγος, «το μόνο που δεν μας είπε το Υπουργείο, είναι πού θα βρουν τα χρήματα οι καταναλωτές να αγοράσουν τις Κυριακές. Δεν είναι μόνο η αγορά της Κυριακής αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας». Μιλώντας μάλιστα για την περίοδο των εκπτώσεων που ήδη διανύουμε, ο κ. Παλαιολόγος είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις, πολύ καλές τιμές και ευκαιρίες, όμως δεν υπάρχει ρευστότητα και αγοραστική ικανότητα εκ μέρους των καταναλωτών.

Εκστρατεία υπέρ της διάσωσης της Κυριακής

Πάντως, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που βρίσκεται σε «μετωπική» με το Υπουργείο, διαμηνύοντας, μάλιστα, ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί «η Κυριακή από ημέρα αργίας θα καθιερωθεί ως ημέρα απεργίας», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμμετέχει ενεργά στη βρετανικής έμπνευσης καμπάνια «Keep SUNDAY Special» (KSS), που στόχο έχει να προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις για την απορρύθμιση της Κυριακής. Η εκστρατεία συγκεντρώνει υποστήριξη από την Εκκλησία, φορείς και συλλόγους, οργανώσεις, μεμονωμένους λιανεμπόρους, σημαντικές προσωπικότητες, διάφορες κοινωνικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί η Κυριακάτικη αργία είναι η προστασία των οικογενειακών σχέσεων, η διάσωση των τοπικών αγορών, η διατήρηση των τοπικών κοινωνιών, ο σεβασμός στη θρησκευτική πίστη και, φυσικά, η ανάπαυση. Σύμφωνα δε, με έρευνες, στην Αγγλία τα 3/4 των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να έχουν εξασφαλισμένη μία κοινή ημέρα τη βδομάδα για να περνούν με την οικογένεια και τους φίλους, σε συστηματική βάση, παρά να έχουν περισσότερες ώρες για την πραγματοποίηση αγορών, ενώ το 89% του εμπορικού κόσμου αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας για τις Κυριακές.