Εκμετάλλευση επισκεπτών του νησιού

Κινέζικη μαφία στην Σαντορίνη

Έντονες αντιδράσεις ξεσήκωσε η «νέα τάση» που επικρατεί στο νησί της Σαντορίνης κατά την τουριστική περίοδο. Μεγάλες αμφισβητήσεις ως προς την εγγύτητα του νησιού και των υπηρεσιών τους ενδέχεται να δημιουργήσει το πρόβλημα παρανομίας που έκανε την εμφάνιση του μέσα από τους Κινέζους-ξεναγούς και τα αντίστοιχα τους τουριστικά πρακτορεία.

Έλλειψη άδειας παραμονής στην χώρα, παράνομες άδειες επαγγέλματος όπως και μαύρος τζίρος είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά εκείνα που φέρουν μαζί τους απεσταλμένοι στην Σαντορίνη από Κινέζικα πρακτορεία με στόχο να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν οικονομικά από τους ομοεθνής επισκέπτες του νησιού. Μια κινέζικη μαφία έχει αναπτυχθεί στους τουριστικούς κόλπους του νησιού προκαλώντας ανησυχία τόσο στους ήδη επισκέπτες του τόπου όπως και στους υποψήφιους τουρίστες. Ένα έντονο κύμα δυσφήμησης εντείνεται να αναπτυχθεί, για την μία από τις δυο εστεμμένες βασίλισσες της Ευρώπης για την φετινή τουριστική σεζόν που κατέκτησε έως τώρα τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των τουριστών από το εξωτερικό. Κατ’ επέκταση διαστρεβλώνεται η γενικότερη εικόνα της χώρας, η οποία αγωνιά να ξεφύγει από παρόμοιες πρακτικές που χαρακτήρισαν το παρελθόν της.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ που επιμελήθηκε επί του θέματος, η συγκεκριμένη ομάδα Κινέζων δηλώνουν πως χαίρουν της ιδιότητας των «ξεναγών» και αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά για την υποδοχή και την μετακίνηση γκρουπ που καταφθάνουν στο νησί, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις για τα ψώνια τους και την διαμονή τους, παρακρατώντας ως «προμήθεια» υπέρογκα ποσά. Όπως δηλώνεται και από τοπικούς επιχειρηματίες, γεμάτους οργή και αγανάκτηση, τα ποσά που επωμίζονται οι υποτιθέμενοι «ξεναγοί» δεν ακολουθούν τον υγιή οικονομικό κύκλο της ζήτησης και του κέρδους, συνεπώς δεν επιστρέφονται στην τοπική αγορά αλλά κατευθύνονται «βαθιά» στην τσέπη όσων συμμετέχουν στη Κινέζικη μαφία.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «πρόκειται για επιτήδειους που στερούνται άδειας ξεναγού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει άδεια παραμονής στη χώρα. Παράλληλα, οι περισσότεροι είναι πρώην υπάλληλοι των μαγαζιών της λεγόμενης "China Town" της Αθήνας, που λυμαίνονται πλέον το πανάκριβο τουριστικό πακέτο της χώρας μας, άνευ ελέγχου, φόρων και άλλων σχετικών υποχρεώσεων». Ενώ συμπληρωματικά προσθέτουν «με μεθόδους μαφίας, εκβιάζουν τους καταστηματάρχες παίρνοντας μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι». Ο κ. Κώστας Χρηστίδης, ο εκτελεστικός πρόεδρος της «Πύλης Φιλίας Ελλάδας-Κίνας», επιβεβαιώνει και καταγγέλλει σε συνέντευξη του τις παράνομες πρακτικές τις οποίες ακολουθούν οι Κινέζοι στο νησί, τονίζοντας μάλιστα ότι πολλάκις έχουν τεθεί σε κίνδυνο οι ζωές κάποιων καταστηματαρχών της Σαντορίνης από τους Κινέζους.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια και παράνομες ενέργειες. Εν τούτοις αυτές οι πρακτικές τείνουν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την οικονομική όσο και την τουριστική «μεμβράνη» του νησιού καθώς τίθενται προς αμφισβήτηση τα ως τώρα κεκτημένα του τόπου. Η ιδιαίτερη απήχηση και αναγνώριση που έλαβε το νησί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η Σαντορίνη να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εξυγίανσης της οικονομίας της χώρας και της αποκατάστασης της φήμης της Ελλάδας στους Ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συμβάλουν στον κλονισμό και την αμφισβήτηση της κατεχομένης θέσης αυτής , τόσο της χώρας όσο και του συγκεκριμένου νησιού,

Το κόλπο

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις που δίνουν οι απογοητευμένοι τοπικοί επιχειρηματίες για τους παράνομους Κινέζους-ξεναγούς, το κύκλωμα έχει στεφθεί με επιτυχία και η τοπική οικονομία έχει πληγεί, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της παρανομίας. Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι «Αρχικά υποδέχονται τα γκρουπ των πολυάριθμων Κινέζων και χαράσσουν τον προορισμό τους. Το πού θα πάει το γκρουπ εξαρτάται από το μέγεθος της προμήθειας που οι ίδιοι θα ζητήσουν, η οποία κυμαίνεται από 20% έως 30%. Από εστιατόρια μέχρι πανάκριβα καταστήματα ρολογιών και κοσμημάτων. Οι ίδιοι οι Κινέζοι τουρίστες δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει και το πού πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος του ποσού που καταβάλλουν».

Παράδοξο γεγονός αποτελεί πως οι παράνομες πρακτικές των Κινέζων, θέτουν τα θεμέλια τους στο εξωτερικό, ωστόσο όμως ενισχύονται και υποβοηθούνται από εγχώρια πρακτορεία. Αναλυτικότερα, βάση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, το πρακτορείο στην Κίνα πουλάει το πακέτο σε ελληνικά πρακτορεία της Σαντορίνης. Στη συνέχεια οι Κινέζοι «δήθεν ξεναγοί» πηγαίνουν στα τοπικά πρακτορεία και παραλαμβάνουν τους τουρίστες. Σύμφωνα με το «επιχειρησιακό τους κόλπο», έπειτα από συνεννοήσεις, οι παράνομοι ξεναγοί κατευθύνουν κατά προτίμηση τα γκρουπ των επισκεπτών σε συνεταιρικά καταστήματα, επιβάλλοντας τους σε δραστηριότητες εκτός προγράμματος. Κατά συνέπεια το «έξτρα τουρ» προαπαιτεί και «έξτρα έξοδα» για τους τουρίστες, τα οποία στην γλώσσα των παράνομων επιχειρηματιών μεταφράζεται ως «έξτρα υπερκέρδος».

Η κερδοσκοπία των ξεναγών όπως και των τοπικών πρακτορείων επιβεβαιώνεται μέσα από τα παράνομα τιμολόγια που εκδίδουν οι συμμετέχοντες και συνέταιροι της Κινέζικης μαφίας. Με τον τρόπο αυτό, οι καταστηματάρχες επιτυγχάνουν να δικαιολογήσουν «νόμιμα» τον μαύρο τζίρο των ίδιων και των «ξεναγών-μαϊμού», ο οποίος δύναται να αγγίζει μέχρι και τα 200.000 ευρώ που αντιστοιχεί στον καθένα. Στο φως της δημοσιότητας, δημοσιεύτηκαν ακόμα οι κατάλογοι με τα ονοματεπώνυμα και τα τηλέφωνά των καταστηματαρχών και των πρακτορείων που συνεργάζονται μαζί τους. Επιτακτική ανάγκη και άμεση δράση για αντιμετώπιση επιτάσσει ο κ. Χρηστίδης ο οποίος έκανε έκκληση τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στην Οικονομική Αστυνομία να επιδοθούν σε σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να πατάξουν την παρανομία αλλά και τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο από την πλευρά του, το διοικητικό σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων της Σαντορίνης δεν έχει επιμεληθεί επί του παρόντος το ζήτημα καθώς βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση και συνεννόηση.

Ετικέτες: