Εγχώριες εφημερίδες αναδεικνύουν το Συριανό μεγαλείο

Η Σύρος «πρωταγωνίστρια» ελληνικού τουρισμού

Την ίδια στιγμή που το νησί των ανέμων αναδεικνύεται βασίλισσα του καλοκαιριού για τους τουριστικούς προορισμούς, η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων ανακτά το χαμένο τουριστικό της έδαφος στις εγχώριες εφημερίδες.

Για τις εφημερίδες του εξωτερικού το νησί της Μυκόνου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό της χωράς καθώς έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε ποσοστά αφίξεων και προτιμήσεων τουριστών προορισμούς όπως η Ίμπιζα και το Σα Ντροπέ. Η βρετανική εφημερίδα, The Guardian, συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως με την επιστροφή των διασημοτήτων στο νησί των ανέμων, η Μύκονος φτάνει στην κορυφή αποτελώντας την επιτομή της ανάκαμψης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αίγλη της Μυκόνου συνέβαλε στην εκ νέου ανακάλυψη του νησιού, που έδωσε «ώθηση» αισιοδοξίας μετά από χρόνια οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα ωστόσο, το νησί της Σύρου καταφέρνει έπειτα από σειρά ετών να προβάλει την πολιτισμική του ταυτότητα και να «κλέψει» τις εντυπώσεις των Ελλήνων.

Πολιτισμική ταυτότητα

Την ίδια στιγμή που η Μύκονος αποτελεί τον παράγοντα ανάκαμψης και οικονομικής διεξόδου, αφού 1 στις 5 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον τουρισμό του νησιού, η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων βάζει πλώρη για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, προκαλώντας τις εντυπώσεις και τα αφιερώματα πολλών εφημερίδων της χώρας. Αφορμή του αφιερώματος για την Σύρο αποτέλεσε το φεστιβάλ λουκουμιού το οποίο αποτελεί το παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού. Στην επιτυχημένη πορεία προς τον απώτερο στόχο του τόπου, συμβάλλουν και “τα φεστιβάλ animation, τα ρεμπέτικα, τα νεοκλασικά της κτήρια, τις χαλβαδόπιτες, το Νεώριο και τη ναυτική της παράδοση, είναι ο ιδανικός προορισμός για να «τερματίσουμε» τον Αύγουστο.” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το αφιέρωμα.

Η οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής λουκουμιού αλλά και χαλβαδόπιτας αποκαλύπτει τα μυστικά της “ξυπνώντας” το ιστορικό ενδιαφέρον όπως και την περιέργεια της γευστικότητας καθώς όπως αναφέρει σε συνέντευξή «Ηρθαν πολλοί ζαχαροπλάστες και λουκομοποιοί από τη Σμύρνη και όλοι μαζί φτιάξανε μια κοινότητα πολύ γλυκιά, που σήκωσε τη Σύρο αρκετά». Παράλληλα εξαίρετες θέσεις στο αφιέρωμα κατέχουν τα σοκάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές στην Άνω Σύρο, τα ταβερνάκια με την ρεμπέτικη μουσική του Μ. Βαμβακάρη, όπως και ο ναός του Σαν Τζώρτζη, της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Ακόμα, το πολιτισμικό της μεγαλείο ξεδιπλώνεται μέσα από το άρθρο που αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα αντιθετικά στοιχεία του νησιού που ωστόσο καταφέρνουν να εναρμονιστούν και να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ποικιλία γεύσεων, ακουσμάτων και εμπειριών. Η Σύρος, όπως διαφαίνεται μέσα από τα αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν, αποτελεί το νησί των ταρσανάδων αλλά και των αρχοντικών. Δυο πολιτιστικά στοιχεία που συνυπάρχουν στον ίδιο τόπο και δύναται, με την ορθή διαχείριση και προβολή τους, να διαμορφώσουν την πολιτισμική και τουριστική ταυτότητα του νησιού.

Στο αφιέρωμα γίνεται λόγος, για τον Θέατρο Απόλλων, που αποτελεί το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως και το Δημαρχείο της πόλης τα οποία αποτελούν τα πολιτισμικά διαμάντια του τόπου καθώς ξεχωρίζουν για το αρχιτεκτονικό τους στοιχείο. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στα κτήρια εκείνα που πρεσβεύουν και αντιπροσωπεύουν την ιστορία της Σύρας, όπως είναι το μουσείο της Κυβέλης, σύμφωνα με την οποία «Η Σύρος είναι ικανή να σε πλανέψει αν είσαι έτοιμος», το Βιομηχανικό Μουσείο, και το ενυδρείο του νησιού το οποίο δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικό σκοπό καθώς βοηθούσε παιδιά των ψαράδων να μπορούν να αναγνωρίζουν ποια είδη ψαριών μπορούν να βρουν στον τόπο τους. Ταυτόχρονα με την ναυτική ενημέρωση που προσφέρει ο “Ταρσανάς”, το αρχαιότερο εν ενεργεία ναυπηγείο στην Ελλάδα, τα αρχοντικά στα Βαπόρια δύναται να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για την ζωή και την καθημερινότητα στο νησί τα παλαιότερα χρόνια, όπως γίνεται τονίζεται και στο αφιέρωμα του νησιού, μαγεύοντας τους τουρίστες με την αρχιτεκτονική τους ιδιαιτερότητα.

Γεύσεις Πρωτεύουσας

Παράλληλα με την πολιτιστική κατεύθυνση και προβολή των πολιτισμικών στοιχειών της Σύρου, που ξεχώρισαν στον ελληνικό τύπο, οι τοπικές γεύσεις συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη πορεία που ακολούθησε το φετινό καλοκαίρι το νησί. Ακόμα και αν στην πράξη η Σύρος φάνηκε πως παραμένει “εκτός ανταγωνισμού” για την τουριστική κίνηση, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως η τουριστική σεζόν δεν επέφερε άκαρπες προσπάθειες. Αντιθέτως, δημιούργησε μια γενική εικόνα ανοδικής πορείας μέσω της καλύτερης οργάνωσης, την ουσιαστική προβολή των πολιτισμικών της χαρακτηριστικών όπως και την βελτίωση των παροχών της, ιδιαίτερα στον τομέα της σίτισης των επισκεπτών του τόπου, με τα παραδοσιακά φαγητά.

Συγκεκριμένα, ακόμη ένα άρθρο σημαντικής εφημερίδας της χώρας, αναφέρεται στο νησί της Σύρου, τις ταβέρνας της και τα ντόπια προϊόντα της που κερδίζουν τις εντυπώσεις των τουριστών, αφήνοντας “μια γλυκιά γεύση”. Σύμφωνα με το αφιέρωμα, οι συνιστώσες που απαρτίζουν την Κυκλαδίτικη κουζίνα είναι “ ο ήλιος, η ανυδρία, οι ντόπιες ποικιλίες, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και φυσικά ο πλούτος της θάλασσας απαρτίζουν τον θεμελιώδη κορμό πάνω στον οποίo καρποφορεί η εκάστοτε τοπική κουζίνα”. Στην συνέχεια συμπληρώνει το δημοσίευμα “Στις πιο σύγχρονες εκδοχές, με σεβασμό πάντα στην ίδια, γηγενή πρώτη ύλη, οι νέοι μάγειρες εμπνέονται από την παράδοση για να ετοιμάσουν λιχουδιές δίχως περιορισμούς στην έμπνευση και στις τεχνικές”. Στην ιδιαίτερη κατηγορία αυτή, εντάσσονται και τα εστιατόρια του νησιού που “φλερτάρουν” διακριτικά με τη δημιουργικότητα και το μοντερνισμό, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα όπως το τυρί «Σαν Μιχάλη», την πλούσια σαλάτα με μάραθο και πικάντικο ανθότυρο Σύρου και το συριανό λουκάνικο. Η απόλαυση ολοκληρώνεται με την συνοδεία επιλεγμένων ντόπιων κρασιών όπως και την μαγευτική θέα στην θάλασσα.

Ετικέτες: