Μειωμένη η κίνηση των επιχειρήσεων σε Βάρη και Κίνι

“Μόνη μας ελπίδα ο τουρισμός”

Ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” στις δύο πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου

Αντιστρόφως ανάλογη της μεγάλης επισκεψιμότητας που σημειώνεται καθημερινά στις παραλίες της Βάρης και του Κινίου, αποδεικνύεται η κίνηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν λίγα μόνο μέτρα μακριά από τη θάλασσα, με τους ιδιοκτήτες να αποδίδουν ευθύνες τόσο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όσο και στην απογοητευτική πορεία του τουριστικού γίγνεσθαι της Σύρου.

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και ενώ πολλοί εξακολουθούν να οραματίζονται σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης έως και τη λήξη της σεζόν, τα πρώτα στοιχεία δε φαντάζουν το ίδιο ενθαρρυντικά.

Πέρα από τα αρνητικά μηνύματα του εγχώριου τουρισμού, στον οποίο ανέκαθεν στηριζόταν οικονομικά το νησί, οι επαγγελματίες κάνουν λόγο και για έναν ανελέητο “πόλεμο” εναντίον των επιχειρήσεων από μερίδα κατοίκων, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο δημόσιος τομέας και η ναυπηγική δραστηριότητα δεν αποτελούν πλέον πηγές εισοδήματος για τη Σύρο.

Όπως υπογραμμίζουν, τόσο η αδυναμία της πλειοψηφίας να αντιληφθεί ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, όσο και οι εξασθενημένες προσπάθειες της διοίκησης για είσοδο του νησιού στη διεθνή τουριστική αγορά, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην κατηφόρα.

Στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” στις δύο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σίτισης και εστίασης, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων αναφέρθηκαν στη δραματική μείωση που έχουν υποστεί τόσο στην κατανάλωση, όσο και στις κρατήσεις δωματίων, αλλά και στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Μεγάλο “θύμα” η σίτιση

Σύμφωνα με την κ. Μακρυωνίτου, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην παραλία της Βάρης, τη μεγαλύτερη μείωση έχει υποστεί η σίτιση, δεδομένου ότι οι λουόμενοι προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τις ξαπλώστρες της παραλίας, παραγγέλλοντας έναν καφέ ή ένα σνακ, παρά να καθίσουν στα εστιατόρια του χωριού για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. “Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πολλά χρήματα στο φαγητό και έτσι επιλέγουν να τρώνε μία φορά την ημέρα”, υπογράμμισε. Έκρινε δε ότι ο μικρός αριθμός κρατήσεων στα ξενοδοχεία του νησιού οφείλεται στο γεγονός ότι η Σύρος δεν υπήρξε ποτέ ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός για το ευρύ κοινό. “Από τη μία ο εσωτερικός τουρισμός δεν αντέχει οικονομικά να κάνει διακοπές και από την άλλη, οι ξένοι δεν θα επιλέξουν τη Σύρο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών” δήλωσε, εξηγώντας ότι η γενικότερη κατήφεια που κυριαρχεί στο νησί έχει επηρεάσει και τους επιχειρηματίες της Βάρης.

“Είμαστε σβησμένοι από τον τουριστικό χάρτη”

Στο 30-40% κυμαίνεται η μείωση του τζίρου, σύμφωνα με τον κ. Σαργολόγο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε ότι τα μαγαζιά της παραλίας γεμίζουν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. “Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τουρισμός στο νησί, είμαστε σβημένοι από τον τουριστικό χάρτη” δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη διαφήμιση της Σύρου, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Από την πλευρά του έκρινε σκόπιμες κάποιες συλλογικές προωθητικές ενέργειες, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη ναυαγοσώστη που κρίνεται απαγορευτική για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην παραλία της Βάρης.

Καθυστέρηση της τουριστικής περιόδου

“Είναι μια περίοδος ελαφρά δύσκολη για τη Σύρο, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της τουριστικής περιόδου” δήλωσε ο κ. Δημήτρης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η μειωμένη κίνηση των επιχειρήσεων οφείλεται στις περιορισμένες δυνατότητες των Ελλήνων επισκεπτών. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας ότι η καλή διάθεση που αρχίζει να δείχνει ο κόσμος της Σύρου απέναντι στον τουρισμό θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Στο μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας της σίτισης αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο κ. Κουκουβές, εξηγώντας ότι ο κόσμος γευματίζει πλέον μία φορά την ημέρα, χωρίς περιττά πράγματα και σπατάλες και κυρίως, χωρίς να πετάει τίποτα. Οι επισκέπτες, όπως τόνισε, προσπαθούν να περάσουν όμορφα με λίγα και καλά. Τέλος, επέρριψε ευθύνες στην υπάρχουσα διοίκηση του νησιού η οποία δεν συνέβαλε στο να καταστεί η Σύρος ένας καθαρά τουριστικός προορισμός.

Δουλειά για 20 μόνο ημέρες

Για την περιορισμένη κίνηση των επιχειρήσεών τους, η οποία είναι δυσανάλογη της επισκεψιμότητας στην παραλία, μίλησαν στο web tv της “Κοινής Γνώμης” και οι επιχειρηματίες του Κινίου.

Όπως τόνισε ο κ. Ξαγοράρης, η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για την προώθηση του τουρισμού στο νησί. “Από δω και μπρος πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνη μας ελπίδα είναι πλέον ο τουρισμός”, επισήμανε. Αναφερόμενος στις ανάγκες του χωριού, σημείωσε πως από το Κίνι λείπουν τα θαλάσσια σπορ, η διασκέδαση, καθώς και χώροι στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Αναφερόμενος στην κίνηση των επιχειρήσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Λιέας δήλωσε ότι “επαναλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς σκηνικό”, εξηγώντας ότι το νησί θα κινηθεί ξανά μόνο για είκοσι ημέρες. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι επιχειρηματίες δέχονται “ανελέητη επίθεση” από την κυβέρνηση με το ΙΚΑ, τις εφόδους των αστυνομικών και τις καταγγελίες των περιοίκων για διατάραξη της κοινής ησυχίας μετά τις 11 το βράδυ. “Αν θεωρήσουμε ότι αυτός είναι ο πάτος, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι. Να βάλουμε πάλι ένα σημείο εκκίνησης ότι θα ξεκινήσουμε από αύριο το πρωί, όπως τις δίαιτες”, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, έκρινε ότι με τη συνεργασία των επιχειρήσεων, του δήμου, της αστυνομίας και της κεντρικής κυβέρνησης η Σύρος θα μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας σε δυο-τρία χρόνια από σήμερα.

“Το Κίνι πάει πολύ καλύτερα από τα άλλα χωριά, δεν παύει όμως να υπάρχει μία μεγάλη πτώση ειδικά στους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι ήταν οι κλασικοί πελάτες μας” δήλωσε ο κ. Ζαλώνης, εξηγώντας ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να καταφέρει η Σύρος να προσελκύσει τον κόσμο που επιλέγει τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με μεγαλύτερη προτίμηση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

“Δεχόμαστε ανελέητο πόλεμο”

Παρά την αύξηση της τάξεως του 10-15% που σημειώθηκε στις ξένες αφίξεις, ο κ. Σαγκινέτος σημείωσε ότι “η κρίση εξακολουθεί να είναι μπροστά μας”. Πρόσθεσε επίσης ότι πέρα από τη μείωση της κίνησης, οι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωπα και με ένα “ανελέητο κυνηγητό”. “Όλα αυτά τα λίγα μαγαζιά τα οποία έχουν επιβιώσει πάνω στην κρίση, πολύ δύσκολα θα αντέξουν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση”, τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να βλέπουν με διαφορετικό μάτι ο ένας τον άλλον, εξηγώντας ότι οι καταγγελίες που δέχονται τα μαγαζιά για τη ζωντανή μουσική που έχουν μία φορά την εβδομάδα αποτελεί ένα ακόμη “χτύπημα” κάτω από τη μέση. “Ας καταλάβουν οι πολίτες ότι πρέπει να ζήσουμε. Η βιομηχανία τελείωσε, το ναυπηγείο χαροπαλεύει, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συντηρούσαν το νησί συμπυκνώνονται και ελαχιστοποιούνται. Πώς θα επιβιώσει 24.000 πληθυσμός; Είναι δυνατόν; Πρέπει να ανεχθούμε ορισμένα πράγματα τουλάχιστον για έναν μήνα. Τι θα πάθουμε για μία φορά την εβδομάδα;” τόνισε, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στο νησί και να μην αναζητούν κάθε καλοκαίρι επαγγελματική στέγη σε άλλα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Αυτοκαταστροφική η έλλειψη ανοχής

“Πέραν της παραλίας, τα μαγαζιά δε δουλεύουν” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Τζανίνης, περίοικος της περιοχής, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει οικονομική κίνηση για να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις μετά και το τέλος της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον του νησιού είναι ο τουρισμός, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία του νησιού. “Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι από τον τουρισμό δεν επιβιώνουν μόνο τα μαγαζιά, αλλά και ολόκληρο το νησί” τόνισε, κρίνοντας απαραίτητη την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και της συγκοινωνίας, αλλά και την ανοχή των κατοίκων. “Οι καταγγελίες που γίνονται είναι αυτοκαταστροφικές και για το χωριό και για τη Σύρο. Έπρεπε να θέλουν τον τουρισμό. Τι άλλο οικονομικό μοντέλο έχει η Σύρος; Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει μειώσεις περίπου 40%, όταν το Νεώριο φυτοζωεί πώς θα συντηρηθούν τα μαγαζιά στην Ερμούπολη; Η παλιά πηγή εισοδήματος ήταν το δημόσιο και το νεώριο. Τώρα πρέπει να είναι ο τουρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι περισσότεροι ότι ο τουρισμός συντηρεί πολλές οικογένειες. Πρέπει να δείξουν ανοχή σε πολλά πράγματα Ο τουρίστας θέλει και το φαγητό του και την ησυχία του, αλλά τη διασκέδασή του” τόνισε, εκφράζοντας την άποψη πως “όταν κυνηγάς τον επιχειρηματία με καταγγελίες για φασαρία, αυτομάτως ο τουρίστας δεν θα έρθει σε αυτό το χωριό”.

Ετικέτες: