Πτώση της κατανάλωσης καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιούλιο

Με αρνητικό πρόσημο οι θερινές εκπτώσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση της διαρκώς μειούμενης κατανάλωσης
  • Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2013 - 06:00

«Βουτιά» -και όχι στα δροσερά νερά της θάλασσας- έκανε τον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) παρουσιάζοντας μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο και 1,6% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2012 παρουσίασε πτώση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Αποπληθωρισμός δεκαετίας ‘60

Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου έχουν ξεκινήσει οι θερινές εκπτώσεις, συνέβη το περίπου αναμενόμενο: η καθηλωμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών δεν τους επιτρέπει να κάνουν αγορές, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες έχουν -σε πολλές περιπτώσεις- προχωρήσει σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας του 2013 κατά τον οποίο καταγράφεται αποπληθωρισμός, κάτι το οποίο είχε και στο παρελθόν συμβεί, αλλά το έτος… 1968. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της στατιστικής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «γυρίζει την αγορά 45 χρόνια πίσω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΓΔΤΚ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 108,13 μονάδες, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζει η ομάδα "ένδυση-υπόδηση" με -13,6%, ακολουθούμενη από την κατηγορία "διαρκή αγαθά-είδη σπιτιού" με -3,4%. Κυριότεροι λόγοι και ερμηνευτικές παράμετροι για την περίοδο αποπληθωρισμού που διανύουμε, φαίνεται πως αποτελούν η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μακροχρόνια ύφεση, η φθίνουσα επίδραση από την άνοδο των έμμεσων φόρων και η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση

Παρά τις προσδοκίες τις οποίες έτρεφε φέτος το λιανικό εμπόριο, αναμένοντας μια μικρή «ανάσα ζωής» από τις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31/8, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι καλοκαιρινές πωλήσεις των καταστημάτων κινούνται με αρνητικό πρόσημο, αλλά σε πολύ χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα αρνητικής μεταβολής. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις ίσως να αποτελούν τον «προπομπό» για τη σταθεροποίηση της μειούμενης κατανάλωσης στην αγορά, κάτι που αναμένει και ο εμπορικός κόσμος προκειμένου να μπει «φρένο» στη διαρκή πτώση των πωλήσεων.

Ως είθισται, πάντως, ειδικά κατά τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις εξαντλούν συνήθως όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν.