Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για την πρόθεση των επαγγελματιών παρούσας της οικονομικής κρίσης

Στροφή στη νοοτροπία

“Έχουμε κι εμείς ευθύνη και ήμασταν σε λάθος δρόμο” δηλώνει αναφορικά με την τουριστική καθίζηση του νησιού

Την επιθυμία του εμπορικού κόσμου της Σύρου να εγκαταλείψει τη μοιρολατρική στάση απέναντι στην οικονομική ζημιά που έχει υποστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες αντιστροφής του αρνητικού κλίματος γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Γιάννης Παλαιολόγος μέσω της “Κοινής Γνώμης”.

Επισημαίνοντας αλλά και παραδεχόμενος πως ήταν σε λάθος κατεύθυνση η παθητική λογική που είχε εν μέρει “υιοθετηθεί” από σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου στο νησί ενάντια στην οικονομική λαίλαπα που παρέσυρε τα πάντα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παλαιολόγος,τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης και να πρωταγωνιστήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία όλων εκείνων που συμπορεύονται με τη θέση ότι δεν πρέπει επ΄ουδενί να χαθεί άλλος χρόνος.

Διαπιστώνεται η αρνητική πορεία

Η υφιστάμενη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες του νησιού πρόκειται να αποτελέσει το κεντρικό ζήτημα επάνω στο οποίο θα συζητήσουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, προκειμένου να εκλέξουν νέο διοικητικό συμβούλιο. “Θα πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά”, ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος, επεξηγώντας ότι, η σκληρή πραγματικότητα για τον επιχειρηματικό - εμπορικό κόσμο που συνδέεται και με τον Τουρισμό, κάνει την εμφάνισή της καθημερινά, ακόμη και την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι καλά, αν και έχουμε πλήρη αγορά με φθηνά και πιο ακριβά προϊόντα στα οποία γίνονται καλές εκπτώσεις. Δεν υπάρχει ρευστό σε κανέναν”. Πλέον, όπως υποστήριξε, η προσοχή όλων οφείλει να στραφεί στον Τουρισμό και πώς αυτό το πεδίο θα αναπτυχθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

“Χαμένη χρονιά αν δεν ενεργοποιηθούμε”

Άλλωστε, όπως επανέλαβε, ο Τουρισμός αποτελεί θεμέλιο επάνω στο οποίο έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί η Σύρος. Ως προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση μάλιστα, ο κ. Παλαιολόγος κληθείς να παραχωρήσει το σχόλιό του για την τουριστική δραστηριότητα της αρμόδιας επιτροπής του δήμου έως σήμερα, στην οποία και ο Εμπορικός Σύλλογος έχει εκπρόσωπο, τόνισε, “Η γραφειοκρατία φρενάρει πολύ τις ενέργειες”, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα δεν έχει σχέση μόνο με τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για να “τροφοδοτηθούν” δράσεις, αλλά και με την πρόθεση και την κατάθεση νέων ιδεών. “Σίγουρα καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι ιδέες”, οι οποίες τόνισε κατηγορηματικά, πως μπορούν να προέλθουν από τους επαγγελματίες που συνδέονται με τον Τουρισμό. Ενδεικτικά ανέφερε την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, η οποία έως τώρα, δεν εκπροσωπείται στην τουριστική επιτροπή, κάτι που ο ίδιος αξιολογεί αρνητικά αφού η τακτική επικοινωνία εκπροσώπων επαγγελματιών που σχετίζονται με τον Τουρισμό, είναι επιβεβλημένη. “Πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε στο δήμο να ασχοληθεί η επιτροπή πιο συγκροτημένα και να εξετάσει εξειδικευμένα ζητήματα”, σημείωσε.

Στην παρατήρηση αν συμφωνεί με την άποψη, πως η τρέχουσα τουριστική περίοδος θεωρείται “χαμένη” αφού δεν έχει παρουσιαστεί καμία σαφής ενέργεια από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης καθώς και αν εκτιμά ότι και το καλοκαίρι του 2014, ο εμπορικός κόσμος της Σύρου θα βιώσει την ίδια ή και χειρότερη κατάσταση με την περυσινή, υποστήριξε, “Εάν πούμε ότι ο δήμος πρέπει να κάνει αυτά που δεν έχει κάνει και εάν συνεχίσουμε να κάνουμε διαπιστώσεις χωρίς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν θα γίνει τίποτα. Θα είναι χαμένη χρονιά, εάν δεν ενεργοποιηθούμε” σχολίασε, συμπληρώνοντας πως, “Θεωρώ ωστόσο, ότι μπορούμε να τη σώσουμε”.

“Ήμασταν σε λάθος δρόμο”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος του προϋπολογισμού αποτέλεσε κοινή ομολογία ορισμένων αιρετών, πως η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου εξαρτάται άμεσα και από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε μάλιστα, ότι σε άλλα νησιά ο ιδιωτικός τομέας έχει αναλάβει ευθύνες και “έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα”. Ως προς τα ανωτέρω καθώς επίσης και σχετικά με το αν ο εμπορικός κόσμος – εν μέρει επαναπαυμένος τα προηγούμενα έτη προ κρίσης – καθυστέρησε να κατανοήσει ότι απαιτείται η ενεργοποίηση του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δήλωσε, “Το έχουμε κατανοήσει αλλά αναλωθήκαμε δυστυχώς σε κόντρες και μικρές διαφωνίες και χάσαμε την ουσία”. Πρόσθεσε δε, ότι πλέον ήρθε η στιγμή “να σκεφθούμε όχι τί δεν κάναμε, αλλά τί θα κάνουμε”.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη, ότι από τα 200 περίπου εγγεγραμμένα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, στις συνελεύσεις ο αριθμός των προσερχομένων μελών τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνά τα 80 – σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος -, γεγονός που δείχνει ως ένα βαθμό ότι ο επιχειρηματικός κλάδος δεν έχει τη δέουσα επικοινωνία με “φόντο” τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει.

Στο ερώτημα πώς ερμηνεύει αυτό το γεγονός ο ίδιος, καθώς και αν θεωρεί ότι πολλοί επιχειρηματίες μπορεί να έχουν διαφωνίες σχετικά με τη λειτουργία του Συλλόγου, ο ίδιος διασαφήνισε, “Πάντοτε έχουμε παράπονα. Αναλωθήκαμε σε μικροσυμφέροντα ίσως και αυτό δε μας βοήθησε, αφού δημιουργήθηκαν αρκετά “στρατόπεδα” χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει τη διάσπαση του Εμπορικού Συλλόγου”.

Ολοκληρώνοντας τη θέση του, πρόσθεσε ότι, το αποτέλεσμα είναι ένα. “Ότι φθάσαμε όλοι στον πάτο και συνειδητοποιήσαμε ότι δε φταίει μόνο ο δήμαρχος ή η τουριστική επιτροπή αλλά έχουμε ευθύνη κι εμείς που ήμασταν σε λάθος δρόμο”.

Θα επικοινωνήσουν αιτήματα και προτάσεις

Εν κατακλείδι, διανύοντας ήδη την προεκλογική περίοδο μέχρι τον Μάιο όπου και θα αναδειχθεί η νέα δημοτική Αρχή, ο κ. Παλαιολόγος ερωτηθείς να μιλήσει σχετικά με το αν ο Εμπορικός Σύλλογος πρόκειται να συνομιλήσει ανεξαιρέτως με όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς προκειμένου να θέσει επί τάπητος τις ανάγκες και τα αιτήματά των μελών του, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι “Σίγουρα με όσους έχουν ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό τους θα έρθουμε σε επικοινωνία. Ούτως ή άλλως η νέα δημοτική Αρχή, θα αναλάβει το Σεπτέμβρη κι εμείς από την πλευρά μας θα δηλώσουμε τί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε”, αμέσως μετά την προσεχή γενική συνέλευση των μελών, κατά την οποία θα αναλυθούν πλείστα ζητήματα και θα διατυπωθούν οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου.