Στόχος η ενίσχυση των Κυκλαδίτικων τοπικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό

“Ολοταχώς” προς εξαγωγές

Η έλλειψη ενιαίας παραγωγικής βάσης η οποία απορρέει από τον γεωγραφικό καταμερισμό των νησιών των Κυκλάδων χωλαίνει τις μαζικές εξαγωγές στις Κυκλάδες με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα η αυξανόμενη εξαγωγική δυναμική των κρασιών της Σαντορίνης.

Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποκτηθεί ένας μαζικός χαρακτήρας στα νησιά ο οποίος θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη εξηγεί τους λόγους που τα Κυκλαδίτικα προϊόντα δεν έχουν ακόμα εξαπλωθεί στο επιθυμητό βαθμό πέρα από την εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της τοπικής και κατ επέκταση της εθνικής οικονομίας με πολλούς μάλιστα να υποστηρίζουν ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.

Η ζήτηση καθορίζει τη προσφορά

Οξύμωρο σχήμα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα νησιά των Κυκλάδων “πλημμυρίζονται” την καλοκαιρινή περίοδο από χιλιάδες επισκέπτες κάτι το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “μέσω” προβολής και διακίνησης των τοπικών προϊόντων των νησιών κάτι τέτοιο μέχρι πρόσφατα ήταν ανύπαρκτο. “Τόσο τα συγκοινωνιακά προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί ουκ ο λίγες φορές επί τάπητος όσο και οι διάφορες συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στο χώρο του εμπορίου χώλαινε την ενδοδιακίνηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι το περίφημο κρασί της Σαντορίνης και τα διάφορα τυριά της Νάξου και της Σύρου” αναφέρει χαρακτηριστικά στη “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

Ερωτηθείς δε για τις κινήσεις στις οποίες προέβη το Επιμελητήριο προκειμένου να επιτευχθεί μια διαφορετική πολιτική ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι “κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες”.

Αναλυτικότερα, από τη μια υποστηρίχθηκαν οι παραγωγοί με στόχο την σωστή οργάνωση για την εξαγωγή προϊόντων και από την άλλη το Επιμελητήριο προσπάθησε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για πολλά μέλη προκειμένου να παρακινηθούν και ασχοληθούν με τη γη, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις οι οποίες συγκέντρωναν πλήθος κόσμου από το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων. Επίσης άκρως θετικό αξιολογείται το γεγονός ότι τα νησιά μετά από μια μακρόχρονη εποχή αδράνειας δραστηριοποιούνται πλέον με δειλά αλλά ουσιαστικά βήματα στη καλλιέργεια διαφόρων προϊόντων τα οποία επιλέγονται με κριτήριο τη ζήτηση που υπάρχει από τη πλευρά των καταναλωτών.

Στοχευμένες δράσεις από το Επιμελητήριο

Με στόχο την προώθηση των εξαγωγών πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη δημιουργία συνεταιρισμών μέσα από την οποία θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα προϊόντα τα οποία παράγουν κάτι το οποίο υλοποιείται και στη Σύρο. Συγκεκριμένα ο κ. Ρούσσος εξηγεί ότι το Επιμελητήριο στηρίζει τη φιλόδοξη προσπάθεια μιας ομάδας η οποία δημιουργεί ένα πρωτότυπο χώρο στη περιοχή Χρούσσα με στόχο την εκμετάλλευση του για την παραγωγή συγκεκριμένων φυτών. Την ίδια στιγμή μέλη του Επιμελητηρίου έχουν κάνει γνωστή την ενασχόληση τους με την παραγωγή μελιού κάτι το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για τη διοργάνωση διεθνούς συμποσίου μελισσοκομίας το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί. Στο συγκεκριμένο συμπόσιο θα παρευρεθούν σημαντικά ονόματα του διεθνές γίγνεσθαι ενώ πέρα από τη Σύρο το “παρών” θα δώσουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων. “Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο την παρότρυνση των μελών ώστε να ασχοληθούν με την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και την κατεύθυνση τους σε αγορές τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στο εξωτερικό μέσα από στοχευμένες ενέργειες” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. Η συνεργασία με τον Σ.ΕΛ.ΤΡΟ.ΠΕ ο οποίος αποτελεί ένα δίκτυο 52 εισαγωγέων οι οποίοι προμηθεύουν 5.5000 ελληνικά εστιατόρια στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη συγκαταλέγεται στις δράσεις αυτές.

Γ. Ρούσσος: Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ

Όσον αφορά τη πιθανή αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ ο οποίος υφίσταται στα παραγόμενα προϊόντα των νησιών το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήγεί ότι θα αποτελέσει “λάθος κίνηση η οποία δεν θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας”. “ Η Ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να βλέπει τα νησιά μόνο με την καλοκαιρινή τους φορεσιά και ως τόπο διακοπών και ευημερίας” αλλά “ το νόμισμα έχει δύο όψεις” συνέχισε ο κ. Ρούσσος. Παρ όλα αυτά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τελικά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης “θα αντιληφθούν ότι σε όλα υπάρχουν κάποια όρια και δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της επαναφοράς του ΦΠΑ”. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το να παραμείνει μειωμένο το ΦΠΑ στα προϊόντα των Κυκλάδων, η ύπαρξη αντιπροσωπευτικής διαδικασίας από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και η εκπαίδευση των νέων προς την κατεύθυνση καινοτόμων καλλιεργειών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών. Τέλος θετικά θα λειτουργούσε η ενίσχυση των προϊόντων από χρηματοδοτικά προγράμματα εθνικών και κοινοτικών πόρων κάτι το οποίο θα καθιστά ευκολότερη την τιμολογιακή πολιτική από τους παραγωγούς και τα κέντρα διανομής των προϊόντων.

Ετικέτες: