Τουριστικός απολογισμός Σύρου από τον κ. Αρβανίτη

«Ερασιτεχνισμοί, ως εδώ και μην παρέκει»

Την ίδια στιγμή που τα νησιά του Αιγαίου κατέχουν εξέχουσες θέσεις στην κλίμακα προτιμήσεων των τουριστών από το εξωτερικό, η Σύρος το φετινό καλοκαίρι σημείωσε εξίσου ποσοστά πληρότητας έως και 90%.

«Υπήρχαν ξενοδοχεία που άγγιζαν μόνο 15% πληρότητα» είχε δηλώσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ο κ. Αρβανίτης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Το 2013 αποτελούσε από τα πιο κρίσιμα καλοκαίρια του νησιού, καθώς παράμενε σταθερά σε επίπεδο δευτερογενούςς ζήτησης ακόμα και αν είχαν πραγματοποιηθεί πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών όσο και από την δημοτική αρχή αφού κατά την διάρκεια της θητείας της στήθηκαν τα θεμέλια τουριστικής κατεύθυνσης και της τουριστικής στόχευσης. Οι επιχειρήσεις που εξαιρέθηκαν από την γενικότερη εικόνα της τουριστικής αδράνειας ήταν όσες το πελατολόγιο και οι συνεργασίες τους είχαν άκρες στο εξωτερικό. Εν έτη 2014 η πρωτεύουσα των Κυκλάδων τελεί τα πρώτα βήματα προς την τουριστική ανάπτυξη του τόπου ώστε να αναπληρωθούν τα «κενά» που άφησε πίσω η πτωτική πορεία του δημόσιου τομέα.

Επίπεδα πληρότητας

Το 2014 χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη χρονιά ρεκόρ με αφίξεις που αγγίζουν τα 19,5 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου που αποτέλεσαν τον βασικό αποδέκτη του εντόνου τουριστικού κύματος, κατάφεραν να προβληθούν αποτελεσματικά, να αξιοποιήσουν τους πόρους τους και να ενισχύσουν την τοπική τους αγορά. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ωστόσο αδυνατούσε να ακολουθήσει το γενικότερο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας καθώς βρίσκονταν ακόμα σε επίπεδο προετοιμασίας και κατεύθυνση στόχευσης, αναζητώντας την τουριστική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. Όπως δήλωσε και ο κ. Αρβανίτης « Η τουριστική περίοδος του νησιού, μεταξύ του μήνα Μαΐου και Ιουνίου, ξεκίνησε υποτονικά και δειλά».

Σε αντίθεση όμως με τις αρχικές εκτιμήσεις, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της Σύρου σημειώνει ανοδική πορεία κατά τους δυο τελευταίους μήνες της τουριστικής σεζόν. Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων « Από της 25 Ιουλίου ως της 25 Αυγούστου η αυξημένη πληρότητα των καταλυμάτων που ανήκουν στην Ένωση άγγιξε σχεδόν το 90%. Αξίζει να τονιστεί ότι παρά το υψηλό ποσοστό πληρότητας, υπήρχαν ακόμα κενές κλίνες». Παρόλα αυτά, το πλάνο της τουριστικής κίνησης παρουσίασε μια καμπή όταν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες απήλθαν, φτάνοντας στον μήνα Σεπτέμβρη όπου η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται μηδαμινή. Τα υψηλά επίπεδα αφίξεων ωστόσο, όπως υποδηλώνει χαρακτηριστικά και ο κ. Αρβανίτης ήταν αποτέλεσμα « δευτερογενούς ζήτησης», δηλαδή η πληρότητα των άλλων νησιών «ανάγκασε» τους τουρίστες να καταφύγουν και στο νησί της Σύρου που αποτέλεσε γέφυρα με τα γειτονικά νησιά. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται πως το μη ενισχυμένο ανταγωνιστικό μοντέλου του νησιού, έως τώρα, που δεν εξασφάλισε παρά μόνο ένα μικρό αριθμό τουριστών. «Η απουσία προϊόντος πρωτογενούς ζήτησης προκάλεσε μια τάση δευτερογενούς ζήτησης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Προφίλ επισκεπτών

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αρβανίτης « Η Σύρος δεν έκανε μεγάλα ανοίγματα στο τιμοκατάλογο της όπως πολλά από τα κοσμοπολίτικα νησιά» ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στάσης ήταν να καταφέρει το νησί να διατηρήσει ένα ενεργό ανταγωνιστικό μοντέλο στον τομέα των τιμών σε σχέση με άλλους προορισμούς του Αιγαίου. Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, δημιούργησαν ένα ιδανικό weekend για τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ξενοδόχων η ηλικία των τοπικών επισκεπτών υπολογίζονταν σε 20-25 χρονών, ηλικίες που παρουσίασαν ωστόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη.

« Μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών στο νησί φιλοξενήθηκαν από συγγενείς, ή διέμεναν σε φοιτητικές εστίες και τουριστικές κατοικίες οι οποίες στο 90% ήταν παράνομες» τονίζει ο κ. Αρβανίτης υποδηλώνοντας πως παρά την αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών, η οικονομική δυναμική των επισκεπτών ήταν δυσανάλογη των προσδοκιών. Ωστόσο προσθέτει « Έντονη ήταν η παρουσία στο νησί από τις Γαλλόφωνες χώρες και ιδιαίτερα από την Γαλλία» ενισχύοντας την άποψη για συνεργασία με τις Γαλλόφωνες χώρες που κρατούν ζωντανή την γέφυρα επικοινωνίας της Σύρου με την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σε αντιδιαστολή, με την αυξημένη γαλλική τουριστική κίνηση, οι επισκέψεις Σκανδιναβών και Νορβηγών μειώθηκαν αισθητά στον όρμο του Κινίου ο οποίος αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό του νησιού. Όπως αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, η υπερσυγκέντρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλοίωσε την γραφικότητα του χωριού ως καταξιωμένο προορισμό. Παράλληλα, η πτώση της ρωσικής αγοράς επηρέασε άμεσα κυρίως τους νέους προορισμούς όπως η Σύρος, ωστόσο όπως δήλωσε και ο τουριστικός αρμόδιος « Είμαστε τυχεροί κατά ένα τρόπο, γλιτώνοντας από την “περιπέτεια” που θα δημιουργούταν σε καταλύματα και επισκέπτες». Συμπληρωματικά αναφέρει « Μειώθηκε ταυτόχρονα το κομμάτι του προσκυνητικού τουρισμού ωστόσο χρειάζεται πίστωση χρόνου ώστε να επανέλθουν τα πράγματα, διατηρώντας τις επαφές μας».

Σημαντικές συνεργασίες

« Οι ερασιτεχνισμοί δεν έχουν χώρο στο εξής. Πρέπει να λειτουργήσουμε μεθοδευμένα βάση μιας συγκεκριμένης τουριστικής πολιτικής», υπερτονίζει ο κ.Αρβανίτης δηλώνοντας την επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία σταθερών βάσεων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του τουριστικού μάρκετινγκ, διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό οικοδόμημα. Ως « Στοχευμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες αγορές, για συγκεκριμένους σκοπούς, αναλύοντας το προφίλ των τουριστών που θα προσεγγίσει το νησί και προωθώντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως επιτάσσει η τουριστική τάση» περιγράφεται η τουριστική πολιτική που δύναται να ακολουθήσει ο τόπος ώστε να καταξιωθεί και να «κερδίσει ένα κομμάτι της τουριστικής πίτας της χώρας».

«Τουριστική αφετηρία εκ του μηδενός» προβλέπει ο κ. Αρβανίτης, υπερτονίζοντας ότι « Η τακτική “παντού και ότι πιάσουμε” ήταν λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει αν αξιοποιηθεί κάθε ευρώ τουριστικής προώθησης ώστε να ξεκινήσει το νησί την αναπτυξιακή τουριστική του πορεία επενδύοντας στις τουριστικές γέφυρες επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ετικέτες: