Υποτιμημένες εκμισθώσεις παραλιών και αυθαίρετη εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων στη Μύκονο

«Beach party»... αυθαιρεσίας

Τις οικονομικο-πολιτικές πτυχές της διαχείρησης και εκμετάλλευσης, πίσω από την κοσμική και κοσμοπολίτικη τουριστική «βιτρίνα», των παραλιών της Μυκόνου, επιχειρεί να φέρει στο φως άρθρο της «Καθημερινής».

Σε όσους έχουν βρεθεί στο νησί των Ανέμων, αλλά και σε όσους έχουν ακούσει για αυτό, είναι ευρύτατα γνωστό, ότι για μια ξαπλώστρα στις παραλίες της Μυκόνου την περίοδο της μεγάλης επισκεψιμότητας, τις περισσότερες φορές, θα πρέπει κανείς να έχει φροντίσει να κάνει κράτηση. Πόσο όμως κοστίζει σε έναν επιχειρηματία η μίσθωση τμήματος παραλίας «φιλέτου»; Απ’ότι φαίνεται όχι και τόσα πολλά, όσο θα υπέθετε κανείς.

Έναντι πινακίου φακής

Με το χρήμα να ρέει αύθονο από τους, επιφανείς και μη, επισκέπτες του νησιού και τις τιμές στα είδη εστίασης να «χτυπούν κόκκινο», είναι λογικό να εκτιμήσει κανείς, ότι τα δημόσια ταμεία θα αποκομίζουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από την εκμίσθωση στους επιχειρηματίες, τμημάτων των διάσημων παραλιών του νησιού, με σκοπό την τοποθέτηση σετ από ξαπλώστρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουόμενων πελατών.

Από την Ψαρού, ως το Καλό Λιβάδι, αλλά και την λιγότερο κοσμική παραλία της Παράγκας, υπάρχουν κομμάτια των παραλιών, τα οποία διατίθενται σε επιχειρηματίες, έναντι του ευτελούς ποσού των 1.500 ή 2.000 ευρώ, για το σύνολο της θερινής τουριστικής περιόδου. Ακόμη κι αν πρόκειται για μίσθωση ενός μικρού τμήματος της παραλίας, για την εγκατάσταση θαλασσίων σπορ, το ρεπορτάζ της μεγάλης εφημερίδας δείχνει, ότι στην πραγματικότητα παράνομες ξαπλώστρες «ξεφυτρώνουν», γύρω από τα νόμιμα όρια της παραχωρηθείσας έκτασης για τα θαλάσσια σπορ.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνταν και η επιχείρηση στο Καλό Λιβάδι, όπου συνέβη ο θανάσιμος τραυματισμός του 10χρονου αγοριού. Η μίσθωση έγινε από τον επιχειρηματία, ενδεχόμενες ευθύνες του οποίου, όπως και του χειριστή ταχυπλόου ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, ακολουθώντας την συνήθη τυπική διαδικασία, έναντι 1.501 ευρώ. Παρ’όλα αυτά, λίγες μόνο μέρες πριν την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, υποβλήθηκε εναντίον του μήνυση, καθώς είχε αναπτύξει παράνομα ομπρέλες και ξαπλώστρες, πέραν της νόμιμης επιχείρησης των θαλασσίων σπορ.

Εναντίων της υπογραφής της σύμβασης με την εν λόγω επιχείρηση είχε ταχθεί μόνο ένα μέλος της επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, του οποίου, όμως, οι ενστάσεις αγνοήθηκαν από τους υπευθύνους, ενώ διαφαίνεται μια γενικότερη στάση ανοχής, όπως αναφέρεται στο άρθρο, από τις Δημοτικές Αρχές προς τους επιχειρηματίες, καθώς μετά τον θάνατο του ανηλίκου και την πανελλήνια κατακραυγή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, ούτως ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης μετά το τραγικό συμβάν, στην οποία όμως δεν συγκεντρώθηκε καν η απαιτούμενη απαρτία.

«Κουβάρι» φορείς και ιδιώτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν μέσα στα πλαίσια της έρευνας, που ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά το θλιβερό περιστατικό, παρατηρείται ένα γενικότερο «αλαλούμ» όσον αφορά το ποιος εκμεταλλεύεται τι και έναντι ποιου τιμήματος. Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο της «Καθημερινής», η Κτηματική Υπηρεσία, ο Δήμος, αλλά και οι ιδιώτες φαίνεται να είναι μέρος ενός «κουβαριού», όπου όλες οι ενέργειες είναι νόμιμες και ταυτόχρονα παράνομες, ενώ παράλληλα τα όρια της παραλίας, του παλαιού και του νέου Αιγιαλού είναι δυσδιάκριτα.

Στα δεδομένα, τα οποία παρείχε η έρευνα της Αποκεντρωμένης Δοίκησης, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το οικονομικό «πάρτι», το οποίο λαμβάνει χώρα στο νησί των Ανέμων. Δύο μόνο από τα από τα 13 συνολικά τμήματα παραλίας που ενοικιάστηκαν, διατέθηκαν έναντι του ποσού των 141.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμη παραχωρήθηκε προς 25.050 ευρώ, μόλις 50 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού. Πρόκειται για 500 τετραγωνικά μέτρα παραλίας, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν έως 50 σετ ομπρέλας-ξαπλώστρας. Αν θεωρηθεί ότι η εγκατάσταση των σετ συνάδει με το νόμιμο όριο και λαμβάνοντας υπ’όψιν τις τιμές, στις οποίες κυμαίνεται το είδος στο νησί, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς, ότι η δαπάνη της μίσθωσης αποσβαίνεται εντός ολίγων ημερών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως η εγκατάσταση στις παραλίες, είχε γίνει εκ μέρους των επιχειρηματιών πολύ πριν δρομολογηθούν οι τυπικές διαδικασίες από τον Δήμο. Οι ελεγκτές παρατήρησαν πως η προκύρηξη για τα δημοπρατούμενα τμήματα, η οποία δημοσιεύτηκε από τον Δήμο, δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, μολονότι η ισχύουσα νομοθεσία καθιστά σαφές, ότι όλες οι απευθείας μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τους ΟΤΑ έως την 31η Μαΐου 2014, ενώ με το πέρας αυτής, δηλαδή από 1ης Ιουνίου, η διαχείρηση περνούσε στη δικαιοδοσία της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία θα διαχειριζόταν τις κοινόχρηστες αυτές εκτάσεις, αποδίδοντας στο Δήμο το 50% του ενοικίου. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε ένα κομφούζιο, καθώς άλλες εκτάσεις δημοπρατήθηκαν από τον Δήμο και άλλες πέρασαν στα χέρια της Κτηματικής Υπηρεσίας προς απάντηση στα αιτήματα, τα οποία η τελευταία είχε αφήσει αναπάντητα μέχρι και πριν μια εβδομάδα, παρ’όλο που η τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της.

Εσωτερικές εντάσεις στο Δήμο

Η πλήρης ασυνενοησία μεταξύ των φορέων έχει προκαλέσει προστριβές και στο εσωτερικό του Δήμου Μυκόνου, με την Διεύθυνση Οικονομικών να επισημαίνει προς την έως προχτές Δημαρχεύουσα, κ. Ειρήνη Γρυπάρη, με ένα αρμοδίως κοινοποιημένο έγγραφο, πως «πολλές επιχειρήσεις έχουν καταλάβει αυθαίρετα και παράνομα τμήματα παραλιών και τα εκμεταλλεύονται οικονομικά, με αποτέλεσμα ο Δήμος Μυκόνου και το Ελληνικό Δημόσιο να στερούνται πολύτιμα έσοδα».

Με μια οργισμένη απάντηση, η κ. Γρυπάρη, επικαλούμενη την Κτηματική Υπηρεσία, το ζήτημα του αιγιαλού κ.α., καταλήγει με επιπληκτικό τόνο προς τους συντάκτες του εγγράφου της Δ/νσης Οικονομικών: «Καλείστε όπως πριν προβείτε σε κοινοποίηση επιστολών και εγγράφων να ενημερώνεστε από τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου και την Κτηματική Υπηρεσία».

Ετικέτες: