Ημέρες Γαστρονομίας 2014 στο μουσείο Μπενάκη

Γευστικό τριήμερο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο συνέδριο γαστρονομίας στο μουσείο Μπενάκη, όπου είχαν την τιμητική τους οι Κυκλάδες ως γαστρονομικός προορισμός για το 2014. Παραγωγοί, δημοσιογράφοι, βραβευμένοι σεφ, ειδήμονες στον χώρο της γαστρονομίας και της εστίασης, έδωσαν το παρών προσδίδοντας στην εκδήλωση την αίγλη που της άξιζε.

Στα πλαίσια των ημερών γαστρονομίας διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει παρουσίαση του δικτύου Aegean Cuisine και των δραστηριοτήτων του. Αρωγοί της προσπάθειας του Επιμελητηρίου, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την προσφορά χρηματοδότησης, το ΚΕΠ της Περιφέρειας, τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έκανε άλλη μια αξιόλογη προσπάθεια, προκειμένου να αναγνωριστούν και να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων, με στόχο την προβολή των Κυκλάδων ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού.

Όλοι παρόντες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν παραγωγοί από τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και εκπρόσωποι από Κύπρο, Ιωάννινα, Μεσσηνία και Κρήτη, ενώνοντας όλοι μαζί τις δυνάμεις τους ώστε να προωθηθούν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα, σε μια εποχή που όπως όλα δείχνουν γίνεται στροφή στο τοπικό και το ντόπιο προϊόν.

Σε δηλώσεις τους στη ''Κοινή Γνώμη'' οι τοπικοί παραγωγοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου, τη διοργάνωση και τη συνεργασία ανάμεσα στους ίδιους, τους διοργανωτές και το Επιμελητήριο. Το κάθε περιοχή παρουσίαζε από ένα ξεχωριστό τοπικό προϊόν, όπως η Μήλος με το κατεξοχήν παραδοσιακό γλυκό, το κουφέτο, το οποίο το κερνάνε στους γάμους, η Αμοργός με το ρακόμελο, τη μεκίλα και το φραγκόμελο, η Σαντορίνη με τα κρασιά της και την παραδοσιακή φάβα, η Σύρος με τα λουκούμια, τις μαρμελάδες και τα γλυκά εδέσματα, η Κύπρος με τη κουμανταρία και η Ήπειρος με την οινοπαραγωγή της και τα Γιάννενα με το κρασί και το σταφύλι ντεμπίνα.

Στροφή στα τοπικά προιόντα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος με δηλώσεις του στη ''Κοινή Γνώμη'' ενημέρωσε ότι η προώθηση των παραγόμενων προϊόντων και της γαστρονομίας αποτελεί στρατηγική του Επιμελητηρίου ως μέσω αναχαίτισης της κρίσης. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες, όπως η συμμετοχή στο Αθηνόραμα, αλλά και η συμμετοχή στις ημέρες γαστρονομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 70 εκδηλώσεις του φεστιβάλ, οι 25 αφορούν τις Κυκλάδες. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Ρούσσος, είναι το γεγονός ότι η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα των Κυκλάδων. Παράλληλα μέσα από το συνέδριο Aegean Cuisine θα δοθεί η δυνατότητα να γνωριστούν παραγωγοί, προμηθευτές και εστιάτορες και όλοι μαζί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια και το ευρύτερο πρόγραμμα του δικτύου.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ευελπιστεί μετά το τέλος της εκδήλωσης να επιτευχθούν συμφωνίες και να προωθηθούν τα Κυκλαδικά τοπικά προϊόντα και κυρίως να προωθηθεί η Σύρος, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία του νησιού.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του κ. Ρούσσου, στόχος του επιμελητηρίου είναι το δίκτυο να καταστεί αυτόνομο προς όφελος της γαστρονομίας και όσων ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, προς όφελος των παραγωγών, των Κυκλαδίτικων προϊόντων και της οικονομίας γενικότερα.

Στόχος η προώθηση των Κυκλαδικών προϊόντων

Τις δικές της εντυπώσεις μετέφερε στη ''Κοινή Γνώμη'' η υπεύθυνη επικοινωνίας και κατάρτισης του επιμελητηρίου Κυκλάδων, Εμμανουέλα Σταμίρη, η οποία μίλησε για μια κορυφαία στο είδος της εκδήλωση, αφού είναι πολύπλευρη και πολυθεματική στο κομμάτι της γαστρονομίας, που εμπλέκει μέσα την τέχνη και τον πολιτισμό. Μέσα από τη διοργάνωση προβάλλονται τα πιο εκλεκτά τοπικά κυκλαδίτικα προϊόντα 19 Κυκλαδίτικων παραγωγών, όπως κρασιά, τυριά, εδέσματα και γλυκίσματα. Η κ. Σταμίρη εκφράζει την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προκειμένου να μάθει ο κόσμος και το ευρύτερο κοινό για τον πλούτο της Κυκλαδικής γης ώστε να συνδεθεί ο γαστρονομικός προορισμός με τον τουρισμό. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους κυριότερους στόχους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και γι’ αυτό τον σκοπό εργάζονται μέσα από το δίκτυο του aegean cuisine. Ένας άλλος στόχος είναι να καταφέρουν οι παραγωγοί να κάνουν αποδοτικές επαφές εξαγωγικού και παραγωγικού χαρακτήρα έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια προς πάσα κατεύθυνση.

Όσον αφορά στην επιλογή των Κυκλάδων ως γαστρονομικού προορισμού για το 2014, αυτό προέκυψε μετά από συζητήσεις και επαφές του Επιμελητηρίου με τους διοργανωτές, οι οποίοι ήθελαν να αναδείξουν την υψηλή ποιότητα της γαστρονομίας των Κυκλάδων. Το μήνυμα είναι ότι κρίνεται αναγκαίο να γίνει επιστροφή στην τοπική παραγωγή και να στηριχθούν τα κυκλαδικά, ελληνικά τοπικά προϊόντα.

Η συμμετοχή της Σύρου

Η Σύρος συμμετείχε με τρεις δυναμικούς παραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την όλη διοργάνωση και την αθρόα συμμετοχή του κόσμου, ευελπιστώντας ότι μέσα από τη συμμετοχή τους προωθήθηκαν τα προϊόντα τους και κατ’ επέκταση το νησί της Σύρου.

Η εκδήλωση είχε άρωμα και γεύση από Κυκλάδες και οι παραγωγοί έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να αντιπροσωπεύσουν επάξια τα νησιά τους.