Προβληματισμός από τον νέο προγραμματισμό των αεροπορικών δρομολογίων

Αναταράξεις πτήσεων

Άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της εταιρείας που δέχθηκε τρεις πρωινές αναχωρήσεις την εβδομάδα, μετά απο παρεμβαση Δημάρχου.

Ουσιαστικές αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων από και προς τη Σύρο, επέφερε ο νέος προγραμματισμός της εταιρείας Aegean για την χειμερινή περίοδο, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση που οφείλει να προσφέρει η αεροπορική διασύνδεση του νησιού με το κέντρο της χώρας.

Η αεροπορική εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σύρου, παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε επιταγή άνευ αντικρίσματος, καθώς τα νέα δρομολόγια που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία αφορούσαν σε πτήσεις που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην όποια διευκόλυνση θα παρείχε η αεροπορική μετάβαση στην πρωτεύουσα.

Τα προτεινόμενα δρομολόγια

Ο σχεδιασμός των δρομολογίων από την πλευρά της εταιρείας, η εφαρμογή των οποίων προτίθετο η εταιρεία να ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου, αφορούσαν σε ένα μόνο πρωινό δρομολόγιο από και προς τη Σύρο και πέντε δρομολόγια το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα τα προγραμματισμένα δρομολόγια ήταν:

με αναχώρηση από Αθήνα την Δευτέρα στις 07.40 π.μ. και Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή και Κυριακή στις 12.15 μ.μ.

και με αναχώρηση από Σύρο την Δευτέρα στις 08.35 π.μ. και Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή και Κυριακή στις 13.10 μ.μ.

Αυτό πρακτικά σήμαινε πως η μετάβαση στην Αθήνα τις μεσημβρινές ώρες δεν επέτρεπε καμία επαγγελματική ή όποια άλλη διεκπεραίωση εργασιών.

Σε πολλές δε περιπτώσεις δημιουργούσε προβληματισμό ως προς τις ανταποκρίσεις και τον συγχρονισμό με άλλα μέσα ταξιδίου.

Παρεμβάσεις και απουσίες

Άμεση ήταν η παρέμβαση φίλου της Σύρου, ο οποίος μένει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί και επανειλημμένως έχει βοηθήσει στην επίλυση ανάλογων θεμάτων και έχει αποδείξει εμπράκτως την στήριξη του και προς τιμήν του προτιμά να λειτουργεί ανώνυμα.

Και σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση του ήταν καίρια και αποδοτική.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις θεσμικών παραγόντων, για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιλυθούν καίρια ζητήματα που αφορούν στην αεροπορική διασύνδεση του νησιού.

Αυτά αφορούν είτε στο θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου, είτε στην ανακοίνωση εξυπηρέτησης του νησιού με μεγαλύτερο αεροσκάφος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει απτό αποτέλεσμα.

Άλλωστε πρόσφατη ήταν και η επικοινωνιακή υποσχεολογία για επάνοδο εντός δεκαημέρου του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μετά την τελευταία επίσκεψη του στο νησί για το θέμα του αεροδρομίου, μόνο που το δεκαήμερο έχει μετατραπεί σε 40ήμερο, χωρίς τίποτε νεότερο.

Το αίτημα του Δημάρχου

Με επιστολή του προς την εταιρεία ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, αιτήθηκε μεταβολή των νέων δρομολογίων, καθώς ο προγραμματισμός τους δεν κρίνεται εξυπηρετικός για τους κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται πως με την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων της εταιρείας, από και προς τη Σύρο, οι παρατηρούμενες βασικές αλλαγές στα δρομολόγια, δυστυχώς δεν εξυπηρετούν καθόλου τόσο τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τα δρομολόγια αφενός δεν εξυπηρετούν επαγγελματικές καθώς και προσωπικές μεταβάσεις σε καθημερινή βάση, για τη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων και αφετέρου την δυνατότητα αεροπορικής ανταπόκρισης με άλλους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού.

Τα παραπάνω προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη ότι, η Σύρος αποτελεί διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, σε συνάρτηση πάντα και με την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση, με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά.

Εκ μέρους του Δημάρχου δεν παραλήφθηκε η αναφορά στην καίρια παρέμβαση του κ. Στέλιου Νιώτη, ο οποίος και είχε ήδη επικοινωνήσει με την εταιρεία, για το αναφερόμενο θέμα, σε συνέχεια της οποίας ζητήθηκε η επαναφορά των δρομολογίων, από και προς τη Σύρο, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Τα δρομολόγια που προτάθηκαν εκ μέρους του Δήμου και τα οποία θα λειτουργούσαν τόσο προς όφελος των ταξιδιωτών όσο και προς όφελος της εταιρείας, ήταν:

Από Αθήνα προς Σύρο

• Κάθε ΔΕ, ΤΡ, ΤΕ, ΠΕ, ΠΑ 08:00 π.μ.

• Κάθε ΚΥ 10:25 π.μ.

Από Σύρο προς Αθήνα

• Κάθε ΔΕ, ΤΡ, ΤΕ, ΠΕ, ΠΑ 08:55 π.μ.

• Κάθε ΚΥ 11:20 π.μ.

Η απάντηση της εταιρείας

Εκ μέρους της εταιρείας υπήρξε άμεση απάντηση στο αίτημα του Δημάρχου, από τον Διευθυντή Πωλήσεων Νότιας & Κεντρικής Ελλάδας, Στέφανο Σαδόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε για την αποδοχή μέρους των μεταβολών που ζητήθηκαν.

Στην ενημέρωση της εταιρείας αναφέρεται πως ελήφθη υπόψη και υπήρξε κατανόηση των αναγκών μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της Σύρου, ώστε να υπάρξει αλλαγή του ωραρίου των πτήσεων τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις αλλαγές που πραγματοποίησε η εταιρεία, θα υπάρχουν πλέον τρεις πρωινές αναχωρήσεις την εβδομάδα στις 08:35 π.μ. από το νησί, τις ημέρες Δευτέρα, Τέταρτη και Πέμπτη, οι οποίες όπως σημειώνεται «πιστεύουμε ότι καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες» οι οποίες καταγράφονταν στην επιστολή του Δημάρχου.

Εκ μέρους της εταιρείας δεν παραλείπεται να σημειωθεί η δυσκολία του προγραμματισμού των ωραρίων των πτήσεων και ο σχεδιασμός του δικτύου γενικότερα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπ’ όψη οι ανάγκες 33 προορισμών στο εσωτερικό καθώς και οι ανταποκρίσεις και η συνδεσιμότητα με το υπόλοιπο δίκτυο προς το εξωτερικό, το οποίο καλύπτει σήμερα περισσότερους από 87 προορισμούς.

Η θετική στάση της εταιρείας ως προς την περεταίρω βοήθεια που μπορεί να παρέχει και στην τουριστική προώθηση του νησιού, έγινε σαφής με την αναφορά ότι η εταιρεία είναι θετική στη συζήτηση κάθε θέματος «κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Σύρο».