Απολογισμός τουριστικών δράσεων του νησιού

Σαντορίνη: «Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας!»

Η Σαντορίνη, ένα από τα σημαντικότερα νησιά του φετινού καλοκαιριού καθώς αποτέλεσε τον βασικότερο παράγοντα της επιτυχημένης πορείας της τουριστικής σεζόν της χώρας, προβάλει με την σειρά της τον τουριστικό απολογισμό του καλοκαιριού.

Ο Αύγουστος του 2014, αποτέλεσε ένας από τους εντονότερους μήνες από πλευράς τουριστικής κίνησης σε σχέση τόσο με του προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες όσο και με τα προηγούμενα χρόνια, όπως υποστήριξε και η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης. Ο κύκλος δράσεων και επαφών του νησιού για την φετινή τουριστική σεζόν είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2013, με στόχο την υποστήριξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την προβολή του νησιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. «Θεωρούμε ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας κάτι που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στο μέλλον», τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων επιβεβαιώνοντας την επιτυχία και απήχηση του νησιού κατά την τουριστική περίοδο.

Απολογισμός δράσεων

Το νησί της Σαντορίνης χαρακτηρίστηκε από τον ξένο τύπο ως « ο επίγειος ελληνικός παράδεισος», πρωταγωνιστώντας παράλληλα στην κλίμακα προτιμήσεων των επισκεπτών και κατ’ επέκταση αποτέλεσε τον προορισμό με τις μεγαλύτερες αφίξεις στην χώρα. Με τον τρόπο αυτό, αφού η προβολή του νησιού στέφθηκε επί του πρακτέος με μεγάλη επιτυχία, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε δημιουργώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές και για μελλοντική επιτυχία. « Οι στόχοι που τέθηκαν, όπως η περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η συνεργασία με τοπικούς φορείς, η συνεργασία και η δημιουργία σχέσεων με συλλογικούς εγχώριους και μη συλλογικούς φορείς του χώρου των ξενοδοχείων όπως και η ανάπτυξη εθνικών και διεθνών συνεργασιών, επιτεύχθηκαν».

Όπως παρουσιάζεται από την έκθεση της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, η ορθή στόχευση και η συντονισμένη δράση και συνεργασία μεταξύ των φορέων του τουρισμού, αποτέλεσαν τα θεμέλια της ικανοποιητικής πορείας της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης των αρμόδιων στελεχών, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες βασισμένες στην αξιοποίηση κάθε δυνατής μορφής και μέσου προβολής του νησιού και ικανοποίησης των επισκεπτών της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικές σελίδες στις οποίες αφενός βρίσκεται αναρτημένο το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Ε.Ξ.Σ. και αφετέρου στόχευαν στην προβολή νησιού, των ξενοδοχείων της Σαντορίνης, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισημότητας και επισκεψιμότητάς του.

Οι πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων συνοδεύτηκαν από την συνεργασία με δικηγορικό γραφείο για την παροχή συμβουλών και νομικής υποστήριξης σε θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των ξενοδοχείων του νησιού. Παράλληλα, στο πλαίσιο οργάνωσης και φιλοξενίας πολιτισμικών, πολιτικών, κοινωνικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, η επιτροπή της ένωσης ξενοδόχων διασφάλισε την παροχή διαμονής και την διάθεση δωματίων της ημερομηνίες που είχαν συμφωνηθεί για κάθε εκδήλωση, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους. Μερικές από τις σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί του ηλιοβασιλέματος, ήταν η εκδήλωση «Tourism Awards 2014» όπου η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βραβευθηκε , η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τα δεδομένα της online Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Αγοράς», η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΦΕΤ στον τομέα της «ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ όπως και η ομιλία της Michelle Winner, δημοσιογράφου Γαστρονομία με θέμα «Why and How to Work with Travel Writers For Maximum Return».

Σεμινάρια και εκδηλώσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τόσο στα πλαίσια ενημέρωσης του ξενοδοχειακού προσωπικού όσο και στην αναβάθμιση των υποδομών των χώρων φιλοξενίας των επισκεπτών. Ως αποτέλεσμα της συλλογικής και οργανωμένης δράσης παρουσιάζεται το άνοιγμα των πυλών του νησιού για σημαντικές συνεργασίες με το εξωτερικό και κατ’ επέκταση η διασφάλιση του κύρους της Σαντορίνης και των επιχειρηματιών της. Όπως δηλώνει και η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού « Πραγματοποιήθηκαν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορες χώρες καθώς και με tour operators και δημοσιογράφους οι οποίοι έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για την Σαντορίνη», συμπληρώνοντας ότι «Τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, έχουν το προνόμιο να συμμετέχουν σε επιδοτούμενα σεμινάρια ΟΑΕΔ, με εξειδικευμένη θεματολογία ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

Δράσεις που προγραμματίζονται

Στις δράσεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της Ένωσης συμπεριλήφθηκαν και η παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης δημοσιογράφων από χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Βρετανία και η Γαλλία, επιτυγχάνοντας να τους προσελκύσουν και να προωθήσουν τα στοιχεία του νησιού στον υπόλοιπο κόσμο, διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά ποιοτικής τουριστικής κίνησης. Ωστόσο έπειτα από την ολοκλήρωση της φετινής επιτυχημένης τουριστικής σεζόν, η Ένωση Ξενοδόχων θέτει τους νέους στόχους και μέσα προσέγγισης τους. Όπως εκφράζει και η ίδια « Οι συζητήσεις και οι επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και σε φάση ωρίμανσης πριν την υλοποίησή τους το προσεχές διάστημα».

Μεταξύ των νέων στόχων που θέτει το νησί της Σαντορίνης συγκαταλέγεται η συνεργασία με έγκριτους φορείς και αεροπορικές εταιρίες για την ανάδειξη της Σαντορίνης στη Βρετανική αγορά με στοχευμένες ενέργειες, η υποστήριξη στην επίσκεψη δημοσιογράφων του εξωτερικού όπως και η συμμετοχή στην οργάνωση fam trip. Όπως δηλώνεται και από την Ένωση Ξενοδόχων « Η πραγματοποίηση των συζητήσεων βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με συλλογικούς φορείς όπως η Π.Ν.Α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Ε.Ο.Τ. το Υπουργείο Τουρισμού και του Δήμου Θήρας». Ένα αντίστοιχο τουριστικό πλάνο καλούνται πλέον να εφαρμόσουν όλα τα νησιά του Αιγαίου τα οποία αποτελούν πόλο έλξης ξένων τουριστών με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγοράς αλλά και την διαμόρφωση της εγχώριας οικονομίας.

Ετικέτες: