Ενίσχυση των εφοριών τουριστικών περιοχών

Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές της χώρας, με ομάδες εφοριακών να ενισχύουν τις ΔΟΥ στις πρωτεύουσες 10 νομών που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχων καθ’ όλη της διάρκεια του 24ωρου.

Η νέα Γενική Γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση, η οποία εστάλη στο σύνολο των εφοριών της χώρας, και με την οποία ζητείται από τους εφοριακούς υπαλλήλους να ενισχύσουν κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, τις ΔΟΥ συγκεκριμένων περιοχών, προκειμένου να είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.

Οι περιοχές των οποίων τις ΔΟΥ καλούνται να ενισχύσουν οι εφοριακοί από άλλα σημεία της Ελλάδας, είναι Σύρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Πάτρα, Βόλος, Πύργος, Πρέβεζα, Πόλυγυρος, Καβάλα και Χαλκίδα , ώστε να καταρτιστούν οι ομάδες που θα προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους.

Η ενίσχυση των υπηρεσιών

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προληπτικού φορολογικού ελέγχου, ο οποίος θα αναλάβει να καλύψει τα ελεγκτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της αφαίρεσης της αρμοδιότητας από το ΣΔΟΕ της διενέργειας προληπτικών ελέγχων, τους οποίους θα αναλάμβανε ένας νέος μηχανισμός που θα λειτουργούσε υπό τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για την δημιουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει ναι μεν αποφασιστεί, δεν έχει όμως ακόμα δημιουργηθεί, οπότε ως προπομπός της θα λειτουργήσει η μικτή ομάδα ελέγχων που ετοιμάζεται.

Οι αποσπάσεις αυτές των εφοριακών υπαλλήλων, θα προέλθουν από το σύνολο των εφοριών της χώρας, όπως προκύπτει από το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο προς ενίσχυση των υπηρεσιών που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές.

Η δύναμη αυτή των εφοριακών θα προχωρά στη διενέργεια τόσο των προγραμματισμένων όσο και των έκτακτων ελέγχων, κατόπιν συνεννόησης με τα 150 στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, που ήδη δρουν στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, αποφασίζεται η «εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά».

Σε 24ωρη βάση δε πρόκειται να εκτείνονται οι διενεργούμενοι έλεγχοι, με την κ. Σαββαΐδου να καθιστά σαφές πως «Οι ως άνω έλεγχοι θα διενεργούνται τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Ετικέτες: