Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου στο Ρίμινι

Ο λόγος στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Την πόλη του Ρίμινι επισκέφτηκαν μέλη της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Leonardo Da Vinci, το οποίο εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών(ΙΚΥ).

Αξιόλογες δράσεις προώθησης του τουρισμού

Η ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, η προώθηση της γαστρονομίας και η μελέτη της περίπτωσης του Ρίμινι, που με μικρές απλές ενέργειες έχει γίνει ένα άκρως επιτυχημένο τουριστικό θέρετρο, αποτέλεσαν τη θεματολογία του προγράμματος.

«Το Ρίμινι, μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερες παραλίες, κατάφερε να αναπτύξει τον τουρισμό όλες τις εποχές μέσα από καλές πρακτικές, οι οποίες θα πρέπει να μιμηθούμε προκειμένου να εξελίξουμε το νησί και να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρησιάννα Πάπιτση η οποίας ως μέλος και συνεργάτης της Ένωσης συμμετείχε στο πρόγραμμα. Αν και η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα αγροτική, η νοοτροπία που επικρατεί στο σύνολο των πολιτών δεν έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού, κάτι το οποίο η γειτονική χώρα έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο μέσω υλοποίησης ιδεών όπως το happy bio, όπου η τοπική βιολογική παραγωγή συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Παράλληλα, τόσο το Ρίμινι όσο και άλλες πόλεις της Ιταλίας έχουν καταφέρει , χωρίς να ακολουθούν κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό σχεδιασμό, να αναπτύξουν τον τουρισμό και να επιτύχουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς σε αντίθεση με νησιά της Ελλάδας, δεν επαναπαύονται στο να προσελκύουν επισκέπτες μόνο τη θερινή περίοδο αλλά επιζητούν την αύξηση της τουριστικής κίνησης σε κάθε εποχή, κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλά νησιά των Κυκλάδων, ένα εκ των οποίων είναι και η Σύρος. Ερωτηθείσα δε για το ενδεχόμενο διοργάνωσης ανάλογης δράσης στη Σύρου, η κ. Πάπιτση εξήγησε ότι αν και το νησί δεν διαθέτει φορέα υποδοχής, ωστόσο μετά την εμπειρία που αποκόμισε η Ένωση από την επίσκεψη της στο Ρίμινι, μπορεί να διοργανώσει μια αντίστοιχη δράση, στη περίπτωση βέβαια που εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι, κάτι το οποίο γεννά την ανάγκη διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παρών σε διεθνή τουριστική έκθεση

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μέλη της Ένωσης Καταλυμάτων Σύρου, παρουσία του προέδρου Γιώργου Βαρθαλίτη, επισκέφτηκαν την TTE INEONTRI διεθνή B2B έκθεση τουρισμού, η οποία λειτούργησε άκρως θετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως ανέφερε και η κ. Πάπιτση. Οι συνεχείς δράσεις που πραγματοποιούνται από τους φορείς των πόλεων της Ιταλίας έχει καταφέρει να προσελκύει σημαντικό ποσοστό επισκεπτών κατά τη διάρκεια όλους του έτους, ενώ η συμμετοχή σε τέτοιους είδους εκθέσεις δίνει την ευκαιρία δημιουργίας σημαντικών επαφών οι οποίες μπορούν να αποβούν καρποφόρες και να οδηγήσουν σε σημαντικές συνεργασίες σε τομείς όπως ο τουρισμός. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η γνωριμία που είχε η Ένωση με την διευθύντρια του ΕΟΤ της Νάπολης,όπου τέθηκε ζήτημα συνεργασίας στην περίπτωση που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφασίσει να συμμετάσχει στην έκθεση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζονται όσον αφορά στην προώθηση του τουρισμού στις πόλεις της Ιταλίας, γίνεται ξεκάθαρο ότι νησιά όπως η Σύρος μειονεκτούν σε σημαντικό βαθμό. «Αυτό που αντιληφθήκαμε από την επίσκεψη μας στο Ρίμινι, είναι ότι στο εξωτερικό εκμεταλλεύονται κάθε κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού τους το οποίο στη συνέχεια το αναδεικνύουν» υπογραμμίζει η κ. Πάπιτση κάτι το οποίο δεν γίνεται στη Σύρο. Το γεγονός δε ότι το Ρίμινι διαθέτει δικό του σύμβολο του δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα σε σχέση με το νησί μας.

Μια πόλη χωρίς οχήματα

Πέρα από την παρακολούθηση των σεμιναρίων του εκπαιδευτικού προγράμματος και της συμμετοχής στην έκθεση, η Ένωση πραγματοποίησε επισκέψεις σε μουσεία της πόλης, επισκέφτηκε περιοχές όπως η Φλωρεντία και η Βενετία, όπου παρακολούθησαν πως διαχειρίζονται την πολιτιστική τους κληρονομιά οι πολίτες και οι δήμου των δύο αυτών πόλεων, και ξεναγήθηκαν στο κάστρο της Grandara η οποία έγινε γνωστή μέσα από ποίημα του Δάντη. Εκτός από τις δράσεις, την στρατηγική και τις ενέργειες προώθησης του τουρισμού ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του Ρίμινι, το οποίο δεν διαθέτει η Σύρος, είναι η έλλειψη οχημάτων από το κέντρο της πόλης, με τους δημότες να κυκλοφορούν καθημερινά με τα ποδήλατα τους, παρουσιάζοντας με αυτό το τρόπο την εικόνα μιας πόλης προσφιλούς στους επισκέπτες λόγω του ότι δεν αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Σημαντικό επίσης είναι ότι η απόφαση του δήμου, έχει αγκαλιαστεί από τους δημότες της περιοχής οι οποίοι σέβονται απόλυτα την πόλη τους, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Τέλος η κ. Πάπιτση τόνισε ότι πέρα από τις ευθύνες που έχουν η πολιτεία και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές για την επίτευξη των στόχων σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών.